PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Ontwaak de foodstylist in jezelf: 5 tips van een pro voor de mooiste foodfotografie

Food
foodfotografie tips
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
17.10.2019

Onlangs lanceerden we de Holistik x Provamel Breakfast Challenge: maak jouw allermooiste breakfast bowl ooit, schiet er een (net zo mooi) plaatje van en je bent in de race voor een ontbijtpakket t.w.v. €250. Nu twijfelen we er niet aan dat jij prachtige bowls kunt maken. Maar foodfotografie is een vak apart. Dat weet fotograaf en foodstylist Eva Lia Jordan als geen ander. Hieronder deelt ze haar 5 gouden foodfotografie tips. Pas je er een handje vol van toe? Dan vergroot je absoluut de kans op die geweldige prijs!  

Ontwaak de foodstylist in jezelf: 5 tips van een pro voor de mooiste foodfotografie

kleurenwiel breakfast challenge

1. Kies de juiste kleurcombinaties

Eva: ‘Kleurencombinaties zijn erg belangrijk voor een foto. Je kunt hiervoor het kleurenwiel gebruiken, gebaseerd op de kleurentheorie. Je hebt er drie: het primaire kleurenwiel, het secundaire kleurenwiel en het tertiaire kleurenwiel. Binnen deze kleurenwielen kun je de juiste inschatting maken over welke kleuren er samen goed uit zullen zien.

kleurenwiel breakfast challenge

Ik gebruik meestal wit, doorleefd hout of een donkere stenen ondergrond in een foto. Afhankelijk van mijn ondergrond en gerecht, kies ik mijn kleurenpalet graag tussen monochromatisch (verschillende tinten van dezelfde kleur), analoog (kleuren naast elkaar op het kleurenwiel), triade (kleuren die gelijkmatig verdeeld liggen over het kleurenwiel) of complementair (kleuren tegenover elkaar op het kleurenwiel). Voor mijn breakfast bowl foto, die je hieronder ziet, ben ik voor de monochromatische kleurencombinatie gegaan. Het hoofdingrediënt waren de biologische vegan drinks van Provamel, allemaal wit van kleur. Daarom zocht ik een contrasterende kleur om dit ingrediënt er toch uit te laten springen. Door de verschillende roodtinten is het een spannend samenhangend beeld geworden.’

breakfast challenge provamel foodfotografie

2. Speel met contrast en creëer diepte

Eva: ‘Gebruik verschillende materialen zoals keramiek, glas, bestek, tafelblad en accessoires als theedoeken. Maar ook bij de ingrediënten. Denk aan, noten, eetbare bloemen, fruit, cacao poeder, coconut flakes, chocolade splinters of verse munt. Houd in gedachte dat wat je samenstelt voor een mooi beeld, ook wel écht lekker samen moet smaken in ‘t echt.’

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

3. Gebruik unieke props

Eva: ‘Ik struin regelmatig over rommelmarkten om daar bijzondere styling-objecten te vinden. Of duik simpelweg in de keukenkastjes van je oma ;-).’

4. Fotografeer met daglicht

Eva: ‘Het is er elke dag en geeft het mooiste licht om je eten er appetijtelijk uit te laten zien. En daglicht is nog gratis ook. Let er op dat je het licht gebruikt in de ochtend of vroege middag. Het liefst ga je met je set-up tafel zo dicht mogelijk bij het raam staan. Let op wanneer de zon te hard schijnt; ga dan in de schaduw werken om de harde schaduwen te voorkomen in je eigen foto. Heb je een donker gerecht/ingrediënten, zorg er dan voor dat deze het meeste licht vangen op de foto. Bedenk van te voren vanuit welke hoek je het gerecht wilt fotograferen. Op basis daarvan kun je het bord opmaken voor het mooiste eindresultaat.’foodstylist, foodfotografie

5. Zo maak je condens druppels

Eva: ‘Een gouden foodfotografie-tip is om vooraf een strak plan te maken over hoe je je bord gaat opmaken. Want het is de kunst om je foto daarna zo snel mogelijk te schieten. Fresh is best! Een simpele truc is om koude ingrediënten (of gekoelde drankjes) er zo fris en koud mogelijk uit te laten zien. Dat doe je door condens(druppels) na te maken. Gebruik daarvoor 1/2 water en 1/2 maissiroop. Stop dit in een spuitfles (een plantenspray bijvoorbeeld). Spray het op het glas of op de ingrediënten en de druppels blijven prachtig zitten voor de foto. Een andere manier om dit ‘koude’ effect te bewerkstelligen, is om fruit in de vriezer te stoppen en vlak voor de foto toe te voegen aan je setting. Zo creëer je een natuurlijke witte ijscondens. Dit werkt erg mooi op beeld. Met name bij donkergekleurde vruchten als frambozen en bramen’.

Beeld: Eva Lia Jordan, @dearvisualdiary

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide



We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide



We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.