Een flinke kop soep is misschien wel de beste manier om een grauwe dag op te fleuren. Ben je vandaag in een sombere bui? Trek een warm vest aan, zet een muziekje op en duik de keuken in. Deze zoete aardappelsoep is het ideale comfort food en doet je het sombere weer vergeten. Het recept komt uit een van onze lievelingskookboeken: Soep van de soepmakers van Soup en zo.
Zoete aardappelsoep met kokos en cashewnoten
Zoals de naam van de soep al verraadt, is het belangrijkste ingrediënt zoete aardappel. Anders dan de naam doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de aardappel. Het is eigenlijk een knolgewas, afkomstig van een plant uit de windefamilie. Zoete aardappel zit bomvol vitamine C die goed is voor onze bijnieren. Deze kleine kliertjes produceren meer dan 50 hormonen dus ze voldoende voeden is van groot belang. Naast de vitamine C boost die je krijgt van dit knolgewas, bevat zoete aardappel veel meer antioxidanten dan normale aardappels. Antioxidanten strijden dagelijks tegen de vrije radicalen in ons lichaam en beschermen ons tegen hart- en vaatziekten. Een super gezond soepje dus!
Recept van een chef-kok
Het recept kregen we van Soup en Zo. Deze ‘soepbar’ heeft drie vestigingen in het centrum van Amsterdam: in de Spiegelstraat, de Van Baerlestraat en in de Jodenbreestraat. Alle soepen worden er dagelijks vers bereid onder leiding van een chef-kok. De soepjes van Soup en Zo zijn zó populair dat ze besloten hun beste recepten te bundelen in het kookboek SOEP. Ook het recept voor de zoete aardappelsoep komt uit dit boek.
Ingrediënten voor 4 personen
40 ml zonnebloemolie
1 middelgrote ui, grof gesnipperd
1 duimgroot stuk gemberwortel, geschild en fijngesneden
½ rode Spaanse peper, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gesneden
1 kg zoete aardappels, geschild, gewassen en grof gesneden
800 ml water
75 g creamed coconut (santen) (verkrijgbaar bij de betere supermarkt en de toko)
4 tl tamari (Japanse sojasaus) + extra naar smaak
sap van ½ limoen
zeezout
koriander, fijngesneden, om te garneren
cashewnoten, geroosterd met een snuf zeezout in een drup zonnebloemolie, om te garneren
Zo maak je de zoete aardappelsoep
Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en fruit daarin de ui, gemberwortel, Spaanse peper en knoflook. Voeg de zoete aardappel toe en zoveel water dat het geheel net onderstaat. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de aardappels gaar met het deksel op de pan. Doe dan de creamed coconut, de tamari en het limoensap erbij. Draai het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met limoensap, tamari en zeezout. Serveer de soep met koriander en cashewnoten.
Soep, van Soup en Zo, €18,50 via Kosmos Uitgevers.
Lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!