videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Reistip: de Ierse Kliffen van Moher – adembenemend mooi én levensgevaarlijk

Travel
kliffen moher

Ik had er nog nooit van gehoord, maar toen ik een foto zag wist ik: dit wil ik met eigen ogen zien. De kliffen van Moher hebben een magische aantrekkingskracht op mensen van over de hele wereld. Ze zijn adembenemend mooi en levensgevaarlijk tegelijk. De kliffen staan dan ook in menig lijstje van dodelijkste plekken op de wereld. Ik vloog er afgelopen februari heen. Uiteraard niet zonder ook Dublin te bezoeken en nog een paar Ierse pareltjes te ontdekken zoals Limerick, Avoca en Glendalough Upperlake.

De Ierse kliffen van Moher – adembenemend mooi en levensgevaarlijk

Ik vind alles leuk aan het runnen van Holistik, behalve dat ik minder tijd heb voor één van mijn grote liefdes: reizen. Inmiddels heb ik 60 landen bezocht en hoop ik er nog veel meer aan te doen. Vroeger kon het me niet ver genoeg zijn, hoe groter de cultuurshock hoe beter. Tegenwoordig begin ik tripjes dichter bij huis meer te waarderen en kon ik er achter  dat je soms helemaal niet zo ver hoeft te reizen om compleet overdonderd te worden door de schoonheid van een plek. En overwhelmed was ik toen ik de Kliffen van Moher met eigen ogen zag. Omdat ik jou eenzelfde moment van complete verwondering gun, dit artikel om je aan te sporen deze kliffen én een paar andere Ierse highlights aan jouw bucket list toe te voegen (en er heel snel een groen vinkje achter te zetten:-)).

De Kliffen van Moher

kliffen moherDe Kliffen van Moher behoren tot de hoogste kustkliffen van Europa. Ze zijn ontstaan door erosie van de zee en bevinden zich tussen de dorpen Doolin en Liscannor, aan de westkust van Ierland. De kliffen zijn 8 kilometer lang en rijzen tot maar liefst 214 meter boven de Atlantische Oceaan uit. En die duizelingwekkende hoogte maakt de kliffen adembenemend mooi én levensgevaarlijk. Een van de meest veelvoorkomende Google-suggesties met deze kliffen is ‘death’ en dat is niet voor niets. Er is namelijk geen reling en naar verluid vonden er sinds 1993 70 mensen de dood doordat ze van de kliffen af zijn gevallen of gesprongen. Of de kliffen echt zo gevaarlijk zijn? Als je geen selfies maakt aan de rand van de klif en niet van het pad dat langs de kliffen loopt afwijkt ben je safe. En geloof me, het uitzicht vanaf dit pad is al verbluffend mooi. De Kliffen van Moher mogen dan ook zeker niet ontbreken op jouw bucket list. Vanaf Dublin is het ongeveer 260 km en 3,5 uur rijden naar de kliffen. Wij hebben de auto geparkeerd bij het bezoekerscentrum: de Cliffs of Moher Visitor Experience. Je kunt online kaarten (€4,00 per persoon) bestellen, waarmee je toegang krijgt tot de tentoonstelling en kunt parkeren. In de zomermaanden kun je het bezoekerscentrum en de Kliffen van Moher het beste bezoeken na 16.00 uur. Overdag kan het namelijk enorm druk worden bij deze meest populaire toeristische attractie van Ierland. Meer informatie vind je op: cliffsofmoher.ie.

Limerick & The Milk Market

limerick milk marketOm te voorkomen dat we de hele dag in de auto zouden zitten, hebben we op de terugweg naar Dublin een pitstop gemaakt in Limerick, de op twee na grootste stad van Ierland. We hadden het geluk er op vrijdagavond aan te komen, zodat we op zaterdagochtend een bezoek konden brengen aan de Milk Market. Deze markt is ondergebracht in een oud, stenen gebouw dat ooit een korenmarkt was. De Milk Market is een leuke plek om locals te ontmoeten en biologische olijven, jam en bonbons te kopen. Oh, en haal ook zeker een vers brood bij The Sunflower Bakery. Alles wat je bij deze bakkerij koopt is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en dat proef je. Het zuurdesem brood is niet normaal lekker! The Milk Market is geopend op vrijdag (10.00 – 15.00 uur), zaterdag (08.00 uur – 15.00 uur) en zondag (11.00 – 15.00 uur). Zaterdagochtend schijnt het leukste moment te zijn om de markt te bezoeken. Mungret Street, Limerick City Centre.

The Bedford Townhouse & Café, Limerick

the bedford limerickTijdens ons verblijf in Limerick sliepen we een nachtje in The Bedford Townhouse & Café, een hotel dat ik je van harte kan aanbevelen. De kamers zijn fris en modern ingericht en de bedden zijn fantastisch. In de badkamer vind je eco-friendly toiletspullen van het merk Anyah en alle bekertjes en verpakkingen van The Bedford Café zijn biologisch afbreekbaar. Over het Café gesproken: ze serveren hier de heerlijkste ontbijtjes én hebben havermelk! Voor wie wil sporten is er een kleine, maar goed gesorteerde gym in dit hotel. Kijk voor meer informatie over het hotel op thebedford.ie.

Lunchen bij Avoca Kilmacanogue

avocaHoewel mijn vriend Sebastiaan en ik Ierland hoofdzakelijk bezochten om de Kliffen van Moher te bekijken, werden we verrast door nog veel meer Ierse pareltjes. Een prachtige plek om te lunchen is Avoca Kilmacanogue, een half uurtje rijden vanaf het centrum van Dublin. Avoca is een Ierse keten met 11 vestigingen door het hele land. Je kunt er heerlijk eten (wat je ook doet, bestel de zoete aardappel burger met zwarte bonen!), shoppen en koffie drinken. Sterker nog: ik zou een hele vakantie kunnen vullen met het afstruinen van Avoca’s! Vooral omdat Avoca’s bijna allemaal op bijzonder mooie locaties liggen. Zo vind je naast Avoca Kilmacanogue een 2000 jaar oude Yew boom. Een stukje Avoca mee naar huis nemen? Avoca staat bekend om  met de hand geweven spreien, maar heeft ook mooie kaarsen, sjaals, zeep, sokken en sieraden in het assortiment. Kijk voor meer informatie op avoca.com.

Glendalough Upper Lake

glendalough upper lakeToen ik op het vliegtuig stapte naar Dublin had ik een voorgevoel: dit land zou mijn hart wel eens kunnen stelen. En precies dat gebeurde. Na het zien van de Kliffen van Moher kon ik me niet voorstellen dat hun schoonheid zou worden overtroffen. En toch gebeurde dat bijna toen we op de terugweg van Limerick naar Dublin besloten om een frisse neus te halen bij een blauw stipje op de kaart: Glendalough Upper Lake. Ben ik even blij dat we deze d-tour hebben genomen! Dit meer – op een uurtje rijden vanaf Dublin – geeft je de broodnodige dosis natuur waar wij stadsbewoners zo naar snakken. Een bezoek aan Glendalough Upper Lake is perfect te combineren met een city trip naar Dublin.

Dublin

Inveigh garden hotel dublinIk moet je eerlijk bekennen dat we veel minder tijd in Dublin hebben doorgebracht dan aanvankelijk de bedoeling was. Onderweg kwamen we zoveel mooie plekken tegen dat we nog maar een paar uur de tijd hadden om Dublin te verkennen. Een perfecte uitvalsbasis hiervoor is het Iveagh Garden Hotel. Waarom we voor dit hotel hebben gekozen? Omdat het lijkt te zijn gemaakt voor mensen die een mooiere plek van de wereld willen maken, maar tegelijkertijd willen genieten van comfort. Dit hotel doet er alles aan om zo min mogelijk impact te maken op het milieu. Zo wordt voor het verwarmen en koelen van het hotel gebruik gemaakt van een ondergrondse rivier. De ligging van het hotel is ideaal: binnen 5 minuten ben je bij Grafton Street, de bekendste winkelstraat van Dublin. Iveagh Garden Hotel, 72 – 74 Harcourt Street, Dublin.

Brother Hubbard

brother hubbard dublinNog een laatste tip: Brother Hubbard. Wát een leuke tent is dat! En wat een vriendelijk personeel! Je kunt hier terecht voor ontbijt, brunch (7 dagen per week!), lunch en diner met een Middle Eastern twist. Sebastiaan en ik wilden zo ongeveer álles op de kaart bestellen. Voor alle vega’s en vegans onder ons: jullie kunnen je hart hier ophalen. Beloof me één ding: wat je ook doet als je naar Dublin gaat, breng een bezoek aan Brother Hubbard. You can thank me later:-). Brother Hubbard heeft twee vestigingen: North en South. Wij hebben Brother Hubbard North bezocht: 153 Temple Street, Dublin.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Duurzaam reizen

The world is a book and those who do not travel read only one page… Als er iets is dat ons inspireert, dan is het reizen. De wereld is een schatkist vol bijzondere plekken en interessante mensen die ons wereldbeeld verrijken. Helaas heeft reizen ook een downside, vooral als je het vliegtuig pakt. Net als de meeste mensen kunnen we niet beloven dat we nooit meer in een vliegtuig stappen. Maar natuurlijk proberen we de schade binnen de perken te houden door de CO2-uitstoot van elke vlucht te compenseren met Trees for All. Daarnaast pakken we waar mogelijk de trein en nemen we deze tips ter harte. Zo waken we samen over de planeet voor toekomstige generaties.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.