Dat de oude Indiase gezondheidsleer hot is merken wij ook. Ayurveda gerelateerde artikelen zijn razend populair en worden door jullie misschien wel het meest aan geklikt. Toen we het nieuwe kookboek van bestseller auteur Jasmine Hemsley op de redactie binnen zagen komen, waren we dan ook direct verkocht. In East by West deelt ze 140 voedzame en versterkende gerechten geïnspireerd op de Ayurveda. De maaltijden hebben gemeen dat ze super lekker zijn en lichaam en geest in balans brengen, zodat we beter kunnen omgaan met de hectiek van alle dag. Vol enthousiasme legt Jasmine in East by West de principes en ideeën van Ayurveda uit, en brengt ze naar de Westerse keuken. Kortom: een sophisticated kookboek van nu waarin de wijsheid van deze 5.000 jaar oude filosofie meer dan ooit tot leven komt. Deze currybowl sprong er voor ons uit, vandaar hier onder het recept :-).
Ayurvedische currybowl van Jasmine Hemsley: kokosnoot, pompoencurry met snijbijt
Jasmine: ‘Dit gerecht behoorde jaren tot mijn vaste repertoire. Wanneer er iemand langskomt en ik ineens helemaal niet weet wat ik zou moeten koken, of ik weet niet waar ik zin in heb, dan maak ik dit. Soms neem ik alleen de broodnodige ingrediënten – pompoen, linzen, kokosnoot, knoflook en gember. Op andere momenten doe ik er groente en specerijen bij en garneer ik met koriander en limoen. Mijn vrienden vertellen me dat dit gerecht het altijd goed doet bij hun kinderen. Het is verbazingwekkend hoe kokosnoot de eerste kennismaking met oosterse specerijen verzacht. Maar het is ook een basisrecept dat je op je eigen manier kunt bereiden met welke ingrediënten je ook maar bij de hand hebt. Je kunt je slowcooker gebruiken en de groente achterwege laten, en het gerecht een uur of 12 op de laagste stand garen (het is ook geweldig als ontbijt). Kook de groente apart en doe die er pas in het laatste uur bij. Enjoy!
Voor 4 porties heb je nodig:
– 1 middelgrote pompoen
– 1⁄2 tl asafoetida
– 1 grote prei, in dunne plakjes
– 7,5 cm verse gemberwortel, fijngehakt
– 1⁄2 pakje santen plus 750 ml water, of 1 blik van 400 ml volle kokosmelk plus 850 ml water
– 250 g rode linzen
– 1⁄2 tl versgemalen zwarte peper
– 2 tl kurkumapoeder
– 200 g regenboogsnijbiet
– 1 tl zeezout
– 75 g verse koriander, fijngehakt
– 1 limoen in plakjes
Bereiding
1. Schil de pompoen en snij in stukken van 2,5 centimeter.
2. Doe de asafoetida, prei, gember en pompoen in een pan, samen met de santen. Doe de deksel erop en laat zachtjes sudderen.
3. Voeg na 15 minuten de linzen, peper en kurkuma toe en roer goed door. Laat nog 15-20 minuten verder sudderen op een middelhoog vuur, met de deksel erop, tot de linzen zacht zijn en de pompoen gaar is. Voeg meer water toe, indien nodig, om de door jou gewenste consistentie te krijgen (je hebt misschien wel 500 ml nodig).
4. Voeg de groente (zonder stengels) er de laatste 5-15 kookminuten aan toe (snijbiet heeft ongeveer 7 minuten nodig). Garneer met koriander en limoenschijfjes en dien op.
Ayurveda tips
Voel je je Vata? Gebruik dan minder groenten. Laat de santen weg, gebruik botten- bouillon met ruim gember en ghee. Voel je je Kapha? Gebruik bottenbouillon in plaats van santen. Vergroot de hoe-veelheid groente en voeg er wat chilipeper aan toe. Hier vind je welk van de 3 Ayurveda-typen jij bent.
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!