Weer of geen weer: deze kleurrijke zomerse culinaire uitspatting brengt je sowieso in een goed humeur. De detox salade met rauwe veggies en home-made dressing leent zich bij uitstek om lekker buiten opgegeten te worden: gewoon vanuit een ordinaire Tupperware bak of uit een chique bowl. Nu nog een paar vrienden uitnodigen en het picknick kleed uitrollen, dan is het feest compleet.
Zomerse detox salade om buiten op te eten
De rauwe groente salade met gember komt uit de Detox Kitchen Bible. Dit boek is niet alleen qua vormgeving om te smullen. Het staat vol met 200 fraaie recepten zonder tarwe, zuivel en geraffineerde suiker om je gezondheid een boost te geven. Lily Simpson (een Britse chef-kok, richtte in 2012 The Detox Kitchen op) en Rob Hobson (een van de beste Britse populaire voedingsdeskundigen), auteurs van de moderne keukenbijbel, hebben niet alleen aan voortreffelijke smaakcombinaties gedacht. Ook de achtergrondkennis over hoe te zorgen voor optimale vitaliteit, komen aan bod in de vorm van detox-programma’s gericht op het direct oplossen van kwaaltjes met voeding.
Extra avocado en vegan kip stukjes
Gisteren heb ik zelf de detox salade gemaakt. Het originele recept staat hieronder. Ik heb er wat avocado en – krokant gebakken in kokosolie – vegan kipstukjes aan toegevoegd om de salade meer body te geven. De koolzaadolie kon ik lastig vinden. Die ik heb vervangen door olijfolie. Een handige tip: maak wat meer dressing voor de rest van de week. Zolang de kruiden onder een laagje olie staan, blijft dit prima een aantal dagen goed. Zelf vind ik de dressing net iets zachter smaken met een scheut agave siroop er doorheen. Hoe bewaarvriendelijk deze salade is? Heel! Vanavond eet ik namelijk precies hetzelfde als gisteren. Doen jullie met mij mee?
Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.
Recept rauwe-groentesalade met gember
voor 4 personen • 215 calorieën per portie
Deze knapperige, geurige en friszure salade bevat een regenboog aan groenten en wordt afgemaakt met een grove gemberdressing. Verse gember is een krachtige ontstekingsremmer, dus gebruik gerust wat meer dan in het recept staat aangegeven, als je van pittig houdt. De salade is lekker op zich, of bij gegrilde kip of vis.
50 g cashewnoten
30 g zonnebloempitten
2 wortels
1 rauwe biet
1 courgette
1 rode paprika, zonder zaad en in dunne repen
halve kleine wittekool, kern verwijderd en heel dun geschaafd
2 lente-uitjes, in dunne schuine ringen
partjes limoen, voor erbij
voor de gemberdressing
3 cm verse gember, geschild en grof gehakt
1 el koolzaadolie
sap van 1 citroen
sap van 1 limoen
handje verse munt
2 handjes verse koriander
Bereiding
1 Verwarm de oven voor op 200 °C.
2 Spreid de cashewnoten en de zonnebloempitten uit op een bakplaat en rooster ze in de oven in ongeveer 8 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen.
3 Doe voor de gemberdressing de helft van de geroosterde noten en pitten met alle ingrediënten voor de dressing in een blender. Laat deze 1 minuut draaien voor een grove dressing.
4 Schil de wortels, de biet en de courgette en snijd de groenten in lange, zeer dunne staafjes. Heb je weinig tijd, dan kun je ze ook raspen.
5 Doe alle gesneden groenten in een grote kom en meng de gemberdressing erdoor. Bestrooi de salade met geroosterde zonnebloempitten en cashewnoten en serveer hem met partjes limoen om erover uit te knijpen. Rijk aan Vitamine B6, C en E • Foliumzuur • Kalium • Bètacaroteen • Nitraten • Vezels
Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.
De Detox Kitchen Bible, van Uitgeverij Scriptum, €34,95 verkrijgbaar via Bol.com