Groenten saai? Welnee! In dit boek stelen ze juist de show. De 33 verschillende stuks die in Detox Kitchen Groenten aan bod komen zijn gezond en combineren goed met allerlei smaken. Deze manier van koken ondersteunt je gezondheid en boost je energielevel. Ideaal nu we volop in de herfst zitten. In dit boek vind je 150 simpele feel-good recepten zonder zuivel, tarwe en geraffineerde suiker. De lady achter dit fijne kookboek is Lily Simpson, een Britse chef-kok die in 2012 de The Detox Kitchen oprichtte; een healthy bezorgingsdienst die meteen een groot succes bleek te zijn. Inmiddels heeft The Detox Kitchen een aantal deli’s in Londen, waar creatieve gezonde gerechten op de kaart staan. Eerder schreef ze samen met voedingsdeskundige Rob Hobson De Detox Kitchen Bible. Deze zoete glutenvrije pompoentaart – waar je nog eens energie van krijgt ook – mag je niet missen. Bij deze het recept.
Recept: pro-energy pompoentaart met kersen en amandelen (glutenvrij)
Lily: “Pompoen wordt al sinds mensenheugenis in zoete gerechten gebruikt – ooit werden pompoenen gevuld met appel, suiker en specerijen en bij hartige gerechten geserveerd, en gekruide zoete pompoentaart is een Amerikaanse traditie op Thanksgiving. Ik houd van de natuurlijk zoete, gladde textuur van deze pompoenvulling, die heel lekker is met kersen. De deegbodem kan wat lastig te maken zijn omdat deze wat kruimiger is dan gewoon korstdeeg, maar het is de moeite waard. Als het deeg tijdens het bekleden van de vorm breekt, kun je hem met een stukje deeg ‘repareren”.
Ingrediënten voor 4 personen
Deeg:
- 200 g havermout
- 150 g amandelmeel
- Geraspte schil van 1 sinaasappel
- 4 el ahornsiroop
- 1 ei
- 1 el tarwevrije bloem, plus extra voor het uitrollen en het bestuiven van de vorm
Vulling:
- 400 g pompoen, geschild, zonder pitten en in stukken
- 4 el koolzaadolie
- 2 el ahornsiroop
- 1 el koekkruiden
- 1/2 tl kardemompoeder
- 70 g amandelmeel
- Geraspte schil van 1 sinaasappel
- 3 eieren
- 400 g verse kersen, ontpit en gehalveerd
Toppings: 100 g verse kersen, ontpit, 1 el honing, Kokosyoghurt
Bereiding pompoentaart met kersen en amandelen
1. Doe voor het deeg de havermout, het amandelmeel, de sinaasappelrasp, de ahornsiroop en het ei in een grote kom. Kneed alles samen met je handen tot een deeg.
2. Bestuif het werkvlak met een eetlepel bloem. Leg het deeg erop en kneed het tot een bal. Verpak deze in plasticfolie en leg hem 30-40 minuten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif een taartvorm van 20 cm met geribbelde rand met bloem.
4. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak. Leg het over de taartvorm en druk het voorzichtig over de bodem en langs de wanden uit. Snijd het teveel af en gebruik het om gaatjes op te vullen. Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul hem met bakbonen. Bak de bodem 10 minuten blind. Verwijder dan papier en bonen en zet de taartbodem apart om af te koelen. Laat de oven aanstaan.
5. Leg voor de vulling de stukken pompoen op een bakplaat en rooster ze in ongeveer 30 minuten gaar. Laat ze afkoelen en doe ze in een keukenmachine. Voeg de olie en de ahornsiroop toe en pureer de pompoen. Doe de overige ingrediënten voor de vulling, behalve de kersen, erbij en meng alles – de textuur moet gelijk zijn aan cakebeslag.
6. Schenk de vulling in de deegbodem. Strooi de kersen er gelijkmatig over en druk ze half in het mengsel, zodat ze nog zichtbaar zijn. Bak de taart 25-35 minuten, tot de vulling is gestold en lichtbruin is. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en serveer hem.
7. Doe terwijl de taart in de oven staat de extra kersen met de honing in een pan. Kook ze een paar minuten op laag vuur zodat ze zacht worden. Laat ze afkoelen.
8. Schep voor het serveren op elke punt pompoentaart wat kokosyoghurt en een paar honingkersen. Detox Kitchen Groenten, €24,95, Uitgeverij Scriptum, verkrijgbaar via Bol.com.