Dat je je lijf en je gezondheid een groot plezier doet met voedzame maaltijden weet iedereen. Dat in het specifieke je hart er baat bij heeft, laten cardioloog dr. Janneke Wittekoek en culinair journalist Janneke Vreugdenhil duidelijk zien met het kookboek ‘Eten als medicijn’. Hun motto? Wie gezond wil leven, hoeft zeker niet in te leveren op smaak. Vandaag delen we een recept waar je niet alleen je smaakpapillen een plezier mee doet, maar ook je hart: granola met een verrassende twist.
Recept: granola met quinoa, gember en kaneel
Kaneel en gember worden vaak als gunstig voor het hart beschouwd vanwege hun heilzame werking. Kaneel helpt bij verkoudheid, misselijkheid, diarree en tegen menstruatiekrampen. Uit verschillende internationale onderzoeken is gebleken dat het specerij een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Bij proefpersonen bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd in balans houdt. Gember kan de bloeddruk reguleren, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevordert een goede bloedcirculatie. Een goede combinatie dus om de dag mee te starten.
Janneke Vreugdenhil in ‘Eten als medicijn’: ‘Kant-en-klare granola zit vaak vol suikers en ongewenste vetten. Wanneer je ‘m zelf maakt, kun je voor veel gezondere ingrediënten kiezen (olijfolie!) en er ook nog eens een spannend smaakje aan geven. Varieer gerust met de noten en zaden die je toevoegt. In een glazen (weck-) pot blijft deze granola zeker een maand goed.’
Ingrediënten voor 500 gram granola
- 3 eetlepel olijfolie
- 50 ml ahornsiroop
- 1 eetlepel fijn geraspte gemberwortel
- rasp en sap van 1 schoongeboend (onbespoten) sinaasappel
- 1.5 tl kaneelpoeder
- 0.5 theelepel zout
- 250 gram havervlokken (geen havermout!)
- 75 gram quinoa
- 75 gram walnoten, grof gehakt
- 50 g pompoenpitten
- 50 gram hennepzaad
Bereidingswijze granola
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Doe de olijfolie, ahornsiroop, gember, sinaasappelrasp en sap, de
kaneel en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Laat al roerend 2 minuten zachtjes koken. - Meng de havervlokken, quinoa, walnoten, pompoenpitten en het hennepzaad in een kom en schenk de vloeistof erbij. Meng goed.
- Spreid de granola uit over de bakplaat en schuif in de oven. Bak de granola in 30 à 40 minuten goudbruin en krokant. Schep tussendoor een paar keer om.
- Laat de granola afkoelen en bewaar in een glazen pot.
Eten als medicijn, hart, uitgeverij Carrera, Janneke Vreugdenhil Janneke Wittekoek, €27,50
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!