De Grote Conjunctie op 21 december: ben jij klaar voor de grootste astrologische gebeurtenis van dit jaar?

Heart + Soul
grote conjunctie 21 december
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
15.12.2020

Markeer 21 december 2020 vast in je agenda, want er staat je iets bijzonders te wachten. Naast de winterzonnewende, staan Jupiter en Saturnus die dag in een zeldzame lijn aan de sterrenhemel. Dit wordt ook wel The Great Conjunction genoemd. De laatste keer dat deze planeten elkaar bijna konden knuffelen was 800 jaar geleden. 2020 bleek een jaar van grote verschuivingen. Maar vanaf 21 december zou een nieuwe manier van leven zich snel kunnen ontvouwen, met The Great Conjunction als start. Hoe dat zit, lees je hieronder. 

The Great Conjunction op 21 december: ben jij klaar voor de grootste astrologische gebeurtenis van dit jaar?

Conjunctie, letterlijk ‘samenvoeging’, treedt op als twee planeten, die toch ver van elkaar vandaan staan, vanuit het perspectief van de waarnemer gezien schijnbaar dicht bij elkaar staan.

Saturnus-Jupiter conjunctie

Saturnus-Jupiter conjuncties zijn de belangrijkste uitlijningen in de astrologie. Jupiter en Saturnus zijn namelijk de grootste planeten in ons zonnestelsel. Zelfs astronomen noemen Jupiter conjunct Saturnus De Grote Conjunctie. En deze planeten hebben al 800 jaar niet zo dichtbij elkaar gestaan als dat ze doen op 21 december 2020. De conjunctie zal in het teken staan van het luchtteken Waterman. Dit moment markeert dus als eerst een belangrijke shift van een ‘aardecyclus’ naar een ‘luchtcyclus’.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Verschil tussen aardse- en  luchtenergie

De afgelopen 200 jaar werden gedomineerd door aardetekens. Deze aardse energie bracht het kapitalisme, fossiele brandstoffen en de vervuiling die daarbij hoort met zich mee. Nu zal die energie vervangen worden door de lichtere, verbindende energie die bij luchttekens – zoals Waterman – hoort. Luchttekens worden geassocieerd met wetenschappelijke en intellectuele ontwikkelingen, technologie en interpersoonlijke relaties.

Conjunctie op 0° Waterman

Wat deze conjunctie extra bijzonder maakt, is dat ze plaatsvindt op 0° Waterman. Er is iets heel krachtigs aan het 0°-punt van een teken. Hier is de energie van dat teken misschien wel in haar puurste vorm en heeft het de meeste manifestatiekracht. Er wordt dan ook niet voor niets voorspeld dat De Grote Conjunctie misschien ook wel het ‘officiële’ beginpunt markeert van het langverwachte Aquariustijdperk. Met andere woorden: een nieuwe manier van leven zal zich gaan ontvouwen. Maar hoe werkt dit in de praktijk?

Vrijheid en decentralisatie

Waterman staat voor innovatie en verandering. Voor verbinding tussen mensen en gemeenschappen, maar ook voor vrijheid en autonomie. We hebben de afgelopen jaren steeds duidelijker gezien dat een rigide one size fits all, top-down structuur niet werkt. Kijk maar naar de klimaatverandering en het aantal burn-out diagnoses dat zich opstapelt. In de nieuwe wereldorde zullen dat soort structuren doorbroken worden. Via innovatieve bottom-up initiatieven zullen we bewuster en duurzamer leren leven. Met een verfijnder bewustzijn kunnen we de benodigde informatie uit hogere sferen oppikken. Vrijheid en autonomie staan centraal. Om van daaruit betere verbindingen te creëren en sterkere gemeenschappen te vormen. De controle zal minder van bovenaf komen en makkelijker vanuit jouw (hogere) bewustzijn stromen (lees hier meer over ascenderen en hoe je de tekenen herkent dat je bewustzijn zich aan het verruimen is). De kans is groot dat er geleidelijk nieuwe, zelfregulerende gemeenschappen ontstaan die grote veranderingen maken in hoe we met de planeet, de maatschappij en ons eigen leven omgaan.

Overvloed

Waar de aardetekens vaak een mentaliteit van schaarste met zich meebrachten (pak wat je pakken kunt en zo veel mogelijk), brengt Waterman een gevoel van overvloed. Het is niet nodig om te concurreren. Samen kunnen we namelijk iets creëren dat goed is voor het individu én de samenleving, met ruimte voor ieders unieke talenten.

Saturnus en Jupiter als team

Jupiter staat voor grenzeloosheid, optimisme, visie en ondernemerschap, en brengt daarnaast moed en avontuur. Saturnus is voorzichtiger en stabieler en voorkomt dat je ondoordachte risico’s neemt. Jupiter is het gas, Saturnus de rem. We hebben ze allebei nodig om ergens te komen zonder te crashen onderweg. Bundelen we hun krachten, dan kunnen we een samenhangende, duurzame nieuwe structuur creëren. Denk aan een ingenieus spinnenweb: ontstaan op een organische wijze en zorgvuldig verweven met de omgeving. Flexibel en toch stevig.

Onzekerheid en verantwoordelijkheid

Je kunt wel raden waar die nieuwe wereldorde naar toe groeit, maar we komen ongetwijfeld nog voor allerlei verrassingen te staan. Laat De Grote Conjunctie je inspireren om onzekerheid en het niet-weten te omarmen. Ook dat is vrijheid. Bovendien spoort die onrust je aan om vertrouwen te vinden; in jezelf en in de orde van de dingen. En om tegelijkertijd ook je verantwoordelijkheid te nemen. Juist nu alles erop wijst dat we deze nieuwe wereldorde samen het beste kunnen opbouwen en bestaande structuren met onze unieke talenten nieuw leven kunnen inblazen. Eigenlijk is er geen beter moment om te visualiseren hoe jij jouw licht de komende tijd over de wereld wil laten schijnen…

Holistik Sparkling Winter Box

Winterzonnewende

Over licht gesproken. De Grote Conjunctie valt samen met de winterzonnewende. Verwacht daarom magic energy  in de atmosfeer op 21 december. De winterzonnewende markeert de ‘wedergeboorte van het licht’. Op 21 december ervaren we de langste nacht van het jaar. Vanaf dat moment blijft het steeds weer een beetje langer licht. Yes! Hoe je de energie van de winterzonnewende in kunt zetten voor je persoonlijke groei, vertelt coach Floor Molkenboer je in dit artikel.

Wat merk jij van De Grote Conjunctie?

Met De Grote Conjunctie krijgt ons bewustzijn weer een zetje in de opstijging van de 3e naar de 5e dimensie. Deze reis is volgens astrologen en andere spirituele denkers al een hele lange tijd bezig. Maar rondom zo’n dag als 21 december kun je daar nét wat meer van voelen dan anders. Vooral als je sensitief bent. Je kunt bijvoorbeeld fysieke symptomen ervaren zoals vage pijntjes, druk, tintelingen, duizeligheid. Je kunt ook last krijgen van slapeloosheid of juist doodmoe zijn. Op emotioneel en mentaal vlak kun je wat extra turbulentie verwachten. Denk aan desoriëntatie, verdriet, angst, brain fog of juist een intense rust en helderheid. En kijk er vooral niet gek van op als je bijzondere dingen binnenkrijgt via je zintuigen – het zouden zomaar eens berichtjes uit een andere dimensie kunnen zijn.

Ceremonie om het licht te verwelkomen

Sta jij te popelen om het licht op 21 december te verwelkomen? Moderne sjamaan Marjolijn Onsman deelt een mooie ceremonie voor deze dag die je thuis kunt doen. De eerste stap is het creëren van een sacred space.

Creëer sacred space met deze 5 elementen

1. Kies een plek in huis waar je kunt zitten en een altaar voor jezelf kunt maken.
2. Maak de ruimte schoon en reinig ook de energie met palo santo, witte salie of wierook.
3. Creëer een altaar met deze 5 elementen, die passen symbolisch mooi bij de energetische shift op 21 december.
Witte kaarsen: kaarsen brengen het licht weer terug en zetten de energie in je sacred space ‘aan’. Wit staat voor zuiverheid, vrede, spiritualiteit, vreugde en bescherming.
Werk met stenen zoals amethist. Deze beschermt, zuivert en opent je derde oog chakra en kruinchakra. Of seleniet, voor een schone aura, gronding en een heldere geest.
Een dennenappel staat symbool voor de expansie van je bewustzijn en voor spiritueel ontwaken. De dennenappel laat haar zaadjes langzaam één voor één los. Het symboliseert bovendien de pijnappelklier; de zetel van onze ziel.
Water is het element van de winter. Het symboliseert reiniging, zuiverheid, geboorte.
Lucht is het symbool van Waterman. Dit kan je vertegenwoordigen door een veer op je altaar te leggen.
4. Een sjamanistisch gebruik is om alles wat je op je altaar legt een intentie mee te geven. Dit doe je door een woord in gedachten te nemen en dit in het voorwerp te blazen.
5. Leg ook een notitieboekje en een pen neer.

De ceremonie

Voor deze ceremonie heb je een aantal lucifers nodig

 • Ga lekker zitten bij je altaar en maak het jezelf comfortabel.
 • Open je sacred space door een denkbeeldige cirkel om jou en het altaar heen te visualiseren. Steek een van de kaarsen aan en als het goed voelt zeg je een gebed. Hier een voorbeeld in het Engels: ‘Mother Earth, Spirit, Ancestors and the spiritual realm, I ask you to be with me. To hold and protect me. And to guide me in these exceptional times. To transform and transcend the energies that no longer serve me. To bring in the new light and to guide me into shining this light on earth. Thank you.’
 • Adem een paar keer diep in en uit en maak contact met je lijf. Verplaats je aandacht naar Moeder Aarde. Verbind je met haar. Bij elke inademing laat je schone aarde-energie door je heen stromen. Verplaats je aandacht door je lijf naar je kruinchakra. Verbind je met het universum. Visualiseer dat je helderheid inademt en deze door je lijf laat stromen.
 • Pak de eerste lucifer. Bedank de tijd die achter je ligt. Eer de lessen die je hebt mogen leren. Blaas je dankbaarheid in de lucifer en steek hem aan. Laat hem zover mogelijk opbranden zonder je vingers te branden.
 • Pak de tweede lucifer en doe hetzelfde. Overdenk wat je los wilt laten en wat je niet meer dient. Blaas dat in de lucifer en steek hem aan.
 • In de derde lucifer blaas je wat je wilt uitnodigen in je leven. Steek ook deze aan.
 • Met de laatste lucifer ga je de kaarsjes aansteken die op je altaar staan. Bij elk kaarsje verwelkom je het Aquariustijdperk. Woorden die passen bij dit tijdperk zijn: eenheid, vrijheid, spiritualiteit, bezield leven, liefde, verbinding, innerlijke kracht en licht. Deze kun je eventueel hardop uitspreken.
 • Visualiseer dat de kaarsen op je altaar zich verbinden met het licht van het Aquariustijdperk. Laat dat licht in gedachten in en door je heen stromen. Van jou, naar je omgeving, naar je geliefden en steeds verder de aarde over. Tot je de aarde helemaal in het licht hebt gezet. Blijf even zo zitten en visualiseer dan hoe je het licht weer naar je toe haalt. Toch blijven alle lichtpuntjes die je op aarde hebt aangestoken branden.
 • Dat is waar deze tijd over gaat; jouw licht laten schijnen in de wereld, op je eigen manier.
 • Sluit jouw sacred space weer met een gebed zoals hierboven. Bedank Moeder Aarde en blaas voorzichtig je kaarsjes na.
 • Voel rustig na. Als je wilt kun je opschrijven wat de ceremonie met je heeft gedaan en alvast wat intenties zetten voor het nieuwe jaar.

Marjolijn Onsman is Shamanic Practitioner en spiritueel mentor. Zij is gespecialiseerd in sjamanistische ceremonies en het creëren van sacred soul space. Met Sacred Soul Living inspireert ze anderen om te leven in het ritme van de ziel.

Holistik Sparkling Winter Box

Bronnen: ELLE, lichtwerkersnederland, nu.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.