Mijn vorige artikel over bevroren fruit en groente werd massaal gelezen. Want hoe gezond zijn die bevroren vitaminebommetjes uit de vriezer nou eigelijk echt? Ik zocht het uit. Veel mensen reageerden in de trant van: “Yes, met al dat bevroren groente en fruit ben ik dus super goed bezig!”. Dat klopt. Toch zit er een klein addertje onder het gras en dat heeft alles met enzymen in voeding te maken… But, don’t worry, be happy and read on.
Enzymen: vitaliteits katalysatoren van je lijf om zuinig op te zijn (en deze voeding hoort daarbij)
Groente en fruit uit de vriezer worden voordat men ze invriest altijd even kort gekookt (blancheren). Dit gebeurt snel na het plukken of oogsten waardoor veel vitaminen en mineralen behouden blijven. En het blancheren doodt eventuele schadelijke bacteriën. Dit proces heeft dus veel voordelen, maar ook één groot nadeel: enzymen gaan door het koken en bevriezen kapot.
Wat zijn enzymen?
Enzymen worden gezien als de katalysatoren van bijna alle chemische processen in het lichaam. Sommigen beweren dat we een bepaalde hoeveelheid enzymen meekrijgen bij de geboorte, en dat als we die onnodig verbruiken, onze voorraad langzaam uitgeput raakt. Hoe sneller je de voorraad verbruikt, hoe eerder je ziek wordt en hoe korter je leeft, aldus die theorie.
Enzymen en rauwe voeding
Opvallend is dat bij mensen die rauw eten er nauwelijks verteringsenzymen in het speeksel komen, omdat het voedsel zelf nog enzymen bevat. De enzymen in het rauwe voedsel zijn dus nog intact en dragen zo zelf zorg voor een optimale vertering. Je eigen voorraad wordt nu minder aangesproken, waardoor er meer enzymen overblijven voor alle andere functies en processen in het lichaam (die dag en nacht doorgaan). Mensen die op een slimme manier (veel) rauw gaan eten voelen zich hierdoor vaak veel energieker en gaan er jonger uitzien. Ik benadruk ‘op een slimme manier’. In een rauw dieet is het verleidelijk veel te veel olie, vet, noten, zaden en pitten te eten. Echter, in een ‘slim’ rauw dieet komen zo’n 10% van de benodigde hoeveelheid calorieën uit vet en eiwit, en ligt de nadruk op veel fruit, bessen, donkergroene bladgroente, kiemen, kruiden en zeewier.
Enzymen en koolhydraten
Wist je dat het lichaam een echte koolhydraten-verbrandingsmachine is? Onze anatomie laat zien dat we het beste functioneren op vers fruit, bladgroen, groente, kruiden en kiemen: je zoete tong, de amylase in je mond, de samenstelling van je maagzuur, de lange lengte van je darmen en de energiebehoefte van onze cellen. Allemaal speciaal ontworpen voor de vertering van rauwe koolhydraat bronnen zoals vers fruit, bessen, bladgroen, kruiden en kiemen. Geen wonder want suiker (glucose) is de belangrijkste brandstof voor iedere cel van je lichaam. Vooral je hersencellen en spiercellen vragen om heel veel suiker. Om optimaal te kunnen presteren op alle gebieden (werk, sport, sociale activiteiten, etc.) heb je dus volop verse, levende koolhydraten nodig.
Enzymen en witte bloedlichamen
Een andere opvallende ontdekking is dat het eten van gekookt voedsel – en helemaal na het eten van zwaar bewerkt voedsel – de hoeveelheid witten bloedlichamen in het bloed verhoogt. Dat is opvallend. Want witte bloedcellen (leukocyten) spelen een belangrijke rol in je afweersysteem. Ze beschermen je lichaam tegen infecties door onder andere bacteriën te doden, maar ook door ziekteverwekkers op te ruimen. Een verhoogd aantal leukocyten (leukocytose) wordt ook gevonden bij ontstekingen, brandwonden, stress en dus na het eten van gekookt/geraffineerd eten. Oeps! Echter, witte bloedlichamen reageren niet op rauw voedsel. Zouden we voor rauw voedsel zijn ‘gemaakt’? Ziet het lichaam rauw voedsel niet als ‘de vijand’ maar als een welkome ‘voedingsbron’? Na het eten van vers rijp fruit gaat er geen alarmsignaal in je lichaam af.
Optimale opname: licht gekookt
Echter, niet alle groente zijn rauw lekker en bonen en sommige granen zijn rauw zelfs giftig! Broccoli roosjes vinden de meeste mensen lekkerder kort gekookt of gestoomd. De broccolistengel daarentegen is rauw wel weer heel erg lekker, net zoals rauwe broccoli kiemen. De meeste zetmeelrijke groente of groente uit de nachtschade familie, zoals aubergine, zijn vaak lekkerder kort gegrild. Op deze manier zijn de enzymen vernietigd, maar blijft er wel een smakelijke groente over. Enkele losse stofjes, zoals lycopeen, blijken gekookt zelfs beter opgenomen te kunnen worden. Maar zodra je heel veel rauwe dingen gaat eten, krijg je ruimschoots lypoceen binnen. Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Het is namelijk echt zonde van alle andere duizenden stoffen die er na verhitting verloren gaan, en je dus minder goed opneemt. En dat alles speciaal voor dat ene enkele stofje… Don’t do it. Gekookt en bevroren voedsel groeit niet aan de bomen, struiken of uit de volle grond. De plek waar ons eten idealiter vandaan komt. Net als dat addertje. But don’t worry, be happy and eat your enzymes. RAW! jannekevandermeulen.nl
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Lees hier de andere blogs van Janneke:
Janneke is eco-veganistische fruitariër én topsporter. Gaat dat wel samen?
Topsporter legt uit: dit is de zin (en onzin) over eiwitten
Festival trend: kilo’s fruit eten tot je er bij neervalt onder de Spaanse zon
Hoe gezond zijn bevroren groente en fruit?