Het kookboek Puur Patisserie mag niet ontbreken in jouw kast. Het is geschreven door Jennifer Hart-Smith. Deze vrolijke dame is niet alleen patissier, maar ook natuurgeneeskundige. Ze gebruikt dan ook zoveel mogelijk ingrediënten die goed zijn voor je lichaam. Zo heeft deze cheesecake een gezonde twist. Door de labneh vulling zit deze taart vol probiotica waardoor het niet alleen een plaatje is om te serveren maar ook goed voor je lichaam! De ideale lentetaart dus…
Lente recept: gezonde probiotische cheesecake met verse munt
Labneh is een soort hangop; uitgelekte yoghurt. Doordat het van Griekse yoghurt wordt gemaakt zit het boordevol probiotica. Deze goede bacteriën versterken je immuunsysteem. Zo kan jij van deze gezonde cheesecake genieten terwijl je jouw lichaam een beetje extra liefde geeft. Labneh is gemakkelijk zelf te maken, maar zoals met alle goede dingen in het leven moet je er de tijd voor nemen. De Griekse yoghurt moet je namelijk 24 uur laten uitlekken in de koelkast. Toch liever een beetje smokkelen? Je kunt ook op zoek gaan naar labneh bij een Libanese of Midden-Oosterse winkel, op de markt en zelfs bij goed gesorteerde supermarkten.
Deze ingrediënten heb je nodig (voor 8 personen)
Voorbereiding 20 min. Bereiding 10 min. Rusttijd 4 u in de vriezer.
Voor de bodem
- 70 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g pecannoten
- 80 g amandelen
- 2 el ruwe rietsuiker
Voor de zelfgemaakte labneh
- 700 g Griekse yoghurt van volle melk
- 1 tl zout
- een zee van tijd, de yoghurt moet 24 uur uitlekken in de koelkast;-)
Voor de labneh vulling
- 600 g labneh (zelfgemaakt of uit de winkel)
- het sap van 1 biologische citroen
- 60 g gekookte biet
- 500 g vloeibare slagroom (30%)
- 80 g ahornsiroop
- de geraspte schil van 3 biologische citroenen
Voor de afwerking
- gezoete geklopte slagroom
- jonge munt- of basilicumblaadjes, ter decoratie
Zo maak je de gezonde cheesecake
- Maak de labneh een dag van tevoren (naar keuze)
Meng de Griekse yoghurt en het zout. Doe dit mengsel in een kom bedekt met een dubbele laag zeefdoek. Wikkel het gaas om de yoghurt om een zakje te vormen, knoop dit dicht met een stukje keukentouw en leg het in een zeef boven een kom om de vloeistof in op te vangen. Laat de yoghurt zo 24 uur uitlekken in de koelkast. - Maak de cheesecake-bodem
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe alle ingrediënten (boter, pecannoten, amandelen, ruwe rietsuiker) in een keukenmachine en pureer ze. Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol het uit met een deegroller. Haal het bovenste vel eraf. Snijd het deeg in het formaat van de bakvorm (een ronde springvorm met een diameter van 25 cm of een vierkante van 25 x 25 cm) [RH2] en leg het op de bodem van de vorm. Bak de cakebodem 10 minuten in de oven, laat afkoelen en zet opzij. - Maak de labneh-vulling
Klop rustig het citroensap door de labneh om hem wat soepeler te maken. Pureer de gekookte biet met de vloeibare slagroom en de ahornsiroop en klop dit mengsel geleidelijk door de labneh. Eindig met de citroenrasp. Klop tot het mengsel indikt en in volume toeneemt. - Opbouw en afwerking
Verdeel de labneh-vulling met een spatel over de cheesecake-bodem. Laat het geheel 4 uur opstijven in de vriezer. Decoreer jouw gezonde cheesecake met de slagroom en de kruidenblaadjes.