De term beginner’s mind (‘shoshin’ in het Japans) komt uit het zenboeddhisme. Met de geest van een beginner bekijk je alles vanuit een open, onbevangen houding. Je oordeelt niet, maakt geen aannames, maar blijft in plaats daarvan nieuwsgierig. Dit is waarom deze staat van zijn je leven lichter kan maken, vooral als je wat ouder wordt.
Beginner’s mind: zo maakt dit boeddhistische principe je leven lichter
In zijn boek Zen Mind, Beginner’s Mind schrijft de zenmeester Shunryu Suzuki: ‘In the beginner’s mind there are many possibilities, but in the expert’s there are few.’ Hoe meer je van iets weet, hoe meer je – paradoxaal genoeg – geneigd bent je af te sluiten voor nieuwe kennis. Bij het citaat van Suzuki denk je misschien aan experts in een specifiek onderwerp, zoals filosofie of wiskunde. Maar naarmate we ouder worden, beginnen we ons allemaal meer ‘levensexperts’ te voelen. Met als gevolg dat we onze opgedane levens- en mensenkennis projecteren op nieuwe situaties. We denken het allemaal wel te weten.
De beginner’s mind vraagt: hoe zit het?
Het cultiveren van een beginner’s mind brengt je als het ware terug naar het bewustzijn van een (wijs!) kind. Het helpt je dingen te zien voor wat ze echt zijn, niet door een filter van jouw aannames en vooroordelen. Je denkt niet steeds: zó zit het, maar vraagt juist constant: hoe zit het? Ironisch genoeg weten mensen met een beginner’s mind juist ontzettend veel, omdat ze zo ontvankelijk zijn voor nieuwe informatie. Daar bovenop zul je een stuk minder vaak teleurgesteld zijn. Je koestert namelijk nauwelijks verwachtingen.
Openheid
Als je het leven met openheid en onbevangenheid benadert ben je minder bezig met wat je al denkt te weten en meer met wat je nog kunt leren. Ook tegenover jezelf kun je deze houding aannemen. Ken je dat gevoel als je nét wakker wordt, die fractie van een seconde voordat al het bekende je geest weer binnenstroomt? In dit korte moment weet je als het ware even niet wie je bent, waar je bent, en wat je hier komt doen. Hoe zou het zijn om dit gevoel soms bewust op te zoeken? Het lijkt misschien alsof je dan leegte creëert, maar in werkelijkheid ontstaat er ruimte en potentie. Wat voor bevrijding zou het zijn als je elke ochtend kunt beslissen wie je die dag wilt zijn? Zo gaat je creativiteit direct stromen.
Ga in discussie
Je de hele dag door afvragen wie je eigenlijk bent kan een lichte existentiële angst opwekken… Gelukkig kun je ook op andere manieren met je beginner’s mind oefenen. Leg dingen die je goed denkt te begrijpen hardop uit tegen jezelf en anderen, zo krijg je een realistischer beeld van wat je wel en niet weet. Haal in gedachten eens je eigen meningen onderuit en daag jezelf uit om ze goed te onderbouwen. Ga in gesprek met mensen die tegenovergestelde perspectieven vertegenwoordigen. Leer iets nieuws. En zoek regelmatig gevoelens van ‘awe‘ op, bijvoorbeeld door naar de sterrenhemel te kijken. Je piepklein (en tegelijk heel geïnspireerd) voelen werkt als brandstof voor je beginner’s mind.
Zelfhypnose Package
Tijdens zelfhypnose ga je in trance en krijg je toegang tot je onderbewustzijn.Bestel voor €19,95!
Koop nu!