Van menstruatiekrampen tot een stijve nek, een laag libido, rugpijn en darmproblemen. Een disbalans in je psoas kan je gezondheid op alle vlakken beïnvloeden. Maar ook depressieve, angstige gevoelens, of continu in je hoofd zitten kunnen wijzen op een verkrampte psoas. Heb je moeite met je gevoelens uiten of lukt het niet om stappen vooruit te zetten in je leven? Grote kans dat een disbalans in deze spier een rol speelt. Hieronder vertelt vrouwenarts & lichaamsgericht therapeut Azucena Cuijpers je meer.
Psoas: deze signalen wijzen erop dat de spier van je ziel uit balans is
Azucena: ‘Het lijkt bijna onvoorstelbaar en toch is het zo; de psoas speelt een onmisbare rol in elk aspect van je gezondheid en welbevinden. Op spiritueel vlak faciliteert de spier jou in het belichamen van je unieke zielsblauwdruk, doordat de psoas je emoties ten diepste tot uitdrukking laat komen. De meesten van ons zijn zich er niet van bewust dat een ‘ongezonde’ psoas een rol speelt bij hun klacht, ziekte of gebrek aan zelfexpressie. Ook binnen de geneeskunde en psychologie wordt deze structuur vaak over het hoofd gezien. Juist omdat hij zo ongrijpbaar en bijna ondefinieerbaar is. De psoas laat zich niet in een hokje plaatsen en tart hiermee het huidige medisch paradigma, waarin lichaam en geest gescheiden worden. Des te meer fascineert de psoas mij omdat deze spier zo duidelijk laat zien dat lichaam, geest en emoties innig met elkaar verweven zijn.
Upcoming webinar
Psoas: over de geheimen van de spier van de ziel
en hoe je haar gezond houdt
Datum: zondag 2 maart 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Lokalisatie van de psoas
De psoas bevindt zich diep in de kern van je buik en is de enige spier die je boven- en onderlichaam verbindt. Deze spier loopt van je diafragma tot aan je bovenbenen via je bekken. Hij maakt onderdeel uit van een groep spieren die als een soort gordel je ruggengraat ondersteunen en daarmee voor stabiliteit en balans zorgen. Ook wordt hij geholpen en omringd door je rugspieren, je buikpieren en verschillende heupspieren. In de nabijheid van deze spier zijn er belangrijke organen en systemen te vinden: zoals de nieren, je spijsverteringsstelsel, je bijnieren, blaas, seksuele organen, je zenuwstelsel, belangrijke bloedvaten en je diafragma. Deze structuren hebben invloed op de psoas en andersom. Dit verklaart ook voor een groot deel waarom een ‘ongezonde’ psoas zoveel verschillende klachten kan veroorzaken. Als boodschapper van je diepste wezen werkt je psoas optimaal waneer hij in harmonie en samenwerking is met de omringende spieren, organen en structuren.
Zo herken je een gezonde psoas
Wanneer de spier van de ziel gezond en fit is, merk je dat op fysiek en emotioneel niveau aan een aantal kenmerken zoals:
- Je ademhaling is ruim en je kunt diep ademhalen
- Je spijsvertering verloopt soepel
- Je bent letterlijk flexibel en je mobiliteit is goed
- Je voelt je veerkrachtig
- Je bruist van passie en energie
- Je bloed circuleert goed
- Je ervaart een regelmatige cyclus en een normale menstruatie
- Je kunt je balans goed houden
- Je gewrichten hebben een goed bewegingsbereik
- Je zenuwstelsel is veerkrachtig
- Je volgt je intuïtie en kunt je verlangens goed realiseren
- Je organen kunnen optimaal hun werk doen
- Je zielsmissie is duidelijk en je zet stappen in deze richting
Een gezonde psoas is een soepele, ontvankelijke en flexibele psoas. Als hij normaal functioneert is deze spier betrokken bij alle bewegingen van de ruggengraat. Bovendien kan hij als een slinger onze benen vrij laten zwaaien bij het lopen. Dit betekent dat de psoas zich in alle richtingen tot expressie kan brengen en voor verbinding en samenhang zorgt in het hele lichaam. Een psoas in zijn volle potentie ervaar je wanneer je de kwaliteiten van evenwicht, daadkracht, integriteit en heelheid waarneemt in je leven.
Signalen van een disbalans in je psoas
Signalen daarentegen dat je spier van de ziel uit balans is, zijn onder andere:
- Burn-out en overspanning
- Oppervlakkige ademhaling en paniekaanvallen
- Lage rugpijn
- Ischialgie
- Pijn in het heupgewricht of in de liezen
- Scoliose
- Spanning in de enkels, knieën en nek
- Tandenknarsen en een stijve nek
- Depressieve klachten en het gevoel vast te zitten
- Verstoorde blaasfunctie
- Spijsverteringsproblemen: van krampen, tot misselijkheid en een opgeblazen buik
- Heftige menstruele krampen
- Een laag libido of moeite om tot orgasme te komen
- Een moeizame bevalling
- Je creativiteit is laag
- Je hebt moeite om je zielspad te bewandelen
Werken met diepere lagen
Gezien je psoas nauw verbonden is met je primitieve overlevingsinstinct (de vecht-vlucht-bevries reactie), geeft het weer hoe veilig een persoon zich voelt in de wereld. Wanneer we de psoas steeds gezonder maken, zakken we in ons lichaam. Daar ontmoeten we ons eigen fundament en de bedding van veiligheid in onszelf, misschien wel voor de eerste keer in ons leven. Dit schenkt een gevoel van diepe gronding, integriteit en verbondenheid met het grotere geheel waar we allen onderdeel van uitmaken.
Advies voor een gezondere psoas
1. Volg vaker je intuïtie. Je psoas is innig verbonden met je ‘gut feelings’ en beïnvloeden elkaar. Dus luisteren naar je ‘gut feelings’ betekent luisteren naar je psoas en andersom versterkt een gezonde psoas je intuïtie.
2. Begin stap voor stap met het creëren van lichaamsbewustzijn. Je ademhaling is één van de meest effectieve manieren om stress te verminderen en je psoas tot rust te brengen. Focus op het dieper inademen naar de buik en het verlengen van je uitademing voor meer ontspanning.
3. Als vrouw kun je de verbinding met je bekkenbodem versterken. Je bekkenbodem staat in nauwe verbinding met je psoas. Wanneer je bekkenbodem uit balans is of als je er onvoldoende bewustzijn op hebt, kan dit invloed hebben op je psoas. Kegeloefeningen, en begeleiding via een bekkenbodem- of lichaamsgericht therapeut zijn aan te raden wanneer je klachten ervaart.
Upcoming webinar
Psoas: over de geheimen van de spier van de ziel
en hoe je haar gezond houdt
Datum: zondag 2 maart 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
4. Doe oefeningen die zorgen voor kracht, flexibiliteit en balans. Je wilt de psoas ontspannen, maar ook verlengen en waar nodig versterken. Yoga en pilates zijn daarvoor uitermate geschikt. Lesjes waarin de nadruk op een combinatie van kracht, souplesse en balans ligt zijn in het algemeen geweldig.
5. Ervaar je chronische klachten die wijzen op een ongezonde psoas? Neem dan contact op met een lichaamsgericht therapeut, fysiotherapeut of TRE provider. In mijn werk combineer ik diverse vormen van lichaamsgerichte therapie om diepe release en ontspanning van de psoas te faciliteren. Neem vooral een kijkje via newwomenshealth.nl.’
The Womens’ Health Deep Dive – 8-daagse training van Azucena
Wil jij 4 maanden de diepte in duiken van je vrouwelijke gezondheid en essentie? Azucena Cuijpers, vrouwenarts & lichaamsgericht therapeut, laat jou herinneren dat jij ‘je eigen medicijn’ bent. Activeer je zelfhelend vermogen en leer de taal van je lichaam, cyclus en hormonen begrijpen. Ontdek jouw unieke vrouw-zijn binnen een intieme setting van gelijkgestemde vrouwen tijdens deze 8-daagse training The Womens’ Health Deep Dive.