Aha, dus zó maak je je eigen vegaburger

by Isabel Boerdam 03.09.2016
homemade bonenburger isabel

Isabel Boerdam is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze dehippevegetarier.nl, een site die inmiddels elke maand door ruim 50.000 mensen wordt bezocht. Voor Holistik blogt Isabel over haar leven als vegetariër. Vandaag leert ze ons hoe je je eigen vegaburger kunt opbouwen.

Homemade bonenburger

Wist je dat je een vegaburger op 101 verschillende manieren kunt maken? Door te kiezen voor een burger op basis van peulvruchten, zorg je gelijk voor een goede en volwaardige vleesvervanger. Ik laat je in dit artikel zien hoe je je burger kunt opbouwen, vervolgens is de keuze van ingrediënten aan jou.

Ingrediënten (voor 8 bonenburgers)

De basisingrediënten

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 2 eiwitten of 2 eetlepels lijnzaad met 2 eetlepels heet water
  • zout en peper

Creëer zelf je eigen smaakcombinatie

1) Gekookte peulvruchten – 400 gram
Kies uit: kikkererwten, linzen, zwarte bonen, kidney bonen of doperwten

2) Gekookte granen, optioneel – 100 gram
Kies uit: quinoa, bruine rijst of spelt

3) Bindmiddel – Hoeveelheid op gevoel: niet te nat, niet te droog
Kies uit: havervlokken, broodkruim, beschuitkruim of grofgehakte noten

4) Optioneel voor smeuïgheid
100 gram tofu

5) Smaakmakers
Maximaal één nat ingrediënt

  • 1 citroen, sap en rasp
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1 eetlepel tahini of notenpasta
  • 2 eetlepels lenteui, gesnipperd
  • handje verse groene kruiden
  • handje zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • handje noten, pitten of zaden, gehakt
  • handje parmezaanse kaas, geraspt
  • handje geitenkaas, gekruimeld
  • 100 gram boerenkool
  • 100 gram tomatenpuree

Bereidingswijze

  1. Doe je basisingrediënten samen met je peulvruchten en eventueel je tofu in een keukenmachine.
  2. Desgewenst kun je nu al je granen en smaakmakers toevoegen, afhankelijk of je wilt dat ze worden meegemalen of grof van structuur blijven, anders roer je deze er later doorheen.
  3. Maal het geheel tot een egale massa. Waarschijnlijk is het nu te nat om met je handen balletjes te vormen en blijft het kleven aan je vingers. Voeg dan één voor één eetlepels toe van je bindmiddel om het tot een handelbare substantie te maken, pas op dat je niet te veel toevoegt, want dan wordt het droog.
  4. Had je je extra granen en smaakmakers er nog niet doorheen gedaan, doe dit dan nu met de hand.
  5. Zet het geheel een halfuurtje in de koelkast zodat het nog wat kan opstijven.
  6. Verwarm de oven voor op 170 ˚C en beleg een bakplaat met bakpapier.
  7. Rol met je handen 8 balletjes van het beslag en druk ze plat als een burger op het bakpapier. Je kunt er ook voor kiezen om kleinere burgertjes of balletjes te maken.
  8. Bak de bonenburgers in de oven in 20-30 minuten gaar en ‘droog’ zodat het een geheel blijft. Vergeet niet om ze na 15 minuten om te draaien. Afhankelijk van je oven en het formaat van de burgers kan het bakken langer of korter duren.

Ook benieuwd hoe je gemakkelijk zelf falafel kan maken? Lees het hier. Oh, en eet smakelijk :-)! 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link