Hoe gezellig het ook is om met andere mensen in één huis te wonen, soms snak je naar je eigen space. Bijvoorbeeld na een zware dag op je werk of als je er even doorheen zit. Hoe je op die momenten zorgt voor meer privacy binnen de muren van je huis weet Joris van de Weerd aka De Huisluisteraar. Met deze 5 holistische woontips maak je jouw privacy tot prioriteit (zonder meteen als eenzame kluizenaar door het leven te gaan).
Woontips: zo zorg je voor meer privacy in je eigen huis
“De deur staat altijd open.” Het klinkt zo mooi. Bij een relatie die net over is, een vriendschap die op een laag pitje is komen te staan, bij een familielid in moeilijkheden… Al snel zeg je in een poging tot mildheid en harmonie dat je jouw deur altijd voor die persoon open zal laten. Maar klopt dat ook? Kan je je integriteit behouden en je belofte waarmaken? Na de laatste keer dat ik het zelf zei heb ik me grondig afgevraagd wat ik er nou eigenlijk mee bedoelde. En de conclusie: nee, mijn deur staat niet altijd open. Maar ik kan wel beloven dat ik mijn voordeurbel altijd zal blijven horen. Met andere woorden: de tijd dat je zo maar in en uit m’n leven kon stappen is voorbij. Want de deur is dicht. Maar ik zal altijd luisteren wanneer je bij me aanbelt. Graag op een manier die ik prettig vind. Dus als je op de deur gaat bonken, of aan de brievenbus gaat lopen klepperen zal ik niet voor je opendoen. Maar via mijn deurbel maak je contact in een door mij gekozen toon en klank. En dan zal ik graag naar je luisteren, en m’n best doen om weer aan tafel te kunnen met elkaar. Dit is natuurlijk vooral ook een metaforisch voorbeeld. Maar ook in huis is het hoog tijd voor wat praktische tips om je privacybeleid aan te passen.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
1) Voordeur
Hier wil je een mooie balans tussen herkenbaarheid (wie wonen hier, en wat voor persoonlijkheid hebben de bewoners?), verwelkoming (een lage drempel voor positieve vibes) en selectie (de bewoner bepaalt wie wel en wie niet, en daar wordt niet over gediscussieerd)!
* Werk met verschillende stijlen en kleuren in naambordjes, deurbellen, verlichting en versiering. Kleine subtiele veranderingen kunnen al voor veel extra persoonlijkheid zorgen, en toch je privacy garanderen.
* Heb je ruimte om planten bij je voordeur te zetten, probeer dan zo veel mogelijk symmetrie aan te brengen, dit versterkt je natuurlijke overwicht en status. Denk wel goed na over het soort planten. Natuurlijk ben je gebonden aan de hoeveelheid licht etc. voor je keuze, maar een statige buxus zegt iets anders dan een Engelse stokroos of een doorgekweekte Hollandse olijf.
* Ook met een deurkrans (al dan niet seizoensgebonden) kan je een duidelijk statement maken. Zelf spray ik regelmatig parfum in de krans; een uitnodiging aan gasten om mijn wereld te betreden. Mensen die me kennen herkennen het direct, zonder dat het iets over mij persoonlijk zegt aan onbekenden!
2) Toilet
Een van de lastigste dingen in (kleine) Nederlandse huizen is de locatie van toilet en/of badkamer. Niet zelden zie je dat een toilet in de badkamer zit, en gasten dus automatisch ook dat domein moeten betreden. Of dat een toilet akelig dicht bij een keuken is geplaatst (lekker praktisch voor de loodgieter, maar een drama voor decorum). De een is er natuurlijk gevoeliger voor dan de ander. Maar als je wilt kun je met deze tips je eigen privacybeleid een beetje aanscherpen.
* Het helpt om echt een duidelijke scheiding te maken. Het klinkt misschien overbodig, maar (te) vaak zie je nog slecht sluitende deuren en sloten. Of te grote ramen, te transparant melkglas etc. Het toilet is energetisch de plek van afscheiden en loslaten. Wat laat je hierover zien aan je gasten? Ben je daarin heel makkelijk, of heb je er moeite mee?
* Probeer te zorgen voor een duidelijke geluidsisolatie tussen de vertrekken. Is dat praktisch niet mogelijk, zoek dan een toevlucht in camouflage. Ik zag ooit eens bij een klant een speeldoosje op het toilet. Dat was een eenvoudige en vrolijke manier voor de gasten om een tijdelijk geluidsgordijn op te trekken. Je kunt zelfs met verschillende muziekjes een statement maken.
* Privacy vergroot je ook door een unieke sfeer van afleiding te creëren waar gasten zelf invulling aan kunnen geven. Familiefoto’s brengen namelijk de aandacht naar intieme momenten van de bewoners. Net zoals verjaardagskalenders vaak vragen oproepen wie er nou precies tot de inner circle behoren. Op een moment dat gasten juist even in afzondering willen zijn is die combinatie dus enigszins vervreemdend (ik maak me hier zelf trouwens ook schuldig aan).
* Wanneer je wat meer abstracte invulling geeft door bijvoorbeeld landschapsprenten, wisdom quotes, reismemorabilia, kunst etc. , dan ontstaat er een groter gevoel van behaaglijkheid. Maar zelfs een mooi stijlvol grafisch behang kan al een oplossing bieden.
* Killing voor een gevoel van privacy is een compleet steriele omgeving. Witte tegels, overbelichting en een flacon glorix geven direct het gevoel dat je er niet mag zijn, en dat wat je er doet zo snel mogelijk gedesinfecteerd (ook symbolisch) moet worden.
3) Badkamer
Letterlijk is dit het vertrek van ‘dicht op je huid zitten’. Bij uitstek dus een plek om een duidelijk privacybeleid te voeren. Zeker als je samenwoont en/of kinderen hebt.
* Waar je op een toilet eerder naar wat afleiding zoekt, is een badkamer juist een goede plek voor verbinding met jezelf. Houdt de plek dus sereen en rustig, en zorg ervoor dat alles gericht is op jezelf, hier en nu. Een klein voorbeeld: toilettassen voor op reis kun je beter in je koffers bewaren.
* Planten zorgen voor een rustgevende en neutraliserende werking in een badkamer. Dus goed voor het gevoel van privacy wanner je de badkamer met meerderen deelt.
* Heb je vaak ’s ochtends weinig tijd, zorg dan dat je makkelijk een ritueel kunt inbouwen door een goede organisatie van je spullen. Claim de tijd die je daarvoor nodig hebt, zonder onderbroken te worden. Beter 10 minuten mindfull effectief dan 20 minuten in-en-uit.
* Wat zijn überhaupt bij jou de regels m.b.t. het delen van de badkamer? In sommige gezinnen geldt de heilige policy dat er niet op de badkamerdeur geklopt, geen vragen door die deur geschreeuwd, en zéker niet opgejaagd mag worden. En/of dat je elkaar altijd even laat weten wanneer de badkamer weer vrij is voor het volgende gebruik. Ik heb ook weleens een zandloper buiten en binnen de badkamer zien hangen. Zo kan er nooit onenigheid zijn over de gespendeerde tijd.
In andere gezinnen geldt meer een opendeur-regeling. Het is maar waar je je fijn bij voelt.
* Ook hier kan muziek je helpen om je eigen cocon te creëren. Maar zet je een nieuwszender op, dan laat je de hele wereld binnenkomen, en haalt je dit weg bij het contact met jezelf. Dit is als het ware een zelfgecreëerde schending van je eigen privacy.
4) Woonkamer
Je zou misschien denken dat dit de laatste plek in huis is om het over privacy te hebben. Maar let op! Hoewel deze ruimte bij uitstek geschikt is om veel met elkaar te willen delen, is het belangrijk om eens na te denken wat je precies deelt, hoe en waarom.
* Foto’s van familie en vrienden. Eerlijk, heb jij iedereen die daarop staat gevraagd of ze het OK vinden dat je juist deze foto van ze in een lijstje hebt? Ik niet! Maar eigenlijk is het wel zo charmant om dat te doen.
* Het bekende citaat van Alice Roosevelt “If you don’t have anything nice to say about anyone, come sit next to me” zie je weleens op kussentjes geprint. Grappig, maar wat is werkelijk jouw policy over roddelen? Is alles wat er op jouw bank gedeeld wordt met elkaar veilig binnen de muren van je woonkamer? Hoe maak je dit kenbaar aan je gasten?
* Communicatie van huisregels was een tijdje populair middels grote muurstickers. Die trend lijkt weer passé, maar de essentie ervan is voor veel mensen overeind gebleven. Er zijn nog steeds talloze creatieve oplossingen om de regels van het gezin / de bewoner kenbaar te maken. Met citaatposters, met ‘shut-up belletjes’, met eierwekkertjes, met stilgezette klokken (of Zwitserse precisieklokken), (religieuze) symbolen, icoonportretten, boekkaften, ingelijste lp-hoezen, en ga zo maar door. Waar sta je voor?
5) TLC – tafels, laden en closets
We hebben allemaal van die plekken waar je de dingen zich verzamelen die je liever voor jezelf houdt. De reden daarvoor doet er niet toe. Jouw huis, jij bepaalt wat voor jou gevoelig is. Daar is geen uitleg voor nodig. En toch maak ik nog zo vaak mee dat het zelfs in je eigen huis lastig is om je privacy te bewaken. Want vooral moeders en schoonmoeders schijnen van nature een enorme blinde vlek te hebben op dit gebied. Je kan het ze bijna niet kwalijk nemen, maar bescherm het met TLC.
* Het afleidingstafeletje. Voor zeer neuzige bezoekers die frequent komen is het handig om een tafeltje in te ruimen met schijnbaar gevoelige dingen. Schijnbaar, want het zijn precies de dingen waar jij je niet zo druk om maakt! Oud nieuws, fake nieuws, no nieuws. Alles om de nieuwsgierigen voor het lapje te houden.
* Hoe vaak je ze het ook vraagt om niet te doen, sommige mensen (moeders;-)) willen heel graag de was wegvouwen, je administratie bijwerken, je keukenindeling omgooien, en je nachtkastje voor je uitruimen. NIET FIJN! Gelukkig zijn de meeste moeders niet zo handig met de IKEA kindersluitingen van tegenwoordig. Het is maar een idee.
* Markeer – markeer – markeer, het klinkt heel kinderachtig, en toch blijkt het ook in volwassen relaties keer op keer mega-effectief. Ook als je het fijn vind om je hele leven met elkaar te delen, dan kun je er voor kiezen om toch een aantal dingen voor jezelf te houden. Met de manier waarop je je markeringen aanbrengt kun je je eigen privacybeleid extra persoonlijk maken, en kracht bijzetten.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Over de huisluisteraar
Als Huisluisteraar luistert en ziet Joris van de Weerd hoe overtuigingen bij terugkerende wensen & worstelingen zich in jouw huis hebben gemanifesteerd. Daarmee kan hij je helpen om meer bewustzijn over de belangrijke zaken in je leven, en over je innerlijk Zijn te ontwikkelen. Meer weten of Joris en wat hij voor jou zou kunnen betekenen? Check dan huisluisteraar.com