Iedereen kent wel iemand die het doet, het heeft gedaan of zegt dat je het zou moeten doen. Yoga en meditatie, de nieuwe tovermiddelen om gelukkig, kalm en in balans te zijn. Het is makkelijk en overal verkrijgbaar. Maar wat gebeurt er zodra de nieuwigheid van je net aangeschafte meditatiekussen eraf is en je al twee dagen je dagelijkse meditatie hebt laten verslonzen? Stress! Want we willen wel graag binnen no-time effect. Maar is dat wel realistisch zonder commitment? Meditatie teacher Karianne Kraaijestein vertelt…
Mediteren: waarom niet opgeven veel meer oplevert dan je denkt
Helaas, tovermiddelen zoals ze in sprookjes beschreven staan bestaan niet. Heeft het dan geen baat? Zeker wel maar verwacht geen easy ride. Het vraagt om commitment, iets wat de meesten van ons vandaag de dag best moeilijk vinden. Maar daar zit juist het geheim van het succes in. Als je weet hoe je je meditaties langzaam kan opbouwen en een plek in je dagelijks bestaan geeft, zal je merken dat je anders in het leven gaat staan.
Mediteren verlaagt stress
In contact komen met je ademhaling, je lichaam, je sensaties bewust ervaren, je gedachten en emoties een plek geven maar je er niet door laten beheersen. Het is bevrijdend, je leert beter omgaan met moeilijke situaties en stress. Je ervaart meer en meer échte geluksmomenten en geniet van simpele zaken. Ook leer je beter omgaan met moeilijke en sombere periodes in je leven. Hoewel we dat liever vermijden, ontkomen we er niet aan. Je gedachten en je brein kun je niet stop zetten. Maar je kan wel zelf de bestuurder worden in plaats van meegesleurd te worden in de non-stop stroom van informatie die binnenkomt. Je gedachten zijn echt, maar niet waar.
Basis oefening: bewustwording van je ademhaling
Zoek een rustige plek in je huis, zorg dat je warm en comfortabel bent en dat je niet gestoord wordt. Zit op een meditatiekussen of een opgevouwen deken als je makkelijk in de lotushouding kan zitten. Ondersteun je knieën als ze de grond niet raken met een yoga blok of een opgevouwen deken. Zit met een rechte rug en ontspan je schouders, je nek en je gezicht. Je mag ook op een stoel zitten. Zorg dan dat je voeten contact maken met de vloer. Het is een ontspannen en actieve houding tegelijk. Je handen mag je op je knieën leggen met je palmen omlaag of omhoog. Sluit je ogen. Adem drie keer diep in en uit door de neus. Adem diep in vanuit de bekkenbodem en houd de adem kort vast voordat je uitademt tot naar je bekkenbodem. Ontspan. Vervolgens adem je in zoals je dat gewoonlijk doet. Mocht je adem hoog zitten, probeer dan wel bewust je ademhaling vanuit je buik te laten komen en daar ook terug te brengen.
Mediteren en ben je snel afgeleid?
Als je snel afgeleid wordt tel dan in jezelf mee met je ademhaling van 1 tot 10. En elke keer als je mee wordt genomen met gebeurtenissen en gedachten begin dan weer te tellen bij 1. Ook kun je je gedachten simpelweg aanschouwen en laten voor wat ze zijn.
Herhaling is het toverwoord
Doe deze oefening dagelijks en begin met 5 minuten. Bouw dat met 2 tot 4 weken uit naar 20, 25 of 30 minuten. En als je heel druk bent, sla dan niet een dag over, maar ga 5 minuten zitten. Je wil je hersenen nieuwe patronen aanleren en dat lukt alleen met herhaling en dagelijks oefenen. Het helpt om een vast tijdstip in te plannen.
Mediteren is selfcare
Meditatie kan veel los maken. Door jezelf op pauze-stand te zetten en te voelen en te ervaren kunnen emoties die je bewust of onbewust blokkeert vrij komen. Dat is niet ongebruikelijk. Geef jezelf die ruimte en laat het er zijn. Het kan helpen om tegen jezelf te zeggen: ‘het is okay’ of ‘dit mag er zijn’. Wees liefdevol naar jezelf. En dat is niet makkelijk, daar weet ik alles van. Daarover een volgende keer meer.
“Close your mouth,
block off your senses
blunt your sharpness
untie your knots
soften your glare
settle your dust
This is the primal identity”.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!