Er gaat nogal wat mis op onze ontbijtbordjes. Harvard-arts Monique Tello deed jarenlang onderzoek naar wat de gezondste manier is om je dag te starten. Volgens Tello zijn er drie simpele ingrediënten die je energie geven in plaats van kosten.
Harvard-arts legt uit: zó ontbijt je wel gezond
Harvard-arts Monique Tello schreef een artikel over hoe volgens haar een ontbijt er daadwerkelijk uit zou moeten zien op de website van Harvard Health Blog. Volgens Tello maken de cellen in je lichaam geen onderscheid tussen cornflakes, een kant-en-klare muffin of een beker bosbessen yoghurt waarin net zoveel suikers zitten als in een zakje winegums. Je lichaam verwerkt ze allemaal op dezelfde manier en die bewerkte koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuiker en insulinegehalte sky high de lucht in vliegen. Hoe sneller dit gaat, hoe meer insuline je alvleesklier begint aan te maken. En als de bloedsuikerspiegel vaker omhoog schiet dan stabiel is, kan dit uiteindelijk voor schade zorgen aan de bloedvaten. Wat weer de kans op hart en vaatziekten vergroot.
Geen hogere wiskunde
Maar wat is dan wél een goed begin van de dag? Volgens Tello is het allemaal geen hogere wiskunde en is het aanbod ruimschoots aanwezig gewoon in de supermarkt bij je om de hoek. Ze raadt iedereen aan te kiezen voor een ontbijt dat veel eiwitten bevat om je spieren te voorzien van brandstof. Ook adviseert Tello een goede portie vezels. Vezels geven niet alleen een verzadigd gevoel, maar brengen ook de spijsvertering op gang. Tello is net als velen een druk en werkend persoon, is veel onderweg en heeft dan ook iets nodig wat snel, gemakkelijk en eenvoudig vervoerbaar is. Daarnaast moet het budgetvriendelijk zijn en haar een paar uur verzadigd houden. Herkenbaar? Dat is dan ook de reden dat Tello’s ontbijt iedere dag gebaseerd is op slechts drie simpele ingrediënten:
1. Bessen
Tellos’ vriezer is altijd gevuld met een goede dosis bessen, aardbeien en frambozen. Fruit wordt ingevroren als deze op z’n verst is waardoor de kwaliteit en het vitaminebehoud sterker is dan vers fruit. Bovendien is het goedkoper en gaat het langer mee. Bessen bevatten veel vezels en zijn raak aan vitamine A, C en K. Wanneer je het fruit de avond van te voren uit de vriezer haalt, ben je bent s’ ochtends binnen no-time klaar met je ontbijt.
2. Noten, zaden en volkoren granen
Zolang je niet gaat voor suikerbommetjes als granola of cruesli heb je hier de vrije keuze in wat jij lekker vindt. Zelf kiest Tello het liefst voor ongezouten noten, geroosterde zaden, pitten of havermout. Deze bevatten stuk voor stuk een behoorlijke hoeveelheid vezels en een kleine hoeveelheid eiwit.
3. Yoghurt
En dan het liefste yoghurt met extra proteïne en met zo min mogelijk suiker. Tello raadt zelf het Ijslandse Skyr maar ook een ‘gewone’ Griekse Yoghurt voldoet aan min of meer dezelfde voedingswaarde. Geen fan van yoghurt? Of ga je als veganist door het leven? Niet erg. Sterker nog: we hebben zuivel niet eens nodig. De calcium die we denken nodig te hebben krijgen we ook binnen door voldoende (blad) groenten te eten. Het gaat er volgens Tello meer om dat je kiest voor een combinatie volkoren granen, goede bronnen van proteïne, vezels en gezonde vetten. Deze magische mix zorgt ervoor dat je in ieder geval een goede start van je dag hebt.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!