Wat zou de verbindende factor kunnen zijn tussen de helden en heldinnen uit vervlogen tijden? Ze hadden een open hart. Ze droegen niet alleen hun eigen pijn, maar óók die van anderen. Zo’n krachtig, groot hart kan iedereen ontwikkelen, maar daarvoor moet je eerst jezelf durven aankijken. Juist wanneer je innerlijke criticus van zich laat horen is dat een uitdaging. Hoe je vrienden wordt met je innerlijke criticus en een Krachtig Hart ontwikkelt, weet vredesactiviste Dr. Scilla Elworthy. Zij is bekend van onder andere haar beroemde TED Talk (met meer dan 1,2 miljoen views) en drie nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Last van jouw innerlijke criticus? Met deze oefening leg je ‘m het zwijgen op
In deze tijd waarin veel angst en onzekerheid heerst, komt je innerlijke criticus wat vaker aankloppen. Tegelijkertijd creëert dat een enorme kans om je hart te openen. En hoe meer je jezelf heelt, hoe meer kracht je beschikbaar hebt om de duisternis van de wereld aan te kunnen kijken. Volgens Scilla is er slechts één kwaliteit nodig om jezelf en anderen in deze periode écht te kunnen helpen. Een Krachtig Hart. Alle helden en heldinnen in de geschiedenis zijn door dit pijnlijke proces gegaan van hun harten openen. Tot aan moment waar ze niet alleen hun eigen pijn, maar ook de pijn en het geluk van anderen konden dragen. Het goede nieuws is dat ieder mens een Krachtig Hart kan ontwikkelen. Met elk stapje dat je in je zelfontwikkeling zet, wordt je hart groter en sterker zegt Scilla. Maar alleen als je jezelf écht durft aan te kijken…
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Ontmoet je innerlijke criticus
Jezelf in de spiegel aankijken is niet makkelijk. Vooral niet als je innerlijke criticus op zijn spreekstoel zit. Stel dat je op de proef wordt gesteld door je innerlijke criticus op een van de volgende manieren:
- Je staat aan de vooravond van een belangrijke uitdaging en opeens begin je te twijfelen aan jezelf.
- Je wordt geconfronteerd met een incident uit het verleden en voelt diezelfde angst en onrust opkomen.
- Een stemmetje in je hoofd zegt dingen zoals: ‘Je bent niet goed genoeg’, ‘je hoort hier niet thuis’, ‘je bent een mislukking’.
Deze gedachten en gevoelens kunnen je behoorlijk van je pad brengen. Je kunt natuurlijk proberen te doen alsof het stemmetje van je innerlijke criticus er niet is. Maar wat beter werkt volgens Scilla is ‘m juist recht aankijken.
In gesprek met jezelf
De volgende keer wanneer je merkt dat er een donkere wolk boven je hoofd hangt, probeer dan deze oefening eens:
- Adem rustig, diep, in en uit voor een paar minuten.
- Pak twee stoelen of kussens.
- Ga zitten en spreek met je innerlijke criticus alsof hij tegenover je zit.
- Vraag hem waarom hij je lastig valt. Vraag: ‘Wat wil je van me?’
- Sta op, ga op de plek van de innerlijke criticus zitten en beantwoord de vraag alsof jij zelf nu de innerlijke criticus bent. Dat voelt wellicht wat vreemd maar als je het een kans geeft, merk je dat er een antwoord komt. Het kan zijn dan het een stem is die je nog nooit van jezelf hebt gehoord. Het kan ook zijn dat er nog geen antwoorden komen en je alleen de vraag herhaalt.
Als dit gebeurt, ga dan weer op je eigen stoel of kussen zitten, en vertel je innerlijke criticus: ‘Je helpt niet echt mee. Vertel me alsjeblieft wat ik moet weten!’
- Neem vervolgens weer plaats op de plek van de innerlijke criticus en beantwoord de vraag nogmaals, met de stem van de criticus. Waarschijnlijk krijg je nu een meer praktische en vriendelijk advies.
- Ga door met dit proces en stuur aan op te willen achterhalen wat jouw criticus weet en jij nog niet eerder in je bewustzijn hebt gebracht. Totdat je iets hoort waarvan je niet wist dat je dit wist. Daar zit de magie.
- Kijk vervolgens of je een plan kan maken met je innerlijke criticus om deze magie in je leven toe te passen. Het kan soms even duren voordat je dit onder de knie hebt, maar het kan zomaar je leven compleet veranderen.
Duiveltje op je schouder
Hoe meer je deze relatie met jezelf traint, hoe sneller je weet wat je het beste kunt doen in een uitdagende situatie. Wat je zag als het duiveltje op je schouder, kan dan zomaar je beschermengel en beste vriend(in) worden. Carl Jung, de Zwitserse psychiater en grondlegger van de analytische psychologie, zei ooit: ‘One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.’