Hippocrates – de godfather van alle artsen – riep het vier eeuwen voor Christus al: een goede gezondheid begint bij een gezond spijsverteringsstelsel. En dat stelsel heeft niet je maag of darmen als startpunt, maar je mond. Wat hoe beter jij je voedsel kauwt, hoe makkelijker het is voor je lijf om het te verteren. Goed kauwen heeft echter nog veel meer opzienbarende voordelen. De kneepjes van goed kauwen leerde ik in Oostenrijk. Ik verbleef er onlangs bij holistisch gezondheidscentrum Park Igls waar ik een Dr. Mayr reinigingskuur volgde. Dé belangrijkste regel? Wat je ook doet, kauw elke hap 30 keer.
Een week lange kauwde Evelyn elke hap 30 keer en dit is wat er gebeurde…
Onlangs reisde ik af naar Innsbruck, Oostenrijk. Niet voor een wintersportvakantie, maar om me onder te dompelen in de wondere wereld van Dr. Franz Xaver Mayr (1875 – 1965). Deze Oostenrijkse arts deed 50 jaar onderzoek naar het belang van een goed werkend spijsverteringsstel. Hij noemde dit het “het wortelstelsel van de mens.” Je spijsverteringsstelsel verwerkt opgenomen voeding, onttrekt er vitale voedingsstoffen aan en voorziet je hele lichaam hiervan. Het stelsel zorgt bovendien voor de uitscheiding van afvalstoffen die je lichaam belasten en ziek kunnen maken. Dit maakt een gezonde spijsvertering essentieel voor je totale gezondheid.
Wat, wanneer en vooral hoe
Bovenstaand inzicht ligt aan de basis van de wereldberoemde ‘Mayr kuur’ die de Oostenrijkse arts ontwikkelde: een zuiveringskuur waarbij je spijsverteringsstelsel zo weinig mogelijk wordt belast door tijdelijke voedselbeperking. Ik volgde deze kuur enkele dagen en schreef er dit artikel over. Eén richtlijn van de Mayr kuur is zó essentieel dat het een eigen artikel verdient. Dr. Mayr hechtte namelijk niet alleen belang aan WAT we eten, maar ook aan WANNEER en vooral HOE. En als het gaat om HOE je moet eten, dan zijn er twee woorden die als een mantra door je hoofd zouden moeten fladderen: GOED KAUWEN ofwel minimaal 30 keer per hap. Dat is namelijk de allereerste stap van het verteringsproces. Voor de meesten van ons is uitgebreid kauwen echter nog een hele uitdaging. Want wist je dat we gemiddeld slechts 6 (!) keer kauwen per hap?
30 x kauwen per hap
Volgens Dr. Mayr zijn we goed kauwen verleerd. In de waan van de dagen proppen we snel een broodje naar binnen. Ook aan mijn ontbijttafel regeert het hap-slik-weg-principe. Bij Park Igls heb ik geleerd om weer goed te gaan kauwen met behulp van een gortdroog speltbroodje dat elke ochtend op me lag te wachten. Elk hapje kauwde ik 30 keer en spoelde ik weg met een theelepeltje melk. De eerste keer moest ik er vooral om lachen, maar al snel begon ik te begrijpen waarom Dr. Mayr zo hamerde op het belang van goed kauwen. Hierdoor proef je niet alleen meer, je eet ook minder én hebt minder snel honger. Dat is niet alleen een gevoel, er is ook een berg wetenschappelijk bewijs voor.
De wetenschap achter goed kauwen
Een gemiddeld persoon kauwt slechts zes keer per hap. Volgens onderzoekers van Ohio State University is dat veel te weinig. Op zacht eten zoals yoghurt zou je vijf tot tien keer moet kauwen. Op brood, vlees en groenten zo’n dertig keer. Onderzoekers van de West Chester University van Pennsylvania menen zelfs dat je je eten zo’n dertig tot vijftig keer zou moeten kauwen voordat je het doorslikt. Dat lijkt misschien overdreven maar goed kauwen heeft allerlei voordelen. Door te kauwen, vermeng je voedsel met speeksel. In speeksel zitten belangrijke enzymen die alvast beginnen met het omzetten van zetmeel naar suikers. Het verteringsproces begint met andere woorden niet in je maag, maar in je mond.
Verzadigd gevoel
Tijdens de Mayr kuur die ik volgde merkte ik nog een voordeel van goed kauwen: mijn hongergevoel verdween als sneeuw voor de zon. Een verzadigd gevoel heeft namelijk niet zoveel te maken met hoe vol je maag zit. Het gaat er meer om hoe vol je hersenen dénken dat je maag zit. En je kunt ze flink om de tuin leiden door goed te kauwen. Hoe meer moeite je kaakspieren doen, hoe sterker de verzadigingsprikkel wordt. Daar komt nog bij dat je langer aan het eten bent als je elke hap 30 keer kauwt. Daarmee voorkom je dat je te veel eet voordat je maag een seintje aan je hersenen geeft dat je vol zit. Bij de meeste mensen duurt dat namelijk zo’n twintig minuten. Uiteindelijk eet je hierdoor minder en dat is gunstig voor je calorie inname. Langzame beters krijgen gemiddeld namelijk 88 calorieën minder binnen per maaltijd. Een ander onderzoek toont aan dat wanneer je langer op je eten kauwt, je tot wel een derde minder eet per maaltijd. Zo kun je door een super simpele verandering een wereld van verschil maken. Probeer het maar eens!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!