Cacao wordt vanuit oude culturen gezien als ‘Food of the Gods’. Je vindt de cacaoboom voornamelijk in Zuid- en Midden-Amerika, waar de Inca en Maya tradities al heel lang met deze heilige boom werken. De Inca’s bijvoorbeeld zagen de cacaoboon als hun eigen goud. Het werd ingezet als offer voor de goden, als medicijn maar ook als voeding vanwege de hoge kwalitatieve voedingswaardes. Met dit stukje mystiek in het achterhoofd – en omdat chocolade gewoon ongelofelijk lekker en gezond is! – word het tijd zelf de keuken in te duiken. Het perfecte recept voor homemade raw chocolate hebben wij al voor je gevonden.
Gezonde chocolade: maak het zelf in 5 stappen
Karlijn: ‘In mijn eigen chocoladelab zijn een paar ingrediënten belangrijk: cacaoboter, zeezout, dadels en rauwe cacao. Cacao heeft een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en mineralen waaronder ijzer, magnesium en koper. Deze ontspannen het lichaam en zorgen ervoor dat alles in je lijf naar de juiste plek vervoerd wordt. Daarnaast is cacao rijk aan antioxidanten, waardoor het je lichaam en daarmee ook meteen je geest ontgift. Het effect van de geur en smaak van cacao is transformerend als je elk hapje bewust als healing medicine inzet. Genoeg achtergrond info. Aan de slag voor hemelse effecten!’
Recept voor 200-300 gram gezonde chocolade
Benodigdheden: steelpannetje, kom en een chocolade mal.
- 200 gram biologische rauwe cacao boter
- 5 el rauw biologisch cacaopoeder (houd je van donkere chocolade, voeg dan wat meer toe)
- 3-4 dadels
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel zeezout/Himalaya zout
- 1/2 theelepel kaneel
- snuf Bourbon biologisch vanille poeder
- snuf chili vlokken
- gedroogde bloemblaadjes voor de decoratie
- Optioneel: gecrushte koffiebonen, gebroken amandelen/hazelnoten, geroosterd sesamzaad, goji berries, mulberry’s, cranberry’s, kokosvlokken, etc.
Bereiding gezonde chocolade
- Snijd de cacaoboter in kleine stukjes zodat het makkelijker smelt.
- Zet een steelpannetje met water op zacht vuur en smelt de cacaoboter in een kommetje au bain marie. Wil je rauwe chocolade maken? Let dan goed op de temperatuur. De cacaoboter die je aan het verhitten bent mag niet boven de 42C uit komen. Zo blijven alle gezonde voedingsstoffen straks in de chocolade behouden.
- Wacht tot de cacaoboter volledig is gesmolten en voeg daarna de kokosbloesemsuiker toe. Blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Voeg als laatste het zout, kaneel, vanille poeder en chili vlokken toe en zet het vuur uit.
- Optie 1: Spatel de cacaopoeder, specerijen, fijn gesneden stukjes dadel, gemalen koffie, gedroogde besjes en/of nootjes door het gesmolten mengsel en roer voorzichtig tot het een homogene massa is. Optie 2: Doe de dadels in de blender en voeg daar het gesmolten mengsel aan toe. Mix tot een gladde massa. Als laatste spatel je de toppings er in een kommetje doorheen. Proef ondertussen. Nu is het moment om nog iets toe te voegen waar nodig is…
- Giet of lepel de nu nog gesmolten chocolade in een mal naar keus en zet een half uur in de diepvries of koelkast (dan duurt het hard worden ietsje langer). Haal uit de vriezer en het smullen kan beginnen.