Deze zijdezachte bloemkoolsoep is nog lekkerder dan ie eruit ziet. Naast een topping van geroosterd amandelschaafsel en een scheutje truffelolie, heeft dit gerecht nóg een verrassing voor je in petto: geroosterde groene asperges! Eerst schaaf je spaghetti-achtige slierten van de stam voor de salade, de rest rooster je in de oven.
Zijdezachte bloemkoolsoep met geroosterde amandelen
Eerlijk is eerlijk, van een portie gekookte bloemkool worden we niet koud of warm. Veel liever toveren we bloemkool om tot deze zijdezachte soep die binnen 30 minuten op tafel staat. En reken maar dat de bodem van de pan snel in zicht is! Vooral als je weet hoe ontzettend gezond bloemkool eigenlijk is. Bloemkool wordt overschaduwd door zijn populaire broertje broccoli en dat is niet terecht. Bloemkool zit namelijk bomvol vitamines, mineralen en antioxidanten. Dus hup je keuken in :-).
Deze ingrediënten heb je nodig (voor 2 personen):
1 bloemkool à 500 gr
1 flesje truffelolie à 25 ml
250 gr groene asperges
25 gr amandelschaafsel
50 gr mesclunsla
1 citroen
5 gr verse tijm
1 sjalot
1 baguette (ca. 150 gr)
Zo maak je de bloemkoolsoep in 6 stappen
1. Asperges bereiden
Verwarm de oven op 200°C hetelucht/225°C. Verwijder de houterige uiteinden van de asperges en schaaf met een kaasschaaf of dunschiller enkele aspergelinten door van het uiteinde tot de top te schaven. Snijd de rest van de asperges in 3 cm grote stukken en leg op een bakplaat met bakpapier. Hussel om met 1 el olijfolie, zout en peper en bak 10-15 min in de oven.
2. Bloemkool voorbereiden
Halveer, pel en hak intussen de sjalot grof. Snijd 2cm grote roosjes van de bloemkool. Rits de tijmblaadjes van de steeltjes en doe de steeltjes weg. Pers de citroen uit.
3. Soep starten
Verhit 1el olijfolie in een grote kookpan op middelhoog vuur en bak de sjalot met een snuf zout in 2-3 min glazig. Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak al roerend 2-3 min. Voeg de tijmblaadjes, 500 ml water en 0,5 tl zout toe en breng aan de kook. Kook 10-15 min totdat de bloemkool gaar is.
4. Amandelen roosteren
Bak intussen de flûte op een bakplaat met bakpapier in de oven 5-6 min goudbruin. Rooster tegelijkertijd de geschaafde amandelen in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur in 2-3 min goudbruin. Schud af en toe de pan om aanbranden te voorkomen. Neem het schaafsel uit de pan en zet opzij.
5. Soep pureren
Neem de soeppan van het vuur en pureer de bloemkool met een staafmixer glad. Voeg evt. meer water toe voor een dunnere soep. Proef en breng evt op smaak met peper en zout. Voeg de geroosterde asperges (niet de topjes!) toe en laat nog 1-2 min zachtjes sudderen totdat de soepwarm is.
6. Salade mengen
Maak een dressing van 1-2 el olijfolie, 1el azijn, 1el citroensap, zout, peper en een snufje suiker. Meng de aspergelinten met de mesclunsla, helft van de amandelen en de dressing in een kom. Schep de bloemkoolsoep in kommen en serveer met de aspergetopjes en rest van de amandelen. Besprenkel met de truffelolie en geef het brood en de salade erbij.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Recept: Marley Spoon
Lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34,95