Met vis en groenten kun je eindeloos variëren. Het nieuwe kookboek Veggies & Fish, van culinair expert Bart van Olphen, brengt de lekkere en gezonde werelden van groenten en vis samen in ruim 80 restaurantwaardige visrecepten. Veggies & Fish is ideaal voor de vegetariër die toch af en toe een stukje vis wil eten. Maar ook voor de thuiskok die zijn visrepertoire wil uitbreiden. Vandaag op het menu? Een bruschetta met gegrilde groenten en kabeljauwleverboter. Want leerden we van Bart: in het kader van vis en duurzaamheid is het heel belangrijk om bijna de hele vis op te eten. Gelukkig helpt hij je met het vinden van een culinaire draai aan deze – niet altijd voor de hand liggende – onderdelen van de vis.
Recept uit Veggies & Fish: bruschetta met gegrilde groenten en kabeljauwleverboter
De auteur van Veggies & Fish, culinair expert Bart van Olphen, heeft zich tijdens zijn talloze visreizen laten inspireren door keukens uit alle windstreken. Met ruim 18 jaar ervaring in de wereld van duurzame vis, weet hij inmiddels exact welke vis je beter wel en niet kunt eten als je goed wil doen voor de aarde. In zijn boek vind je naast recepten dus ook allerlei interessante verhalen over vis en handige tips & tricks voor in de keuken. Bart is een groot voorstander van het eten van (bijna) de hele vis. Denk daarom naast visfilet ook eens aan de wangen, of zoals in dit gerecht, de lever dat tevens een explosie is van gezonde omega-3 vetzuren.
Ingrediënten voor 2 personen
– 1 stokbrood, in lengte gehalveerd
– ½ courgette, in repen van een ½ cm gesneden
– ½ aubergine, in repen van een ½ cm gesneden
– 1 paprika, zaadlijsten verwijderd, in reepjes gesneden
– 3 takjes tijm, blaadjes eraf gerist
– scheutje balsamicoazijn
– 2 takjes basilicum, blaadjes geplukt
– olijfolie, extra vierge
– zout en peper
Voor de kabeljauwleverboter:
– 50 g kabeljauwlever (blikje)
– 50 g boter, in kleine blokjes gesneden en zacht geworden
– 2 tl cognac
– zout en witte peper
Bereidingswijze bruschetta met gegrilde groenten en kabeljauwleverboter
1. Verwarm de oven tot 180 °C. Leg de plakken stokbrood op een rooster in de voorverwarmde oven en bak ze in 5-7 minuten knapperig en en goudbruin. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
2. Druk voor de boter de stukken kabeljauwlever met de bolle kant van een lepel door een fijne bolzeef zodat een soort mousse ontstaat. Meng de mousse met de boter en de cognac tot een gladde pasta. Breng op smaak met zout en witte peper. Schep het mengsel op een stuk plasticfolie en rol deze op. Laat minstens een half uur opstijven in de koelkast.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de courgette, aubergine en paprika erover. Bestrooi met zout en peper en de tijm, en besprenkel met olijfolie. Zet de groenten ongeveer 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
4. Haal de groenten uit de oven en laat afkoelen. Meng er een paar druppels olijfolie door en breng op smaak met zout en peper.
5. Beleg de toast met de groenten en druppel er balsamico over. Verdeel de kabeljauwleverboter over de groenten zet de bruschetta nog 2 minuten in de oven. Garneer met blaadjes basilicum en bedruppel met extra balsamico. Als de groenten nog warm genoeg zijn kun je de boter ook buiten de oven laten smelten op de groenten. Smakelijk! Veggies & Fish, Bart van Olphen, €32, via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!