Met havermout als ontbijt zit je altijd goed, vooral in de winter. Nog lekkerder wordt het als je je havermout in de oven bereidt. Extra fijn: als je dit recept de avond van tevoren al klaar hebt, hoef je ’t ’s ochtends alleen nog maar even in de oven te zetten. Dan kun jij wat langer onder de wol blijven liggen.
Knus winterrecept: havermout uit de oven met wortel en rood fruit
Wist je dat je lijf je ontzettend dankbaar is als je elke dag havermout eet? En dan het liefst 70 gram: uit onderzoek is gebleken dat dit het magische getal is. Eet je dagelijks zo’n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard. Havermout kan je bloedsuikerspiegel reguleren, je cholesterol verlagen, en zit vol waardevolle voedingsstoffen zoals antioxidanten, foliumzuur, magnesium en zink. Echt een superfood dus!
Veganbijbel
Het recept voor havermout uit de oven komt uit Veganbijbel van Tessa Moorman van The Green Happiness. Met meer dan 150 gerechten laat Tessa in dit kookboek de oneindige mogelijkheden van de plantaardig eten zien. Van bietenburgers tot chocolademousse en van pompoenlasagne tot kaneelbroodjes. Veganbijbel is voor zowel de beginnende als de gevorderde kok een verrassende en leerzame guide.
Havermout uit de oven
Ingrediënten voor 2 personen
50g havermout
40g havermeel
1 wortel, geraspt
20g kokosrasp
200ml ongezoete amandelmelk
2tl kaneelpoeder
1tl vanille-extract
snufje gemberpoeder naar smaak
snufje zeezout
1 banaan
250g gemengd rood fruit
Zo maak je havermout uit de oven
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Meng in de kom de havermout met het havermeel, de geraspte wortel, kokosrasp, amandelmelk, het kaneelpoeder, de vanille het gemberpoeder en het zeezout.
3. Snijd de banaan in plakjes en roer deze samen met het rode fruit voorzichtig door het mengsel.
4. Verdeel over 2 ovenbestendige kommetjes en zet deze 15 minuten in de oven tot er een knapperig goudbruin korstje op verschijnt.
5. Laat even afkoelen en serveer.
Meer recepten? Veganbijbel is verkrijgbaar via o.a. Bol.com, €15.
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Benieuwd naar meer havermout recepten? Hieronder nog wat inspiratie!
Havermout uit de oven: een knus winterrecept met wortel en rood fruit
Recept: Evelyn’s nét niet mislukte havermout uit de oven met noten en fruit