Jan Heemskerk legt uit: dit is de perfecte Vaderdag vanuit zíjn perspectief

Heart + Soul
jan heemskerk, boek, vaderdag, als jan het kan
karlijn visser

Karlijn Visser
13.06.2019

Schrijver en ex-Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk was veel te zwaar, schrok zich rot en ging zijn ongezonde levensstijl te lijf – met succes. Hij viel 23 kilo af, ging flink sporten en stopte volledig met drinken. Af en toe betrapt hij zichzelf zelfs op een vluchtige neiging tot spiritualiteit en bekeert hij zich langzaam tot het holisme. Hij schreef een boek over de transformatie die hij doormaakte: Als Jan het kan… We vroegen Jan om zijn 3 beste tips om jouw vader zondag te helpen aan zijn meest holistische Vaderdag ooit. 

Jan Heemskerk legt uit: dit is de perfecte Vaderdag vanuit zíjn perspectief

Jan Heemskerk, gezond, boek, playboyJan: “In de holistische leer wordt uitgegaan van de centrale gedachte dat alles onderdeel is van een groot geheel, en alle dingen dus ook een onderlinge samenhang hebben. Een sympathieke gedachte, want alleen is ook maar alleen, het zou zonde zijn als we geen invloed op elkaar en onze omgeving zouden kunnen uitoefenen, en je moet toch hopen dat we met z’n allen het universum een eindje de goede kant op kunnen duwen, zodat we er ooit achter komen wat nu eigenlijk de zin van het leven is.

Betrekken we de holistische filosofie op de individuele mens, wordt deze gezien als totaliteit van de verschillende manieren waarop hij zich toont in relatie tot zichzelf en zijn omgeving. Ofwel: als complex geheel van psychische, lichamelijke en sociale functies, die optimaal in balans moeten zijn, wil deze mens goed kunnen functioneren. Mijn cadeau-idee voor deze Vaderdag is dan ook: papa helpen zijn holistische balans te herstellen!

Luie uitvreter

Ik weet dat er veel moeders zijn die nu alvast preventief de wenkbrauwen optrekken en zich klaarmaken om haarfijn uit te leggen dat er maar één ouder recht heeft zich te beklagen over de druk van werk-, huis- en zorgtaken, en dat is de moeder! En dat de man des huizes een luie uitvreter is en een slappeling bovendien, nog geen was kan draaien of ei kan koken, kinderen stomme kleren aandoet en de haren niet kamt, altijd bezig is met zijn werk en ’s avonds in slaap valt zonder eerst naar haar verschrikkelijke lotgevallen op kantoor te luisteren, DUS ABSOLUUT GEEN REDEN TOT KLAGEN HEEFT WANT ELKE DAG IS VADERDAG!!!

Jan Heemskerk, ex playboy, boek

True that, zuster, ik voel je pijn. Maar toe, het is maar eens per jaar, en zou het niet leuk zijn – al is het maar voor de Karmapunten – om vader een keer geen sokken, maar een dag vrijaf te geven van zijn psychische, lichamelijke en sociale functies, zodat hij er morgen weer met hernieuwde kracht tegenaan kan gaan? Topidee toch? Ja? Dan is dit wat je vandaag gaat doen, of juist niet:

1. Laat hem zijn geest leegmaken
Hij zegt er nooit een woord over, maar vader heeft veel zorgen en problemen. Het werk, het salaris, familie, bezittingen, ouderdom, angst voor de kinderen, de relatie; het rust allemaal als een loden last op zijn schouders, maar hij draagt zijn rugzak zonder morren, want hij houdt van jullie. Maar wat zóu hij blij zijn als jullie als huisgezin nou eens een hele dag niet tegen hem zouden zeuren, niks van hem nodig zouden hebben en enkel zouden vragen of jullie nog iets voor hém zouden kunnen betekenen, een drankje of zo, en zelfs dat maar hooguit eens per uur. Zodat hij in alle rust zijn geest kan leegmaken en kan dwalen in het niets (the void, zeggen de Engelsen zo mooi) en de batterij kan opladen voor de komende 364 dagen.

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

2. Geef zijn lichaam tijd om te herstellen
Ook lichamelijk is het devies: rust en ontspanning. Vandaag hoeft hij niks. Dus ook niet sporten, macrobiotische dingen eten of lichamelijke arbeid verrichten in de vorm van klusjes aan huis, helpen met het snoeien in de tuin of rondsjouwen met een loodzwaar kind. Laat vader vandaag uitslapen, breng hem (zonder luidruchtige kinderen) om halfelf een ontbijt met dingen die hij lekker vindt, en laat hem dan nog even alleen tot het tijd wordt voor zijn Vaderdag-cadeau: een geheel verzorgde Chinese ontspanningsmassage van ruim twee uur door een doofstomme professionele masseuse met zachte handen bij een gereputeerde salon zonder malligheid. Niet zelf doen, want dat kun je niet. Je kunt eventueel wel, om de ontspannen dag een gouden randje te geven, vader aan het eind van de dag spontaan een happy ending bezorgen. Als hij maar onder mag, en direct kan gaan slapen als hij de regen en de sterren heeft gezien.

3. Bescherm hem tegen andere mensen
Van nature is de man geen sociaal dier. Dat hij desondanks elke dag tussen collega’s doorbrengt, meegaat naar feestjes en festivals, aanzit bij familiediners en probeert een gezellige echtgenoot en vader te zijn, is de oorzaak van het feit dat de levensverwachting van mannen diverse jaren lager ligt dan die van vrouwen. Wil je hem dus een plezier doen op Vaderdag, dwing hem dan niet om leuke dingen te doen, visites te lopen of op willekeurig welke manier dan ook sociaal interactief te zijn met andere mensen. Hij vindt het niet leuk, al zegt ie van wel. Het beste: laat hem lekker thuis en ga met de kinderen één of meerdere opa’s bezoeken, voor hen is het namelijk ook Vaderdag (en dat zij óók geen zin hebben in bezoek, is niet ons probleem).

Heilzame meditatieve Vaderdag

Samenvattend: bezorg papa een heilzame en meditatieve Vaderdag en hij rent zich weer een jaar lang het vuur uit de sloffen om jou en de kinderen gelukkig te maken. En het mooiste is: je hoeft er maar weinig voor te doen, hooguit een en ander te laten. Een kind kan de was doen en een papahand is snel gevuld”. Jan Heemskerk, ‘Als Jan het Kan… Gezond en slank voor gewone mannen’ , €15 via bol.com of de boekhandel.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Frank Ruiter

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link