Soms wordt het vertrouwen in een relatie beschadigd door een ingrijpende gebeurtenis zoals ontrouw. Maar het kan ook zijn dat er iets subtiels verschoven is waardoor één van de partners zich niet meer veilig voelt. Hoe dan ook hoeft een vertrouwensbreuk niet te betekenen dat jullie relatie verloren is. Zo’n reset, zegt ook relatietherapeute Esther Perel, kan er zelfs juist voor zorgen dat de vlam tussen jullie opnieuw overslaat. En sterker wordt dan ooit. Maar dan moet het herstel van het relatieprobleem wél bewust doorleefd worden. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen. Ze geven je hopelijk net dat beetje extra moed dat je nodig hebt om de eerste stappen naar herstel te zetten.
Beschadigd vertrouwen? Met deze 5 tips heel je de pijn
Het vertrouwen in een relatie kan om allerlei redenen beschadigd zijn geraakt. Een grote gebeurtenis of een subtieler bedrog. Of misschien heeft je partner iets gedaan wat niet per definitie kwetsend is, maar voor jou wél heel gevoelig ligt. Misschien weet je niet eens zeker of jullie het vertrouwen in elkaar zijn kwijtgeraakt. Er wringt iets, maar je kunt er niet precies de vinger op leggen. Elke relatie is natuurlijk anders, maar hieronder vind je wat veelvoorkomende gevolgen van een vertrouwensbreuk tussen partners. Herken je je in meerdere van de punten? Dan kunnen onderstaande tips je hopelijk helpen die eerste moeilijke stappen naar nieuwe verbinding.
Tekenen van wantrouwen:
- De behoefte je partner niet uit het oog te verliezen en/of hem of haar in de gaten te houden
- Je hebt moeite je open te stellen of kwetsbaar te zijn uit angst om gekwetst te worden
- Je voelt je onzeker
- Je hebt de neiging je partner te controleren en hebt het idee dat hij of zij iets verbergt
1. Toon inzet en kwetsbaarheid
Misschien ben je geneigd te denken dat alleen de persoon die het vertrouwen heeft beschadigd, inzet moet tonen om de breuk te herstellen. Maar als degene wiens vertrouwen beschaamd is niet bereid is de ander te horen of vergeven, kom je samen nergens. Het is dus belangrijk dat jullie beiden oprecht willen werken aan het probleem in de relatie. Aan de andere kant kan de één het vaak niet opbrengen de ander te willen vergeven, voordat hij of zij heeft laten zien dat het hem of haar spijt. Dus als jij op een bepaalde manier het vertrouwen van je partner hebt geschaad wees dan bereid (herhaaldelijk) je oprechte excuses aan te bieden. Zonder defensief te zijn en zonder jezelf goed te praten. Zo geef je jouw partner het gevoel dat zijn of haar gevoelens gezien en erkend worden. En erkenning kan erg helend werken op verdriet of boosheid.
2. Reflecteer beiden op de gebeurtenis en ervaring
Eindeloos blijven hangen in het verleden zal jullie relatie niet ten goede komen. Maar bewust stilstaan bij wat er is gebeurd is cruciaal voordat je samen vooruit kunt kijken. Neem, afzonderlijk van elkaar, de tijd om jullie situatie onder de loep te nemen. Wat speelde er al langer tussen jullie, hoe zou je de oorzaak van de vertrouwensbreuk in een groter plaatje kunnen zien, hoe voel je je, waar ben je bang voor, wat zou je nu het liefste willen? Als het veilig voelt, kun je je bevindingen met de ander delen, in een gesprek of via een brief, bijvoorbeeld. Wees vooral ook niet bang om elkaar vragen te stellen, en probeer af te spreken dat jullie van elkaars goede intenties uit zullen gaan. Dan is het gemakkelijker om de vragen van de ander te lezen als oprecht en niet direct defensief te reageren.
3. Creëer nieuwe herinneringen en verbinding
Als jullie beiden klaar zijn om de toekomst in te kijken, is het belangrijk om samen nieuwe herinneringen te maken. Zie het als het schrijven van een positief hoofdstuk na een verdrietige plot twist. Kies voor dingen die jullie aan het lachen maken of jullie herinneren aan de hoogtijdagen van jullie relatie. Zo worden jullie er beiden aan herinnerd dat jullie het samen leuk kunnen hebben. Misschien kun je dit moment zelfs als een frisse start zien, waar je een ‘excuus’ hebt om nieuwe dingen uit te proberen. Of dat nu in de keuken, slaapkamer of tijdens jullie wekelijkse ‘afspraakje’ is.
4. Zorg dat je niet in een negatieve spiraal belandt
Als jij degene bent wiens vertrouwen beschadigd is, zorg dan dat je niet in een negatieve spiraal belandt en jezelf wijsmaakt dat niemand te vertrouwen is. Dat is soms best verleidelijk, als je je bedrogen voelt voor iemand die zo dichtbij je staat. Op deze momenten is het heel helend om je te verbinden met vrienden of familieleden bij wie je je veilig voelt. Onthoud dat zij het goed met je voor hebben en er niet op uit zijn om je te kwetsen
5. Geef aan wat je nodig hebt
Heeft je partner wat goed te maken? Dan is het verleidelijk om te verwachten dat hij of zij je gedachten leest en aanvoelt wat je nodig hebt. Maar juist op een kruispunt in jullie relatie is het belangrijk om expliciet te maken wat je nodig hebt. Alleen dan kan je partner zich gericht inzetten om jou en de relatie te helpen helen. Bovendien heb je dan iets om op terug te komen wanneer jullie weer in een dip belanden of je voelt dat je behoeften zijn veranderd.
Kwetsbaar
Dit punt hangt sterk samen met kwetsbaar durven zijn. Het kan namelijk ontzettend moeilijk zijn om, wanneer jouw vertrouwen (en daarmee waarschijnlijk je trots) beschadigd zijn, te zeggen: Ik wil dat je me liefde toont. Of: Ik wil me graag weer veilig voelen bij je. Respecteer hierin altijd je eigen grenzen, schrijf deze woorden desnoods eerst op voordat je besluit ze aan je partner te delen. Maar richt de boosheid die je richting je partner of de relatie voelt, niet op jezelf. Het is helemaal niet gek om nog van iemand te houden nadat hij of zij bijvoorbeeld ontrouw is geweest. Er is geen schaamte in open zijn en toenadering zoeken. Sterker nog: dat vereist kracht en moed. Wees dus vooral trots op jezelf als je een manier vindt om liefde en vergeving toe te laten wanneer je je eigenlijk het liefst verschuilt achter een grote muur. Liefde in verhouding, Esther Perel, verkrijgbaar via o.a. Bol.com, €22,99.
Meer lezen over de liefde:
Déze 6 bouwstenen houden jouw relatie gezond en bevredigend
Relatieproblemen? 5 liefdeslessen voor (spirituele) verbinding
Voel jij je alleen in jouw relatie? Dit zijn 3 triggers voor eenzaamheid
bron: wellandgood