Als je geluk hebt en 80 wordt, heb je zo’n 4000 weken geleefd. Krijg jij de rillingen van dat getal? De meeste mensen denken liever niet al te veel na over hoe kort het leven eigenlijk is. Dat terwijl we om een betekenisvol leven te leiden júist vertrouwd moeten raken met ons besef van eindigheid, zegt de Britse journalist Oliver Burkeman. Want als je telkens beseft dat je niet eeuwig leeft, ga je je focussen op wat er écht toe doet. Hieronder vind je 7 tips uit Burkeman’s bestseller Four Thousand Weeks om het meeste uit je beperkte tijd op de aarde te halen.
7 tips om het meeste van je beperkte tijd op aarde te maken
1. Genoeg is genoeg
We leven in een tijd waarin we worden aangespoord zoveel mogelijk te doen in zo weinig mogelijk tijd. Om te voorkomen dat je de rest van je leven achter jezelf aan loopt, is het tijd om bewuster met je to do lijstjes om te gaan. Burkeman raadt je aan om er twee bij te houden. Een voor alles wat je nog moet en wil doen, en een voor de 10 of minder dingen waar je op dit moment aan werkt. Kies dus 10 items uit je langere lijst en begin pas weer aan iets nieuws als je een gaatje vrij hebt gemaakt in je top 10.
2. Waar ga je in falen?
Burkeman raadt je aan strategisch te gaan onderpresteren. Dat betekent dat je vooraf bepaalt in welke gebieden van je leven je over het algemeen of in een specifieke periode de teugels een beetje laat vieren. Je kan simpelweg niet overal in excelleren, daar heb je de tijd en energie niet voor. Omarm dat feit, kijk bewust waar je je tijd en energie aan wilt besteden, en accepteer het dan dus ook als je op andere gebieden allesbehalve perfect bent. Een simpel voorbeeld: besluit dat het oké is om een rommelig huis te hebben in de periode dat jij aan een belangrijke deadline werkt, of om the bare minimum te doen voor een werkproject zodat je meer met je kinderen kan zijn.
3. Sta stil bij wat je al gedaan hebt
In de huidige tijd worden we op collectief en individueel niveau geplaagd door een eindeloze behoefte aan groei. De horizon blijft maar verschuiven, het is nooit genoeg, en we vergeten regelmatig stil te staan bij wat we al hebben bereikt of beleefd. Een simpele tool waarmee je je bewuster wordt van je prestaties is het bijhouden van een dagelijkse ‘done’ lijstje naast je ’to do’ lijst. En nee, er zijn geen regels over welke prestaties wel of niet tellen. Klein of groot, ze doen ertoe!
4. Kanaliseer je betrokkenheid
Elke dag vechten eindeloze stromen aan prikkels en nieuwsberichten om onze aandacht en ons medeleven. Veel mensen merken dat ze er op van raken, zodanig dat ze soms geschrokken beseffen dat ze niks meer voelen bij een heftig nieuwsbericht. Of ze maken zich juist constant zorgen en willen aan elk goed doel iets bijdragen. Bijdragen is altijd een goed idee, maar het is slim om dit met intentie en de nodige grenzen te doen. Vraag jezelf af waar jij écht voor staat, welke problemen jou écht aan het hart gaan, en zet je daar volledig voor in. Het is oké om je voor de rest af en toe een beetje af te sluiten.
5. Zoek naar avontuur in het alledaagse
Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Herken je dat? De wetenschap vermoedt dat het komt omdat we als we ouder worden vaak minder nieuwe dingen doen en leren. Hoe meer nieuwe dingen je leert, hoe trager de tijd voor je gevoel gaat. Het is echter niet heel praktisch om elke week vol te plannen met avontuurlijke uitjes. Train jezelf in plaats daarvan om nieuwigheid en avontuur te ontdekken in het alledaagse. Verdwaal eens als je aan het wandelen of fietsen bent, ga tekenen of een gek spelletje spelen met een kind. Breng speelse veranderingen aan in je dagelijkse routine.
6. Geef vrijelijk
Voel je de impuls om te geven? Doe het dan, zonder na te denken of de ontvanger het wel of niet verdient, wat je ervoor terug zult krijgen of of je de tijd wel hebt. Geef vrijelijk. Dat maakt gelukkiger. En als we de law of attraction moeten geloven, trek je er ook weer overvloed mee aan.
7. Oefen met niets doen
Als je niet goed niets kan doen, is de kans groter dat je minder bewust en daardoor minder zorgvuldig met je tijd omgaat. Je overhaast dingen misschien, of doet iets puur om maar wat te doen. Leren niets te doen betekent dat je leert om het nu-moment precies te laten zijn hoe het is, en steeds weer je impuls om in te grijpen los te laten. Dat versterkt je gevoel van autonomie en helpt je vanuit helderheid beslissingen te maken. Zet een paar keer per dag een timer van een paar minuten en oefen in die tijd met niets (écht niets) doen. Four thousand weeks, verkrijgbaar via o.a. Bol.com, €11,99.