Deze voedzame soep is niet alleen prachtig van kleur, hij smaakt ook heerlijk. Deze soep is bovendien heel makkelijk te maken en kan zowel warm als koud worden gegeten. Ideaal dus voor een zomerse dag! Het recept komt uit het fonkelnieuwe kookboek De Flexitariër van Jo Pratt.
Recept: geroosterde bietensoep met pastinaak en mierikswortel
De Britse Jo Pratt heeft een hele rits kookboeken op haar naam staan. Haar nieuwste pareltje heet De Flexitariër. In dit toffe kookboek vind je 82 uitgebalanceerde vegetarische recepten. Voor mensen die toch graag een stukje vlees of vis op hun bord zien, zijn alle recepten zó ontwikkeld dat je er gemakkelijk met vlees, kip of vis een twist aan geeft. Ideaal als je wilt minderen met vlees eten, verschillende eetvoorkeuren binnen je gezin hebt of meer rekening wilt houden met het milieu.
Deze ingrediënten heb je nodig (voor 6 – 8 personen):
750 g rauwe bietjes
400 g pastinaak, geschild en in vieren
Een paar takjes tijm
6 tenen knoflook, ongepeld
zeezout, versgemalen zwarte peper en olijfolie
2 el mierikswortelsaus
5 el zure room
1 liter groentebouillon
1 el rodewijnazijn
1 el agavesiroop of honing
1 el gehakte bieslook, voor erbij
Optioneel: serveer deze soep met warme blini’s bestreken met mierikswortelroom en belegd met dunne plakjes gerookte zalm of runderrookvlees.
Zo maak je deze voedzame soep:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Was de bieten goed, snijd de boven- en onderkant eraf en snijd de knollen in vieren. Leg de kwarten in een braadslede en doe de pastinaak, tijm en knoflook erbij. Bestrooi alles met zout en peper en sprenkel er zoveel olijfolie over dat alles er lichtjes mee is bedekt. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en zet het 50 minuten tot 1 uur in de oven, tot de biet zacht is als je er met een satéprikker in prikt.
- Meng ondertussen de mierikswortel met de zure room. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
- Doe de gare biet en pastinaak in een blender. Knijp de geroosterde knoflook uit het schilletje en voeg deze toe, samen met de bouillon, rodewijnazijn en zoetstof. Pureer tot een volledig gladde soep. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer je de soep warm, breng hem dan in een pan zachtjes aan de kook. Voeg zout en peper toe. Serveer met een schepje mierikswortelroom en bestrooi met bieslook.
TIP: Zorg er tijdens het pureren van deze soep voor dat het deksel stevig op de blender zit, want het laatste wat je wilt is een felroze explosie in je keuken!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: De Flexitariër, Jo Pratt, uitgeverij Brecht, €19,99.