In een bowl ziet alles er net wat knusser uit vind je niet? Zo dacht de Zweedse Nina Olsson er ook over toen ze het boek Bowls of Goodness maakte. Nina is bekend van haar populaire blog nourishatelier.com, waarop ze laat zien hoe je smaakvol vegetarisch kunt koken. Tegenwoordig heeft deze kookster haar eigen brasserie in Amsterdam. Bij Chez Nina eet je eclectisch en voornamelijk vegan. Deze spicy bowl met linzen en flespompoen staat bij Chez Nina op de kaart en in haar kookboek. Het gerecht zit vol vitaminen en is daarom perfect tijdens koude dagen.
Herfst recept: spicy linzenstoof met flespompoen en kokosyoghurt
In de koudere maanden verwacht je niet veel verse groenten meer aan te treffen. Toch is het aanbod in de koude maanden verrassend groot. Wat dacht je bijvoorbeeld van wortelgroenten, aardappels en pompoenen? De typische wintergroenten zijn aards, hebben een milde smaak en zijn toch ook zoetig. Zodra de temperatuur daalt onder het vriespunt start er een chemisch proces bij wintergroenten waardoor ze zoeter smaken. Door de vorst wordt het zetmeel in de planten namelijk omgezet in suiker. Het werkt als een soort ‘antivriesmiddel’ dat de cellen beschermt tegen schade door ijskristallen. Naast het feit dat de flespompoen in dit gerecht lekker zoet smaakt, is deze ook nog eens gezond. In pompoen zit maar liefst 246% (!) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine A. De chili in deze spicy bowl zorgt voor de nodige pit.
Nina Olsson over het gerecht
“Linzen kunnen soms een beetje saai overkomen, maar daar is in dit geval absoluut geen sprake van. Dankzij het sublieme boeket van smaken – aardse komijn en kaneel, geurige limoen en koriander, pikante pepertjes en knoflook – past de saus perfect bij de zoete flespompoen en stevige linzen. In plaats van flespompoen je ook gewone pompoen, aubergine of andere vlezige groente gebruiken,” aldus Nina.
Ingrediënten voor 4 personen – spicy linzenstoof met flespompoen
250 puy- of belugalinzen
1 el kokos- of olijfolie
5-7 sjalotjes, fijngehakt
4 tenen knoflook, met 1 tl zout fijngehakt tot een pasta
11⁄2 tl komijnpoeder
1 tl kurkumapoeder
1 tl kaneel
1 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
1 rode paprika, gehalveerd, zonder zaadjes, fijngehakt
1-2 rode pepertjes, zonder zaadjes, fijngehakt
2 tomaten, fijngehakt
400 g flespompoen, gekookt en in kleine stukjes
1 el tahin
1 el honing of agavesiroop
400 ml kokosmelk
sap van 1 limoen
3 el sojasaus
2 el extra vierge olijfolie
peper en zout
Yoghurtsaus
200 g yoghurt of veganistische yoghurt (sojayoghurt of kokosyoghurt)
1 tl honing of agavesiroop
scheutje extra vierge olijfolie
Vlugge komkommersalade
1⁄2 komkommer, in linten
4 el rijstazijn
Voor erbij
verse koriander
pikante saus, zoals sriracha
gekookte bruine rijst of een ander volkorengraan
partjes limoen
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95
Bereiding spicy linzenstoof met flespompoen
Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze af, laat ze uitlekken en zet ze opzij. Verhit een koekenpan met de olie op middelhoog vuur en bak de sjalotjes tot ze glazig zijn. Doe er de knoflook, specerijen, paprika, pepertjes en tomaten bij, en bak ze een paar minuten op middellaag vuur. Roer de linzen, pompoen, tahin en honing door het mengsel in de koekenpan, giet er de kokosmelk bij, roer goed en laat de chili terwijl je regelmatig roert 5 minuten op middellaag vuur pruttelen. Giet er zo nodig een scheutje water bij, voeg het limoensap en de sojasaus toe en blijf nog een paar minuten roeren. Proef, breng de chili met peper en zout op smaak en zet de pan van het vuur. Meng de ingrediënten voor de yoghurtsaus. Maak de komkommersalade door de geschaafde linten met de rijstazijn aan te maken. Sprenkel wat extra vierge olijfolie bij de chili en strooi er de gehakte koriander over. Zet de koele yoghurtsaus, de komkommersalade, pikante saus, rijst en limoen apart op tafel.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!