Een galette is van oorsprong een Franse taart die zonder bakvorm wordt gebakken. In Normandië en Bretagne worden de recepten van moeder op dochter doorgegeven, een echte familietraditie dus! Meestal zijn galettes hartig, maar er zijn ook allerlei zoete varianten. En dat je daar prima mee kunt ontbijten bewijst taartentovernares Marike Bol van het glutenvrije platform Oh my Pie!
Gezond ontbijten met taart? Deze glutenvrije Franse galette bewijst dat het kan!
Marike: ‘Wist je dat de galette het oudste gebakje uit de geschiedenis is? Ja echt! De Fransen ontwikkelden deze fantastische traktatie uit nood. Van oorsprong wordt deze lekkernij gemaakt van boekweitmeel. Boekweit heeft Bretagne en Normandië in de 15e eeuw veroverd en is sindsdien een belangrijk element in de dagelijkse voeding. Doordat de grond in die regio in die tijd niet erg vruchtbaar was en er brood tax was ingevoerd doordat brood gemaakt was van granen, ontstond er een nieuw fenomeen: de galette! Gemaakt van goedkoop boekweitmeel.’
Glutenvrije variant
Marike: ‘Het traditionele recept voor de galette toverde ik om in een glutenvrije-, lactosevrij en plantaardige variant zodat iedereen kan genieten. Smaak en beleving staat voor op! Een voedzaam deegje met een aromatische verlangen van chocolade, gevuld met pecannootjes en blauwe bessen, that’s it! Je rolt het deeg uit, doet de vulling in het midden en vouwt de randen naar binnen toe. Een kind kan de was doen.’
Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!
Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.Bestel nu!
Ingrediënten
Voor het basisdeeg:
- 100 g amandelmeel
- 100 g boekweitmeel
- 45 g kokosolie
- 60 ml (ijskoud) water
- 2 el ahornsiroop
- 3 Medjoul dadels (of 60 g zachte dadels)
- 2 tl specerijen naar keuze
- Snufje (zee)zout
Voor de vulling:
- 200 g blauwe bessen (of ander rood fruit naar keuze)
- Optioneel: pecannoten, rozijnen, kokosrasp naar keuze
- 1 el ahornsiroop
- 2 el (plantaardige) melk (om te besmeren)
Aan de slag!
- Ontpit de Medjoul dadels en doe alle ingrediënten voor het basisdeeg in een mengkom. Kneed deze tot een egale deegbal. Zijn jouw dadels hard? Laat deze weken in een kom warm water en pureer deze vervolgens met een keukenmachine tot een plakkerige massa.
- Is het deeg te plakkerig? Het is handig om er dan een beetje meel aan toe te voegen. Is het deeg te droog? Kies er dan voor om een klein scheutje ijskoud water aan het deeg toe te voegen.
- Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Hak de nootjes fijn en verdeel deze over het midden van de deegrondjes. Verdeel hier het fruit overheen samen met de ahornsiroop.
- Snijd de deegrand die je vrij hebt gelaten in met een mes. Vouw het deeg naar binnen en de randen over elkaar. Druk goed aan zodat het deeg op elkaar aansluit en er geen vocht van het fruit uit de galette kan lopen.
- Besmeer het deeg met de plantaardige melk.
- Zet de galette 25 minuten in de oven en laat ze goed afkoelen. Ik strooide er nog wat cacaopoeder overheen met een zeefje voor een feestelijk effect.
- Serveer ze met een dot kokosyoghurt of (kokos) slagroom en geniet! Ook lekker met een bolletje ijs als dessert.
Meer over glutenvrij bakken
Wil je meer weten over glutenvrij bakken? Lees dan vooral dit artikel waarin Oh my Pie! founder Marike Bol 5 bijzondere meelsoorten bespreekt. En lees ook vooral het boek dat Marike schreef: Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!