Enkele weken terug interviewden we fruitariër Aleid Koopal. Ze overwon een eetstoornis en eet nu 3000 (!) kcal aan fruit per dag. Op een of andere manier liet het interview me niet los. Hoeveel fruit is dat in vredesnaam? En dus vroeg ik Aleid om een eetdagboek bij te houden…
Het eetdagboek van een fruitariër (4 mango’s als ontbijt!)
Aleid Koopal (31) is raw food chef bij health café YAY in Amsterdam en geeft lezingen en workshops. Als boegbeeld van een plantaardige lifestyle eet ze anders dan de meeste mensen gewend zijn. Aleid eet namelijk vooral fruit en wat groenten. Dit is haar eetdagboek:
Ontbijt:
4 rijpe mango’s
Betaalbare mango’s vind ik vaak op de markt. TIP: zoek zachte uit, nooit harde. Deze zijn niet rijp en worden het mogelijk ook nooit. Kun je geen mango’s vinden of hou je er niet van, dan kun je ook ontbijten met een bananensmoothie. Zelf maak ik die van ongeveer 7 bananen, een paar dadels en wat vanillepoeder. Kies bij voorkeur voor bananen met bruine spikkels, dan zijn ze pas echt goed rijp.
Tussendoortje:
3 donutperzikken
Lunch:
Veganistisch bananenijs met zelfgemaakte karamel en ”cookie dough” balletjes
Het ijs maak ik van 7 bevroren bananen met wat vanillepoeder.
Caramel: 8 Sukkary dadels van Yogi&Youssef (de allerbeste dadels die er zijn). Kun je deze niet vinden ga dan gewoon voor medjouls (ongeveer 4 of 5 stuks), scheutje kokoswater en vanillepoeder. Zout gebruik ik zelf niet, maar zeker een aanrader in deze caramel.
Cookie dough balletjes: gedroogde vijgen, dadels en kaneel in foodprocessor choppen tot je er balletjes van kunt draaien.
Meng het ijs, de caramel en balletjes door elkaar heen en klaar ben je!
Diner:
Ik ben gek op Coodles met mexican sweet ’n spicy saus
– Draai noodles van 2 courgette en 1 komkommer. Hier heb je een spiralizer voor nodig. Je hebt echte aanrechtversies voor ongeveer €45,00, maar ook handversies die het heel goed doen voor €20,00 bij de Bijenkorf, Duikelman en de betere keukenzaken.
– Blend 4 tomaten, 10 sukkary dadels of 6 medjoul dadels, chili flakes, knoflook, snufje komijn, peper, zout is optioneel, tot een egale saus.
– In een foodprocessor (of fijnsnijden met mes) wat champignons, stronkje broccoli, paprika, 2 eetlepels pompoenpitten pulsen tot kleine stukjes.
– Saus en de gehakte groentes door elkaar roeren. Je wilt echt een beetje een bite behouden in de groentes.
– Saus over de coodles en eventueel wat edelgist erover strooien. Edelgist is een gist die erg in trek zijn bij veganisten wegens de lichte kaassmaak. Je kunt dit kopen Marqt.
Late night snack:
Soms gooi ik er na het diner nog een mango in;-)
Hoewel dit eetdagboek voor Aleid business as usual is, zul je begrijpen dat ik bijna van mijn stoel viel toen ik zag wat ze op een dag eet. En je begrijpt, nu wil ik natuurlijk ook weten hoe het voelt. En dus at ik één dag als Aleid. Hoe dat me is bevallen? Je leest het morgen op Holistik.
Onder ‘Rawfullynuts’ volg je Aleid op Facebook en Instagram op de voet.