Relatieproblemen? 5 liefdeslessen voor (spirituele) verbinding

Heart + Soul
relatie, problemen, spirituele verbinding, ruzie, bewust
Robin Slotman

Robin Slotman
20.08.2019

Liefdesrelaties zijn misschien wel het meest besproken onderwerp ever. De meesten willen niets liever, maar als je er eenmaal in zit kan je flink verstrikt raken. In een relatie word je namelijk constant gespiegeld. Het is dé manier om de plekken bloot te leggen waar jij nog niet helemaal heel bent, waar je onzekerheden en je angsten zitten en wanneer je het benauwd krijgt. En daardoor is het tegelijkertijd de allermooiste kans om (spiritueel) te groeien. Sanne van der Rijt is journalist en ervaringsdeskundige. Ze houdt zich al jaren bezig met bewustzijnsontwikkeling, ofwel het pad van het hart. Deze liefdeslessen hielpen haar om met relatieproblemen om te gaan en zo een vervullende relatie met zichzelf en haar partner op te bouwen.

Relatieproblemen? Deze 5 lessen zorgen voor meer (spirituele) verbinding met je partner en jezelf

sanne van der rijt, paniekaanvallen, stressSanne: ‘Een relatie waarbij de groei van jou en je partner voorop staat noem je een ‘bewuste relatie’. De basis van zo’n relatie is dat je allebei eerlijk durft te kijken naar je gedrag, gevoelens en gedachtes. Dat de wil er is om ‘bewust’ te ‘zijn’. Veel mensen hebben zonder dat ze het willen of doorhebben een zelfbeeld dat gebaseerd is op zelfafwijzing. Doorgaans proberen we dat toe te dekken met zelfbescherming en door de liefde en erkenning van buitenaf. Je partner is meestal de belangrijkste verstrekker van die erkenning en hierin kan er een afhankelijkheid ontstaan. Geliefdes raken dan verwikkeld in een wederzijdse bevestiging van allerlei oude patronen en gevoelens, omdat het bijvoorbeeld veiligheid biedt. Als jij en je geliefde elkaar blijven bevestigen kom je niet bij kern van de onderliggende pijn, de zelfafwijzing. De relatie plakt dan keer op keer een pleister op de zere wond. Op den duur begint dat meestal te knellen en ontstaan er relatieproblemen. Zodra je ervoor kiest om volledig eigen verantwoordelijkheid te nemen – juist op die momenten dat je zo graag bevestiging wil van de ander – ontstaat er een hele mooie kans om jezelf te bevrijden van die beklemmende patronen. De liefde voor jezelf groeit en daarmee automatisch de liefde voor de ander. Hieronder vind je 5 liefdeslessen waarmee je relatieproblemen kunt voorkomen of oplossen.

5 liefdeslessen om relatieproblemen te voorkomen

1) Wees mild

Het is fijn om in acht te nemen dat het niet gaat om het goed of fout doen. We zijn allemaal aan het leren. Als jij of je partner écht konden kiezen, dan hadden jullie die patronen niet. Iedereen wil liever in liefde zijn, want dat is onze natuurlijke staat. Wees dus zacht voor dat wat zich laat zien in je relatie, veroordeel het niet. Bovendien heb ik gemerkt dat eerlijkheid, eigen verantwoordelijkheid nemen en mediteren op een goede manier bijdragen aan een bewuste relatie.

2) Probeer altijd eerlijk te zijn

Kleine en grote leugens komen vaak voort uit angst en scheppen afstand. Probeer heel eerlijk te zijn tegenover jezelf en je geliefde, ongeacht het onderwerp. Dat is natuurlijk geen vrijbrief om onredelijk te zijn. Is het je nooit opgevallen dat wanneer iemand helemaal eerlijk en oprecht is, er op onverklaarbare wijze een aantrekking ontstaat? Authenticiteit is aantrekkelijk. Bovendien geeft het de ander ook toestemming om echt te zijn.

3) Neem zelf verantwoordelijkheid en wijs niet naar de ander

Vaak zie je dat geliefdes zich (on)bewust op de ander richten, bijvoorbeeld tijdens een ruzie. De schuld wordt dan bij de partner gelegd en daardoor vergeten we het allerbelangrijkste; namelijk wat het met onszelf doet. Uiteindelijk ben je, en kun je, alleen verantwoordelijk zijn voor je eigen gevoel. Probeer geen liefde, goedkeuring of veiligheid bij je partner te halen. Wanneer er iets gebeurt in een relatie komt er een reactie: de een is verdrietig, de ander helpt, de een beschuldigt, de ander voelt zich aangevallen, de een is onzeker en de ander zegt dat dat niet nodig is. In een bewuste relatie probeer je om niet in je reactie te schieten.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Laten we zeggen dat Sara en Tim een relatie hebben. Sara besluit dat ze een weekend gaat feesten met vriendinnen. Bij Tim wekt dit een sterke emotionele reactie op en hij wil niet dat ze gaat. In plaats van dat hij haar probeert te belemmeren, gaat Tim zijn eigen emotionele reactie voelen. Daardoor komt hij tot het inzicht dat hij bang is. Bang dat Sara een andere leuke man tegenkomt en hem verlaat. Hij zegt eerlijk tegen Sara dat hij zich bedreigt voelt en onzeker is. Sara hapt niet op Tim zijn reactie en blijft liefdevol ruimte houden voor zijn gevoelens. Ze probeert haar liefde niet aan hem te bewijzen of hem te overtuigen dat ze hem niet verlaat, maar laat Tim zijn met zijn gevoelens. Sara kan hem helpen door te vragen wat hij op dat moment voelt, waarmee ze Tim uitnodigt naar zijn gevoel te gaan. Als Tim dat wantrouwende gevoel er kan laten zijn en het daardoor los kan laten, dan zet dat gevoel zich om in meer ruimte, liefde en vrijheid.

4) Voel de sensaties in je lichaam

Als je verdrietig, boos of op een andere manier geactiveerd wordt en in een (oud) verhaal schiet, helpt het om je aandacht te verleggen naar de sensaties in je lichaam. Door te voelen wat het met je doet, in plaats in het verhaal te blijven hangen, krijgt het ruimte. Ook kun je altijd naar je onderbuik ademen zonder je ademhaling te forceren, met honderd procent focus. Een focus die zacht is, maar wel standvastig. Mocht je echt zwaar overprikkeld zijn, dan kan het helpen om in gedachten je favoriete bloem te ruiken of het bos te voelen. Zo geef je jezelf even een break in datgene wat je beleeft. Ik zie het toelaten van een emotie altijd een beetje als in een heet bad stappen. Als je er met je teen in gaat is het heel heet en wil je niet verdergaan, maar als je jezelf eraan overgeeft is er niets aan de hand en is het zelfs fijn. Als je emoties echt kan toelaten hebben ze geen grip meer op je. Ook is het fijn om dagelijks je hoofd leeg te maken, bijvoorbeeld met yoga of meditatie. Daarmee train je jezelf om niet meer mee te gaan in alle gedachten en emoties die voorbijkomen. Het wordt daardoor steeds gemakkelijker ze simpelweg te laten komen en gaan. Je bent immers je gedachtes en emoties niet, je neemt ze waar.

5) Bewuste relatie en de kracht van overgave

Een bewuste relatie is een groot cadeau. Je komt steeds dichter bij de kern van wie je echt bent en er is een kans om in sneltreinvaart een heleboel valse ideeën en patronen achter je te laten. Het leven is maar kort en alles verandert voortdurend. Bloemen bloeien, laten hun geur vrij en verdwijnen. Het leven en onze relatie met het leven vraagt om een overgave, het toelaten van elk moment zoals het is, in het nu. Zonder krampachtig vast te houden aan wat dan ook. Het grote geluk zit in onszelf en nooit in de ander. Kijk voor meer info over Sanne en haar werk op workwithsanne.nl of haar Facebookpagina.

Meer lezen (van Sanne) en over de liefde?

1. Paniekaanvallen: dit inzicht kan je helpen om er vanaf te komen
2. Déze woorden kun je beter vermijden voor een liefdevoller leven
3.10 redenen waarom oude zielen het soms zwaar hebben in de liefde
4.Wetenschappelijk bewezen: stel elkaar déze 36 vragen en word (weer) verliefd
5. Liefdespsycholoog legt uit: zo herken je die ene levenspartner

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link