videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Healers hart: aan deze 12 kenmerken herken je een verlicht hart

Heart + Soul
energetisch hart

Holistik
10.04.2024

Leven vanuit je hart. Het is een levenskunst die al eeuwen in verhalen, mythen en religies wordt beschreven. Maar hoe doe je het precies? Wij gingen te rade bij energetisch therapeut Katja Vermeulen. Ze vertelt je alles over het openen van je energetische hart, ook wel je verlichte hart genoemd. 

Aan deze 12 kenmerken herken je een geheeld ‘healershart’

Katja: ‘Om daadwerkelijk vanuit het hart te kunnen leven is het vergroten van je innerlijke zuiverheid belangrijk. Elk mens heeft bepaalde behoeften en verlangens die de innerlijke zuiverheid ‘vertroebelen’. Denk aan macht of geld willen hebben of gezien, gehoord, begrepen en leuk gevonden willen worden. Als een verlangen uit wilskracht of een tekort komt, dan creëert het onzuiverheid. Als je beweegredenen vanuit een innerlijke drijfveer uit je hart komen, dan ben je verbonden met je purpose en zit je op de ontwikkeling van je zuiverheid.

Zelfonderzoek

Beide manieren van jezelf in de wereld zetten zijn menselijk, en er is ook niets mis als je hierin ervaring opdoet. Zie je een tekort waar er overvloed is? Probeer je een diepgeworteld gevoel van ‘niet genoeg zijn’ op te vullen met prestaties of aanzien? Met dit zelfonderzoek krijg je belangrijke inzichten over wat je daadwerkelijk nodig hebt. Deze diepere laag in jezelf opzoeken brengt heling en zuiverheid en zorgt ervoor dat je vrijer liefde kunt geven en ontvangen. Weet dat: ‘De zuivere van hart wordt niet zo geboren, maar heeft een innerlijk proces van vereenvoudiging doorgemaakt’.

De 5e geheime kamer van je hart

Als we ons energetisch afstemmen op ons hart werken we met het fysieke hart als basis. In je fysieke hart heb je 4 hartkamers. Vanuit deze 4 kamers is er een opening mogelijk naar een geheime 5e kamer. Deze 5e kamer opent een poort naar de wereld achter de dingen. In de moderne tijd worden we geconditioneerd om in een lineaire tijdlijn te denken en ervaren we een fysieke werkelijkheid. Er zijn echter ook altijd andere denkwijzen geweest: gemeenschappen die leven vanuit een multidimensionaal bewustzijn. Achter de visuele, fysieke werkelijkheid ligt een diepe tijdloze verbinding met alles wat is. Via je energetische hart kun je toegang krijgen tot dit bewustzijn. Je gaat voorbij je ego en maakt verbinding met je ware zelf (dat je in wezen al kent), en misschien ook met andere realiteiten en dimensies.

Afstemmen op je energetische hart

Wat kan het openen of afstemmen op het energetische hart voor jou betekenen? Het hart draagt een herinnering in zich dat het ‘al geopend en volledig heel is’. Elk individu maakt op zijn of haar eigen unieke manier verbinding met deze herinnering. Het voelt als thuiskomen. Als deze energiestroom bij iemand geopend is, herkennen we het vaak vanuit een innerlijk weten. We voelen onmiddellijk de liefde die deze persoon uitstraalt, vanuit het hart. In de fysieke wereld heeft de organisatie HeartMath dit zelfs al kunnen meten.

Kleine stapjes

Vrijwel niemand zou het (opnieuw) openen van het hart voor 100% ineens aan kunnen. Dat zou zóveel consequenties hebben, dat je helemaal overhoop komt te liggen met jezelf en de wereld. Vooral als je jezelf al jong, bijvoorbeeld als gevolg van trauma, hebt aangeleerd je hart gesloten te houden. Als we dit idee bekijken vanuit de leer van de 7 chakra’s, zien we dat elk chakra zich pas gezond kan ontwikkelen als de chakra’s daarvoor verkend en geheeld zijn. En laat de onderste 3 chakra’s, die vóór het hartchakra komen, nu juist de energiecentra zijn waar mensen de meeste beschadigingen oplopen.

Aankijken van trauma

De wens om een overstap te maken naar leven vanuit het hart ontstaat als het ego (ofwel het derde chakra) is verkend en je hebt ontdekt dat je alleen vanuit wilskracht, macht en je verstand niet verder komt. Langzaam kun je dan alles aankijken wat je geloof in liefde, waarheid en rechtvaardigheid tegenhoudt. Het kost tijd om weer opnieuw contact te maken met je energetische hart. Je pijn komt steeds weer terug, totdat je deze voldoende doorzien hebt, helemaal kunt accepteren en vanuit zelfliefde kunt helen. Het aankijken van trauma is dus een cruciaal onderdeel van het openen van je hart. Ook het afleren van bepaalde beperkende geïnternaliseerde ideeën is belangrijk, denk aan ‘het is onmogelijk om in deze wereld succesvol en gelukkig te zijn als je leeft vanuit het hart’.

Wat zijn obstakels als je volledig uit je hart wil leven?

In het hartchakra kunnen oude blokkades en spanningen vanuit alle tijden aanwezig zijn die het lastig maken om je energetische hart te openen. Die blokkades zijn verbonden aan emoties, zoals het niet kunnen vergeven van jezelf en/of anderen. Het is belangrijk om je bewust te worden van je negatieve gedachten over jezelf en/of anderen en de vervelende emoties en fysieke sensaties die daardoor getriggerd worden. De negativiteit kan vanuit situaties in je huidige leven komen, vanuit je familielijn of uit vorige levens. Als je erin vastzit activeer je steeds een lager energieveld, met als gevolg een negatieve gemoedstoestand of ziektebeeld. Als het je lukt de onderliggende emoties los te laten, kunnen de blokkades en spanningen meestal vanzelf via de achterkant van het hartchakra losgelaten worden.

Vertraging bij het openen van je hart

Soms is het zo dat je onbewust niet durft te ontvangen. Dat er nog gedachtepatronen en emoties in de weg zitten. Deze zullen losgelaten en geheeld moeten worden, tot je je vanbinnen helemaal veilig voelt. Een ander obstakel is het idee dat je eerst iemand anders nodig hebt om je tekort op te vullen voordat je zelf heel bent en je hart voor een innerlijk proces open kunt stellen. Door continue bevrediging of snelle oplossingen te zoeken buiten jezelf, stel je de ontvangst van heling uit. Denk hierbij aan alle verslavingen en vermijdende en verdovende patronen die je bewust en onbewust activeert. Je kunt ook afgeleid worden door alle gevoelens die vrijkomen bij groei en ontwikkeling. Zodra je je er te veel mee identificeert, zet je ze vast en kun je niet volledig loslaten. Het proces van het openen van je hart vertraagt zich dan.

Buikademhaling

Als je op weerstand stuit in het proces van het openen van je energetische hart, is het fijn om heel diep naar je buik adem te halen. Veel mensen zijn vergeten hoe dat moet. Een diepe buikademhaling kan je terug naar het hier en nu brengen en je eraan herinneren dat je veilig bent, en een diep gevoel van eenheid ervaart. Waardoor je de liefde herkent in alles en iedereen. Een paar keer per dag zacht en liefdevol naar je buik toe te ademen kan een transformatieproces op gang brengen dat veel minder moeite kost dan alles vanuit je hoofd willen oplossen.

Oefeningen voor het energetische hart

Ik heb 5 oefeningen ontwikkeld die je kunnen helpen bij het openen van je energetische hart. Wil je ermee aan de slag? Voer dan via deze link je email adres in en je ontvangt ze direct in je mailbox, samen met een podcast over dit onderwerp.

Hoe kun je een healershart herkennen?

Een geheeld hart kan pijn en tekorten uit het leven vergeven en aanvullen. Het is aanwezig in het moment met een diep gevoel van vreugde en dankbaarheid. De heler in jou is ontwaakt. De zuiverheid die je dan belichaamt werkt verzachtend voor iedereen, zelfs al ben je alleen aanwezig en doe je verder niets.

Dit zijn 12 kenmerken van een healershart:

 • Je kunt zonder oordeel de wereld aanschouwen zoals die is.
 • Je durft je hart in te zetten en het te laten breken om van de ervaring te leren, vanuit een diep vertrouwen.
 • Je draagt je pijn als ervaringsbarometer, een belangrijk instrument dat in dienst staat van de rivier van het leven: met alle grootheid, magie en chaos die daar in ook verborgen ligt.
 • Je ervaart een gevoel van purpose en levensvreugde, en weet dat je op het juiste pad bent.
 • Je ervaart verandering als groei, en angst kun je dragen zonder het te veroordelen of te ‘worden’.
 • Je bent in staat verlangen los te laten en bent niet gehecht aan ‘de waarheid’, je idealen, of status.
 • Je weet hoop en moed te actieveren en kan angst aanvaarden als hartopener.
 • Je beseft dat we continu veranderlijke wezens zijn en dit feit omarmen.
 • Je hebt een diepgaande erkenning dat alles met elkaar verbonden is en dat we in een onderling afhankelijke kosmos leven.
 • Je stroomt, je kent de wereld achter de dingen, maar toch ontken je ze niet. Je draagt ze als een soort inwisselbaar kleed, zonder gehechtheid.
 • Je leeft onbevreesd en identificeert je niet meer met je angst.
 • Je zet je in voor het hoogste goed van iedereen en wil van de wereld een betere plek maken.’
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.