Altijd al op reis gewild naar Kenia? Dan is dit recept uit het boek Out of Love – onderweg in Kenia van Jet Schenk, Rachel Stolk en Simone van der Vlist echt iets voor jou. Dengu met chiapati brood is een typisch Keniaans gerecht waar de bevolking zelf dol op is. De linzen maken deze maaltijd voedzaam, de kokosmelk geeft het een romige zachte smaak en de kruiden zorgen voor een rijke smaaksensatie. Door deze heerlijke geuren en smaken waan je je even in Kenia, maar dan vanuit je eigen keuken.
Weekendrecept: Keniaanse Dengu met chiapati brood
In het boek Out of Love – onderweg in Kenia nemen Jet, Rachel en Simone, je mee op reis door het prachtige Kenia. Deze 3 dames hadden samen maar één doel voor ogen: anderen laten kennismaken met de mensen, landschappen, de kleuren en geuren van deze bijzondere plek op aarde. Jet: ‘wat me opviel is dat er zo vaak een nadruk op ellende en ziekte ligt als er over landen als Kenia wordt gesproken. Maar wij zagen zoveel meer. Er is ook zoveel moois. Deze échte verhalen wilden we graag vertellen’.
De opbrengst van de verkoop van Out of Love gaat naar de stichting A smile from Kenya. Oprichtster Esther wilde haar droom waarmaken: de kinderen uit haar dorp (Mtangani) naar school laten gaan. En dat is gelukt! Inmiddels staat de zo gewenste school en gaan er meer dan honderd kinderen naartoe. En dat niet alleen er staat ook een werkatelier voor de vrouwen van het dorp. Hier maken ze verschillende handgemaakte unieke producten van lokale materialen om zo een inkomen te kunnen genereren.
Dengu met chiapati
Al met al een prachtig boek dus! En met dit Dengu recept kan je zelf ook het échte Kenia ervaren, al is het maar voor even. Dit gerecht is lekker met chiapati, typisch Keniaans brood. Daarom hebben we dit voor de liefhebbers ook toegevoegd. Liever gaan voor makkelijk? Je kunt natuurlijk ook flatbread kopen.
Deze ingrediënten heb je nodig
Voor 4 personen
Dengu
- 150 g linzen
- 2 groene paprika’s in stukjes
- 1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 grote uien, fijngesneden
- 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
- 1 volle theelepel kerriepoeder
- 400 ml kokosmelk
- 2 eetlepels verse bladpeterselie, fijngesneden
- zout en zwarte peper
Zo maak je de Dengu
- Kook de linzen volgens de verpakking en giet ze af.
- verwarm de olie in een pan met een dikke bodem en bak de uit in een paar minuten goudgeel.
- voeg de knoflook toe en bak deze even mee.
- Dan de chilipeper, de groene paprika en de kerrie erbij.
- Bak dit een paar minuten, terwijl je het af en toe doorroert.
- Doe de kokosmelk, de linzen, het zout en de peper erbij.
- Laat het met het deksel op de plan nog 10 minuutjes pruttelen, wel regelmatig doorroeren.
Chiapati brood
- 375 g tarwebloem
- 3 eetlepels olie
- 200 ml warm water
- 1 1/2 theelepel zout
Zo maak je Chiapati brood
- Doe de bloem in een schaal. maak een kuiltje en voeg het zout toe.
- Voeg dan de olie en het water toe. Roer dit door elkaar.
- Kneed dit tot een zacht en kleverig deeg op een met bloem bestoven (houten) plank. Kneed 10 minuten door. Voeg af en toe wat bloem toe als het deeg daarom vraagt, maar niet te veel.
- Verdeel het deeg in 6 stukken. Laat het een poosje rusten onder een vochtige doek.
- Rol daarna elke stuk uit tot een dun pannenkoekje. Bestrijk ze allemaal aan 1 kant met 1 eetlepel olie, rol ze dan op en vouw het rolletje weer dubbel.
- Rol ze dan opnieuw uit tot een pannenkoekje. Ze hoeven niet perfect rond te zijn.
- Verwarm een koekenpan zonder olie of boter. Bak ze daarin eerst aan 1 kant goudbruin, keer ze dan om en bak de andere kant terwijl je de bovenkant opnieuw met wat olie insmeert.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!