Chinese Mooncakes: zó maak je ze & dit is hun prachtige verhaal…

by Karlijn Visser 03.11.2017

Ken je die schattige Chinese Maancakejes? Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar er schuilt ook nog eens een mooie traditie achter. Tijdens het Midherfstfestival is het gebruikelijk om elkaar maan­cakes cadeau te geven. De maancakes worden in partjes ge­sneden om met elkaar te delen en worden geserveerd met thee. In het kookboek Maancake & Jasmijn vind je 100 geheime recepten van Chinese moeders inclusief persoonlijke verhalen. Let’s start with the Mooncakes! 

Chinese Mooncakes

Op de vijftiende dag van de achtste maand, wanneer de volle maan op haar felst is, vieren Chinezen over de hele wereld het Midherfstfestival, ook wel Maanfeest genoemd. Oorspronkelijk was het een oogstfeest waar geofferd werd, maar tegenwoordig is het een feest van familiehereniging: de ronde, volle maan staat symbool voor de hele familie en de reünie. Tijdens het Midherfstfestival komen Chinese gezinnen en families samen en wordt er vanzelfsprekend samen gegeten, onder andere van de speciale maancakes die alleen in deze periode van het jaar verkrijgbaar zijn. Het zijn traditionele ronde cakejes, vaak gevuld met zoete bonenpasta en een hele eierdooier, die de maan symboliseert. Lang geleden stonden er tien manen aan de hemel. Het was hierdoor zo warm dat de aarde verschroeid raakte en de mensheid in gevaar kwam. Yi, de held van de legende, spande zijn boog en schoot negen van de tien manen neer. De laatste maan smeekte om genade, en kreeg die van Yi. Als beloning voor het redden van de mensheid, kreeg Yi van een priester een onsterfelijkheidsmedicijn. Thuis vroeg hij zijn vrouw Chang het medicijn te verstoppen. Yi’s leerling Peng hoorde over het medicijn en probeerde het te stelen toen Yi niet thuis was. Chang voorkwam de diefstal door het onsterfelijkheidsmedicijn zelf in te slikken. Hierop steeg Chang naar de hemel en belandde ze in het maanparadijs. Yi was verscheurd van verdriet en wacht sindsdien op haar. Elk jaar tijdens volle maan brengt hij offers, in de hoop ooit herenigd te worden met zijn geliefde. Dit is de legende die de basis van het Midherfstfestival vormt en al eeuwenlang generatie op generatie wordt doorverteld.

Geheimzinnige briefjes

Maancakes hebben een bijzondere rol gespeeld in de Chinese geschiedenis. Tijdens de Yuan-dynastie (1279-1368) regeerden de Mongolen over China. Liu Bowen – oorlogsstrateeg en adviseur van het verzetsleger – bedacht een list om het bewind omver te werpen. Hij gaf zijn soldaten het bevel om in honderden maancakes een briefje te verstoppen waarop stond wanneer de revolutie plaats zou vinden. Hij wist zeker dat deze boodschap alleen bij Chinezen terecht zou komen, omdat Mongolen geen Midherfstfestival vieren. In het geheim verspreidde de boodschap zich razendsnel en in de nacht van het Midherfstfestival viel de Mongoolse Yuan-dynastie. De maancakes herinneren aan deze belangrijke opstand die de Ming-dynastie inluidde, een bloeiperiode voor China.

Recept: Chinese Mooncakes

Ingrediënten voor 4 mooncakes (7 cm doorsnee)
Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

– 3 1⁄4 el zonnebloemolie
– 43 ml rietsuikerstroop
– 1⁄2 tl loogwater
– 100 g bloem
– 4 gezouten eendeneieren, op kamertemperatuur
– 1 kippenei, op kamertemperatuur 420 g lotuspasta
– Extra nodig: zeef, spatel, vershoudfolie, deegroller, maancakevorm, bakkwast

Bereiding

maancake jasmijn, kookboek, china1. Meng 3 eetlepels zonnebloemolie, de rietsuikerstroop en het loogwater in een grote kom. Zeef de bloem boven een andere kom, spatel het siroop- mengsel erdoorheen en kneed tot een glad deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 40 minuten rusten op kamertemperatuur.
2. Verwarm de oven voor tot 180 ̊C. Breek de eendeneieren en splits de eierdooiers van de eiwitten. Dep de eierdooiers droog met een vel keukenpapier. Breek het kippenei boven een kom, klop het los en haal het 3 keer door een zeef zodat je een gladde substantie krijgt.
3. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en de lotuspasta in 4 gelijke porties. Rol met een deegroller het deeg tussen een stuk vershoudfolie uit tot een dunne pannenkoek van ongeveer 2 millimeter dik.
4. Leg een portie lotuspasta in de kom van je hand en vorm in het midden een kuiltje. Leg een eierdooier in het kuiltje en vouw de lotuspasta eromheen totdat de eierdooier helemaal is bedekt. Rol het voorzichtig tot een bal. Wikkel het dunne deegvel voorzichtig, met behulp van de folie, om de lotuspasta. Maak de bal goed dicht door lichtjes met het deeg in je handen te knijpen alsof het een sneeuwbal is en druk voorzichtig de luchtbelletjes eruit. Strijk de naadjes glad en druk de bol in de maancakevorm, zonder het deeg te laten scheuren of barsten. Duw de deegranden goed aan. Haal de maan- cake vervolgens weer voorzichtig uit de vorm. Herhaal deze stappen tot je 4 maancakes hebt.
5. Vet een ovenrooster in met de rest van de olie en leg hierop de maancakes. Bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven. Lak de maancakes tussen het bakken door 3 keer met het losgeklopte ei en bak totdat ze goudbruin zijn. Haal het rooster uit de oven, laat de maancakes goed afkoelen en serveer met jasmijnthee.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Maancake & Jasmijn, Maria Lam en Julie Ng, €24,95 via rosestories.nl.
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN