Twee weken geleden werd dit boekweitquiche-recept massaal aangeklikt. Daarom delen we vandaag nóg een recept dat past binnen het FODMAP-dieet. Beiden komen uit het boek ‘De FODMAP-vriendelijke keuken‘ van Emma Hatcher. Ze laat zien hoe je met voeding lief kunt zijn voor je darmen. Zet de quiche in als voedzaam hoofdgerecht en deze citroen-muntcake als verfrissend dessert.
Recept volgens het FODMAP-dieet: citroen-muntcake
Eerst een stukje wetenschap voor diegenen die nog niet bekend zijn met het FODMAP-dieet. FODMAP is een afkorting waarvan elke letter staat voor een groep koolhydraten, waaruit is gebleken dat die voor klachten in de darmen kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols, ofwel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen. Het principe van een FODMAP-beperkt dieet is dat de voedingsmiddelen met veel FODMAPs, die voor ellende in je darmen zorgen, beperkt. Producten die niet goed door de dunne darm worden opgenomen en voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld croissants, roggebrood en bulgur. In dit recept zorgt het boekweitmeel ervoor dat je minder amandelen nodig hebt waardoor de cake minder FODMAPs bevat.
Ingrediënten voor 8 – 10 personen
3 biologische eieren
160 g bruine suiker
80 ml olijfolie, plus extra voor het invetten
het sap en de geraspte schil van 2 citroenen
190 g polenta
45 g amandelmeel
30 g boekweitmeel
11/2 tl bakpoeder
1/2 tl zout
blaadjes van 3 takjes munt, fijngehakt
Voor de siroop
50 g bruine suiker
het sap van 1 citroen
35 ml water
Zo maak je de citroen-muntcake
Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed een broodblik met een inhoud van 900 g (ca. 23 x 13 x 7 cm) met bakpapier en vet dat in met wat olijfolie. Breek de eieren in een grote kom en voeg de suiker toe. Klop ze tot een licht, romig mengsel (blijf ongeveer 4 minuten kloppen). Giet langzaam de olijfolie erbij terwijl je blijft kloppen tot alle olie erdoor is gemengd. Roer de citroenrasp erdoor. Meng in een andere kom de polenta, het amandelmeel, het boekweitmeel, het bakpoeder en het zout. Zeef dit mengsel in delen boven het eimengsel en schep het er afgewisseld met het citroensap doorheen tot alles net is gemengd. Bedek de muntblaadjes met een beetje boekweitmeel (dan komen ze minder snel naar boven) en schep ze losjes door het mengsel. Giet het mengsel in de bakvorm (het beslag moet de vorm voor ongeveer de helft vullen) en bak het 40-45 minuten, tot een prikker die je erin steekt er schoon weer uit komt. Doe de suiker voor de siroop met het citroensap en water in een kleine pan. Verwarm ze op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost; roer af en toe. Draai het vuur hoger en laat de siroop 4 minuten koken, tot hij ingekookt en stroperig is. Haal de pan van het vuur. Haal de cake uit de oven en laat hem even in de vorm staan. Haal dan de nog warme cake uit de vorm, verwijder het bakpapier en leg de cake op een rooster boven een bakplaat of iets -soortgelijks. Gebruik een satéprikker om gaatjes in de cake te prikken. Giet de citroensiroop over de cake en laat hem intrekken. Garneer de cake met schijfjes citroen, citroenrasp en muntblaadjes. Tip om de cake extra lekker te maken: druppel de kleverige siroop over de cake als hij nog warm is, zodat hij er goed in kan trekken.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
De FODMAP-vriendelijke keuken, Emma Hatcher, €24,95 via Scriptum Publishers