Gezond egoïsme gaat over zorgen voor jezelf in een wereld die continu om aandacht vraagt. Coach Inger Strietman schiet te hulp in haar boek Mag ik even mijn aandacht. We worden geleefd door onze omgeving en verliezen zo onze persoonlijke missie uit het oog. Zonde, want er is maar één jij. Hoe je jezelf bevrijdt uit de gevangenis van ‘moetjes’ en weer op nummer één komt te staan, lees je hieronder.
Gezond egoïsme: 7 pijlers van een goede relatie met jezelf
In tegenstelling tot ‘gewoon’ egoïsme, gaat gezond egoïsme over zorgen voor jezelf én aandacht hebben voor de ander. Dat betekent echter niet dat het geen consequenties heeft. Dat is een ontnuchterend inzicht om de reis naar gezond egoïsme mee te beginnen. Je kunt namelijk niet én iedereen tevreden houden én je eigen pad volgen. Je kunt niet tegelijk aan iedereens verwachtingen voldoen en diep gelukkig en ontspannen zijn. Daarom is het niet makkelijk om jezelf op nummer één te zetten – maar wél heel vervullend. Niet alleen voor jezelf, ook voor je omgeving. Die heeft namelijk een stuk meer aan je als je verbonden bent met jouw waarheid dan wanneer je geleefd wordt door een to do lijst. Hieronder lichten we de belangrijkste bouwstenen van gezond egoïsme voor je toe.
Roots Meditatiepakket & Dossier
Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijnBestel nu!
De 7 pijlers van gezond egoïsme
Inger Strietman noemt 7 pijlers of basisingrediënten van gezond egoïsme. Voel je je even uitgeput en ver weg van jezelf? Pak dit lijstje er dan bij om te zien waar er winst te behalen is.
- Authenticiteit. Om te kunnen kiezen voor jezelf is het belangrijk dat je eerlijk bent tegenover jezelf. Alleen als je durft aan te kijken wie je echt bent, wat je echt wilt en hoe het echt met je gaat, kun je leven op een manier die bij jou past.
- Verantwoordelijkheid. Gezond egoïsme gaat over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid en geluk. Het is aan jou om jezelf serieus te nemen.
- Aandacht. Om te weten wat je nodig hebt, is het belangrijk dat je dagelijks zorgvuldige aandacht aan jezelf schenkt. Aanvoelen hoe het met je gaat is de basis voor het maken van keuzes die goed voor je zijn.
- Grenzen stellen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen ‘energiebatterij’. Het stellen van grenzen voorkomt dat je leegloopt en de controle over jouw eigen energie uit handen geeft.
- Mogelijkheden zien. Gezond egoïsme creëert ruimte om te zien dat je agenda niet zo vaststaat als je denkt, dat je meer ruimte kunt maken voor creativiteit en optimisme dan je dacht.
- Vertrouwen. Om verwachtingen van anderen los te laten en je eigen kompas weer te gaan volgen, is vertrouwen nodig. De overtuiging dat je het juiste doet en dat jij dit kunt.
- Communicatie. Gezond egoïsme vraagt om het duidelijk communiceren van je behoeftes, grenzen en verlangens. Niet alleen met jezelf, maar ook met anderen.
Zelfzorg
Uiteindelijk, schrijft Strietman, gaat gezond egoïsme om twee dingen: zelfzorg en zelfrealisatie. Zelfzorg draait om het herstellen van dagelijkse activiteiten, om ontspanning. Maar zelfzorg begint niet pas als je ’s avonds na een lange dag op de bank ploft en Netflix aanzet. Je kunt de hele dag voor jezelf zorgen, simpelweg door meer aanwezig te zijn in je lichaam. Je kunt ruimte maken voor kleine momentjes van ‘zijn’ (in plaats van ‘doen’) door diep adem te halen, even niks te moeten, en alle spanning uit je lichaam te laten vloeien. In Mag ik even mijn aandacht deelt Strietman talloze extra tips voor een gezonde zelfzorgroutine.
Zelfrealisatie
Leven op een manier die écht bij jou past zit ‘m vooral in wat je elke dag doet, niet in hoe je hiervan bijkomt. Dat willen we nog weleens vergeten. Het risico is dat je alsnog gevangen zit in een web van ‘moetjes’, maar dat je simpelweg beter weet hoe je ervan herstelt. Daarom is zelfrealisatie een onmisbaar element in gezond egoïsme. Het betekent dat jij je leven vormgeeft op basis van de persoon die je ten diepste bent. Je energie besteden aan datgene waar jij in gelooft, je purpose volgen. Zonder je te laten (af)leiden door verwachtingen of meningen van anderen.
Zelfkennis
Tenslotte zijn er nog twee begrippen die niet mogen ontbreken in het plaatje van gezond egoïsme. Zelfkennis zorgt ervoor dat je erachter komt wat je missie nu precies is, wat je wilt, wie je bent én wat je nodig hebt. Je kunt echt wat nieuws tegenkomen als je met jezelf aan tafel gaat zitten en doet alsof je jezelf voor het eerst ontmoet. Hoe vaak bekijken we ons lichaam en onze geest nog met frisse ogen? Het kan ook helpen om mensen om je heen te vragen hoe zij je zien, wie je in hun ogen bent. Zie dit als een ontdekkingsreis die nooit af is, je verandert immers altijd.
Zelfcompassie
En dan is er zelfcompassie: een belangrijker begrip dan je misschien denkt. Want in een tijd waarin we via social media te pas en te onpas een kijkje krijgen in andermans glamorous selfcare routines, ontwikkel je al snel een beeld van hoe het misschien zou moeten zijn. En voor je ’t weet hebben de ‘moetjes’ en de externe verwachtingen je weer in hun greep. Gezond egoïsme gaat om verantwoordelijkheid nemen en acceptatie opbrengen voor alles wat je tegenkomt. Ook je behoeftes, vragen, eigenschappen en obstakels die niet in je ‘perfecte ik’-plaatje passen. Ze maken deel uit van jouw ‘echte ik’-kunstwerk, iets dat sowieso veel interessanter is dan het perfecte plaatje…
Roots Meditatiepakket & Dossier
Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijnBestel nu!