Tegenwoordig komt de term glutenvrij steeds vaker voor. Alhoewel het aanbod van de glutenvrije producten in de supermarkten steeds groter wordt, gaat er niets boven een zelf gebakken glutenvrije hartige taart. Maar… glutenvrij bakken is een vak apart. Daarom vroegen we Marike Bol – expert op het gebied van glutenvrij bakken en oprichtster van OH MY PIE! – om een recept. Door er een kleine twist aan te geven is de hartige taart van Marike ook geschikt voor vegans.
Weekendrecept: glutenvrije hartige taart met spinazie en geitenkaas
Marike: hartige taart, ik ben er dol op! Eerlijk waar, vanaf het moment dat ik kon praten was het eerste woord dat ik kon uitbrengen: Taart! Geen zoete taarten maar hartige taarten stonden in mijn top 10! Een glutenvrije quiche zonder rare fratsen, met een krokante korst, gevuld met allerlei lekkers dat mijn koelkast nog te bieden had. Spinazie, tomaatjes, geitenkaas en verse tijm. Een krokante bodem gevuld met fantastische smaken, geuren en kleuren. Met een plantaardige variatie voor de vegans onder ons!
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 40 minuten
Wachttijd: 30 minuten
Springvormadvies:
20 cm
Ingrediënten:
Basisdeeg:
- 100 g amandelmeel
• 100 g boekweitmeel
• 200 g (lactosevrije) kwark of een plantaardige variant
• Snufje zout
• 2 el kokosolie
Vulling:
- 2 eieren
• 100 g ricotta of plantaardige room
• 100 g spinazie (vers of diepvries)
• 1 bosuitje - 1 teentje knoflook
• 200 g cherrytomaatjes
• 100 g geitenkaas
• 2 takjes verse tijm
• Snufje peper en zout
• 1 tl honing
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet ondertussen de springvorm alvast in.
- Doe de ingrediënten voor het basisdeeg in een mengkom en kneed deze tot een soepel deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan een klein scheutje ijskoud water toe. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra amandelmeel toe.
- Strooi wat amandelmeel op het aanrecht en rol het deeg uit met een deegroller (of lege wijnfles) tot
een ronde lap. Druk de lap uit in de quichevorm en snijd het overtollige deeg weg. - Plaats de quichevorm even in de koelkast voor zo’n 30 minuten. Ondertussen kun je alvast aan de slag met de vulling!
- Was de bosui en snijd het kontje en de top van de bladeren eraf en snijd de bosui in ringetjes.
- Verwijder het buitenste blad van het knoflook en snijd het in zeer kleine stukjes.
- Verhit een koekenpan met wat olie en roerbak de knoflook en het bosuitje. Voeg vervolgens de
spinazie en de peper en zout toe. Bak het mengsel zo’n 5 minuten. - Klop de eieren los met de ricotta of plantaardige room. Schenk dit over de bodem van de quiche. 10.
- Verspreid volgens het spinaziemengsel over het eimengsel.
- Halveer de tomaatjes en verdeel deze over het taartje.
- Verspreid de kaas over deze hartige kanjer en maak het af met de blaadjes tijm en de honing.
- Schuif de taart dan ongeveer 30 minuten in de oven. Als de taart mooi goudbruin is gekleurd is deze klaar!
Vegan variant
Vervang de eieren en de ricotta door een 200 g silken tofu + 100 ml plantaardige room. Maal deze fijn met een keukenmachine tot een smeuïge massa ontstaat. Breng alles op smaak met wat extra kruiden.
Glutenvrij bakken
Wil je meer weten over glutenvrij bakken? Lees dan vooral dit artikel waarin Marike 5 bijzondere meelsoorten bespreekt. En lees ook vooral het boek dat Marike schreef: Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!