Het is zo simpel, je ademt de hele dag en hoeft daar niet over na te denken. Zelfs ‘s nachts als je slaapt gaat je ademhaling gewoon door. Dat ademhalen een onbewust proces is betekent echter niet dat je het niet bewust kunt beïnvloeden. Sterker nog: er valt aardig wat winst te behalen. Bijvoorbeeld door vaker (of eigenlijk altijd!) vanuit je buik te ademen. Ademcoach Rob Koning aka Mr. Breath legt uit hoe.
Dit is waarom ademen vanuit je buik zo gezond is
Er is de laatste tijd veel aandacht voor ‘goed’ ademhalen en dat is niet zomaar. Steeds meer mensen doen aan yoga, meditatie en mindfulness en bij alle drie geldt bewust ademen als een belangrijke basis. Ademen is breed inzetbaar. Er zijn dan ook vele ademtechnieken met verschillende doelstellingen. Zo kun je ademen om direct te ontspannen of zelfs in slaap te vallen. Ook is het mogelijk om jezelf een energy boost te geven met behulp van je ademhaling. Wat we uiteindelijk allemaal willen is een ontspannen ademhaling vanuit de buik met een lage ademfrequentie van 4 tot 8 keer per minuut. Daardoor krijg je een rustige hartslag en daarmee een gezonde bloeddruk. En dat is belangrijker dan je denkt want een te hoge bloedruk is een risicofactor voor hart-, en vaatziekten.
Stress en emoties
Toch is ontspannen ademhalen voor veel mensen lang niet zo eenvoudig als het lijkt. In tijden van stress en oplopende emoties zijn we namelijk geneigd om spieren zoals de buikspieren en de ijzersterke middenrifspier aan te spannen. Dit heeft direct effect op onze ademhaling. Die hapert, schiet omhoog of stopt. Dit vastzetten van de ademhaling beperkt je ademruimte omdat er niet ‘in de buik’ wordt geademd. Maar hoe werkt dat dan precies als je ademhaling ‘hoog’ zit?
Van borst naar buik
Als je inademt zetten je longen zich uit als ballonnen. Ze duwen de middenrifspier omlaag. Je buikorganen hebben hierdoor meer ruimte nodig en je buik kan niet anders dan uitzetten. En dat uitzetten van onze buik is iets wat we liever niet doen. We houden onze buik onbewust ‘gesloten’ om emoties te onderdrukken. Hierdoor zit onze ademhaling vaak hoog en ademen we met kleine beetjes, oppervlakkig vanuit de borst. Niet zo gek dat je daardoor een onrustig en opgejaagd gevoel krijgt. Veel beter is het om vanuit je buik te ademen. In een ontspannen lichaam is er bij het inademen altijd beweging in het buikgebied en de uitademing is ontspannen. Dit maakt ademhaling via de buik tot de meest natuurlijke manier van ademhalen.
Voordelen van ademen via je buik
Omdat je longen bij ademhaling via de buik vrij kunnen opblazen, kun je volstaan met minder ademhalingen per minuut. Je ademfrequentie gaat omlaag, net als je hartslag en bloeddruk. Door hier bewust mee te oefenen, verander je je onbewuste adempatroon en kom je lekkerder in je lijf te zitten. Je gaat meer voelen en daarmee de signalen van je lichaam beter herkennen, zodat je jouw persoonlijke grenzen herkent. Als je leert ademen via je buik kun je op gegeven moment zelfs volstaan met 4 tot 8 ademhalingen per minuut. Deze eenvoudige oefening helpt je op weg:
Zorg dat je makkelijk zit of ligt
Leg je handen op je onderbuik
Ongeveer 8 tellen rustig en diep inademen (je blaast je buik als het ware op)
Ongeveer 8 tellen ontspannen uitademen (je laat je buik ontspannen vallen)
Door neus of mond, wat je prettig vindt
Doe dit 5 minuten of tot je slaapt
moonbird: ademcoach in je hand
Langzaam, diep ademen komt met vele bewezen voordelen, maar hoe zorg je ervoor dat je er dagelijks mee aan de slag gaat? Hoe weet je of je het goed doet, en of wat je doet ook daadwerkelijk effect heeft? Hier gaat moonbird je bij helpen. Moonbird is een slimme, compacte ademhalingstool die past in de palm van je hand. Het ‘vogeltje’ zet uit en krimpt in en op dit kalme tempo adem je mee. Super simpel, heel intuïtief. Makkelijker wordt het niet. Moonbird heeft bovendien een sensor die je hartslag meet, en je zo feedback geeft over de effecten die een kalme ademhalingsoefening heeft op je lichaam. Als je wilt kan je dit realtime volgen via de bijbehorende app. Maar zonder app werkt de tool ook prima: simpelweg even zachtjes schudden en je moonbird start vanzelf met ademen. Leg hem in je hand, adem mee en… relax.’