Als er één plek is waar wij tijdens de herfst vaak te vinden zijn, dan is het in de keuken. Een taart die we dit weekend zéker gaan bakken komt uit het modern Arabische kookboek Moors van de Britse Ben Tish. Deze chef-kok verricht wonderen met pistachenootjes, sinaasappelen en kardemom. Dat proef je gelijk als je een hapje neemt van deze verrukkelijke pistache taart!
Verwarmend herfstrecept: pistachetaart met sinaasappel en kardemom
The best of both worlds, dat ontdek je in het nieuwe kookboek Moors van Ben Tish. Moderne, mediterrane gerechten met Arabische – Moorse – invloeden: grote smaken en tegelijkertijd eenvoudig te maken. Het begon allemaal nadat Ben zich meer dan tien jaar verdiept heeft in de culinaire gewoontes en tradities van Spanje en Italië. Hij raakte met name gefascineerd door die gebieden waar er nog veel Moorse invloeden te vinden zijn.
Assertieve smaken
Het kookboek Moors is de weerslag van zijn onderzoek naar de culinaire veranderingen die plaatsvonden na de islamitische verovering van het Iberisch Schiereiland, Zuid-Italië en Sicilië. Met deze veroveringen kwamen er exotische specerijen, vruchten, groentes en noten. De Moren combineerden de zondoorstoofde keukens van Noord-Afrika en het Midden-Oosten met plaatselijke ingrediënten en schiepen op die manier gerechten met assertieve smaken.
Pistachetaart
Deze pistachetaart bestaat uit een combinatie van grasgroene Iraanse pistachenoten (hebben een levendige kleur en een frisse, zoete smaak) en Gran Torres: een heerlijke Spaanse sinaasappellikeur waarmee er pit komt in de taart. De combinatie van kardemom en sinaasappels is perfect, alsof ze voor elkaar gemaakt zijn.
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95
Deze ingrediënten heb je nodig
Voor 8-10 personen
- 220 g bloem, gezeefd, plus iets extra voor het aanrecht
- mespunt zout
- 10 kardemompeulen (alleen de pitjes), fijngewreven in een vijzel
- 140 g ongezouten boter, in blokjes
- 1 dooier van een scharrelei
- eventueel opdienen met geitenyoghurt
Vulling:
- 280 g groene pistachenoten (liefst uit Iran)
- 180 g blanke amandelen
- 240 g fijne kristalsuiker
- ¼ theelepel fijngewreven
- kardemomzaadjes (uit een peul)
- 125 ml vers sinaasappelsap
- 5 dooiers van eieren
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 20 ml Gran Torres-sinaasappellikeur of Grand Marnier
Zo maak je de pistachetaart
- Maak eerst het deeg. Doe de bloem, het zout en de fijngewreven kardemomzaadjes in een
keukenmachine en zet even aan. Voeg met draaiende motor beetje bij beetje de boter toe en draai er pulserend een grove massa van. Voeg de dooier toe. Doe het mengsel in een kom en kneed er in een paar minuten een deeg van. Wikkel in plasticfolie en leg een uurtje in de koelkast. - Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit en bekleed daarmee een ronde springvorm van 24 cm doorsnee. Prik het met een vork in en zet het een uurtje in de diepvries.
- Verhit de oven tot 180 °C/160 °C (hete lucht). Leg een stuk bakpapier in de taartbodem en vul hem met bakbonen. Bak het deeg 20-25 minuten blind of tot het gaar en licht goudbruin is. Haal het papier en de bonen eruit en laat de bodem afkoelen. Schakel de oven niet uit.
- Maak dan de vulling. Doe de noten, suiker en kardemom in een keukenmachine en pureer ze. Voeg met draaiende motor beetje bij beetje het sinaasappelsap toe; er moet een gladde pasta ontstaan. Doe er 4 dooiers en de sinaasappelschil bij en zet de machine nog een paar minuten aan. Roer er dan de likeur door.
- Verdeel de vulling over de taartbodem. Bak de taart 15 minuten of tot de bovenkant net stevig is. Klop de laatste dooier los en bestrijk er het oppervlak mee. Bak nog eens 10 minuten; de taart moet glanzen. Laat hem minstens 1 uur afkoelen, snijd hem aan en geef elk stuk met een schep romige geitenyoghurt.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!