Vorige week waren Evelyn en ik samen op pad in Friesland. Tijdens de Friese foodie tour werden we een dag meegenomen langs allerlei lokale Friese specialiteiten. Een feestje op zich! Wat er meteen uit sprong voor mij? De brandnetel pesto op een knapperige baguette met fenegriek kaas.
Brandnetel pesto: een culinair hoogstandje dat je wel zelf moet plukken
We kunnen uren kletsen over de gezonde, reinigende werking die de brandnetel bezit. Gaan we ook vast nog eens doen. Alleen nu blijft het vooral culinair. Want naast brandnetel thee kun je er ook verrekte lekkere pesto mee maken. Dat proefden we tijdens een lunch georganiseerd door het Friese restaurant Hjir is ’t. Ze zijn zo lief geweest het recept wereldkundig te maken.
Brandnetels plukken
Dan het plukken van de 500 (!) gram brandnetels. Want dat moet met beleid om een brandende hand te voorkomen. Zoek met name jonge brandnetels uit. Die zijn lichtgroener van kleur en hebben meer smaak. De stelen van de brandnetel zijn harig en prikken licht. Met een paar keukenhandschoenen aan en een schaar bij de hand ben je prima beveiligd tegen de stekende bladeren. Overigens verdwijnt de prik direct uit de bladeren zodra ze in contact komen met warm water. Wees dus niet bang dat je eindigt na het eten van de pesto met een dicht geknepen keel in de ambulance naar de EHBO.
Recept: Brandnetel pesto
500 gr brandnetel punten
4 tenen knoflook
pijnboompitten of walnoten
mespuntje zout
versgemalen zwarte peper
1 eetl citroensap en wat citroenrasp
50 gr Parmezaanse kaas of Grana Padano
1 dl zachte olijfolie
Blancheer de brandnetels 2 minuten in een ruime pan kokend water met wat zout. Zeef de groente. Wring ze uit zodra ze voldoende zijn afgekoeld. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine behalve de olijfolie en de kaas. De olijfolie voeg je langzaam toe tijdens het draaien. Voeg peper en zout naar smaak toe. Maak af op smaak met de kaas en het citroensap. hjirist.nl
Bewaar tip: De brandnetel pesto blijft nog een paar dagen goed als je ‘m in een glazen potje bewaard met een laagje olijfolie erop. Zelf kon ik het trouwens niet laten om toch ook een takje basilicum door mijn eigen home-made brandnetel pesto te gooien. Verrukkelijk!