Op maandag 21 december 2020 zindert het universum. Er vinden namelijk 2 grote astrologische gebeurtenissen plaatst: de winterzonnewende én De Grote Conjunctie. Réken maar dat er magische energie in de lucht hangt. Dat vraagt om een bijzondere snack om deze grote shifts mee te vieren. Daarom een recept van Chickslovefood voor een heerlijke simpele bramen galette. Maak vooral van het eten een feestje, maar haast je niet door het kookproces heen. Dit is een dag om van alles een ritueel te maken. Neem dus de ingrediënten lekker via al je zintuigen in je op en stop vooral heel veel licht en liefde in de taart.
Recept: vier de winterzonnewende met een bramengalette (slechts 5 ingrediënten!)
Dit supersimpele maar heerlijke recept komt uit het tiende (!) kookboek van Chickslovefood. Deze dikke kookbijbel bevat in 12 hoofdstukken ál het lekkers dat Chickslovefood te bieden heeft. Van Skinny Six reuzeloempia’s tot Sinner Sunday chocolate chip tiramisu. En van de must have basisrecepten die je gewoon in je kookrepertoire moet hebben (denk aan hummus of pesto) tot makkelijke verjaardagshapjes of knallers die je serveert als je visite hebt. Kortom: als je dit boek hebt kun je, op welk moment dan ook, zorgeloos in de keuken staan. En dat is precies wat we nodig hebben in deze tijd.
Ingrediënten voor 1 taart:
190 g havermout
60 g honing
115 g roomboter
450 g bramen
1 ei
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal de havermout in een keukenmachine fijn tot meel en meng met 45 gram van de honing en een snuf zout.
Snijd de boter in blokjes en kneed dit goed door het havermoutmengsel. Maak vervolgens een bal van het deeg.
Doe ondertussen 1 eetlepel water samen met 225 gram bramen in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook. Blijf goed roeren en let op dat de bramen niet aanbranden. Laat zo’n 15 minuten op laag vuur inkoken tot een dikke jam.
Meng vervolgens de rest van de honing door de jam.
Leg de deegbal op de ovenplaat en rol uit tot een ronde bodem van ongeveer een halve centimeter dik. Verdeel de jam over het midden van de bodem. Laat een rand van zo’n 3-4 centimeter vrij.
Verdeel de rest van de bramen over de jam.
Vouw nu voorzichtig de randen van het deeg naar binnen toe. Druk de hoeken en eventuele scheurtjes goed aan zodat het mengsel er niet uit kan lopen.
Klop het ei los en smeer de randen van het deeg hiermee in.
Bak de galette in zo’n 25 minuten in de oven goudbruin en gaar.