Samen met haar team runt Elnaz Bahrami Venkel, een populaire biologische saladebar in de Amsterdamse Pijp. Wij zijn dól op de maaltijdsalades die ze er elke dag vers maakt. Op Holistik deelt Elnaz haar (Perzische) keukengeheimen. Vandaag leert ze ons iets dat we altijd al wilden weten: hoe maak je de perfecte dressing?
Aha, dus zó maak je de perfecte dressing!
Een salade komt pas volledig tot z’n recht met een goede dressing. Een dressing zorgt ervoor dat alle smaken in balans zijn, versterkt de individuele smaken én creëert een herinnering die je nog lang met je mee zal dragen. Bij Venkel houden we van simpel. Met slechts 2 ingrediënten kun je al een hele lekkere dressing maken: olijfolie en balsamicoazijn. Kan eigenlijk nooit mis gaan! Wil je het spannend maken? Dat kan in 3 stappen. Wil je helemaal shinen? Kies dan voor 4 stappen. Daar gaan we!
In 2 stappen
De vuistregel is: 1 deel azijn op 2 delen olie.
De azijn is iets zuurs. Je hebt azijn in heel veel soorten en smaken, maar je kunt dit ook vervangen door yoghurt, citroen- of sinaasappelsap.
Olie heb je ook in diverse smaken, olijfolie, walnotenolie, sesamolie etc.
Begin met witte wijnazijn en olijfolie als je nog niet weet wat je lekker vindt.
De combinatie azijn en olie vormt een vinaigrette. Olie en azijn mixen niet. Vet drijft namelijk op zuur, dus altijd goed schudden/mixen voor gebruik.
In 3 stappen
Wil je meer smaak toevoegen aan je basisvinaigrette? Dan zijn de mogelijkheden oneindig.
We houden het wederom simpel. Met verse kruiden zoals peterselie, bieslook of basilicum zit je altijd goed. Maar ook specerijen zoals chilivlokken, cayennepeper, venkelzaad of komijnpoeder zijn een prima optie om meer smaak toe te voegen.
In 4 stappen
Wil je een vollere dressing? Dan moet je een bindmiddel hebben. Een middel dat de olie- en azijnmoleculen samenhoudt en de vinaigrette tot een emulsie maakt. Mosterd is bijvoorbeeld een goede hiervoor. Mix mosterd eerst goed met je zuur, voeg dan heel langzaam terwijl je mixt je olie toe. Wees geduldig hiermee, want als je te snel gaat of teveel olie ineens toevoegt binden het zuur en de olie niet.
Nog een stapje verder?
Wil nog je een stapje verder? Fruit een uitje met je specerijen in een pan met olie, mix deze goed met een blender of staafmixer en voeg deze wederom langzaam toe aan je zuur. En zo kan je blijven uitbreiden:
– Mosterd, ui, kruiden, specerijen, kunnen ook samen
– Avocado door je dressing maakt hem lekker en romig
– Met soja, limoen, citroengras, miso pasta, gember maak je ‘m meer Aziatisch
– Met tahinpasta, tamarinde, harissa, munt meer Midden-Oosters
– Met honing en fruit meer zoet
– Met sambal, knoflook, kerrie wat pittiger
Vergeet uiteraard je zout & peper niet! Dit kan je toevoegen bij je basisdressing of je kruiden. Maar je kan het ook los op de salade doen.
Nog een laatste tip:
Voeg je dressing pas als laatste toe, sommige groenten (met name bladgroenten) kunnen een beetje zompig worden van de dressing en gaan er minder fris uitzien. Belangrijk is dat je alle groenten goed aanmaakt met de dressing. Flink husselen dus! Zo komt er een mooi laagje dressing om elk los stukje groente en mis je niks van een volledige smaaksensatie bij elke hap.