Het lijkt zo makkelijk, die kant-en-klare kruidenmixen uit de supermarkt. Maar deze mixen bevatten (te)veel geur- en smaakstoffen, zout en suiker. Bovendien doen sommige van deze supermarkt-specerijen er soms wel twee jaar over om in de winkel te liggen. Dat gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit én smaak. Tijd dus om je eigen specerijenmengsel te maken. Wij spraken Iona van The Good Spice, een bedrijf in duurzame specerijen. Zij geeft je vijf tips om je eigen specerijenmengsel te maken. Leerzaam en leuk tegelijk!
Spice blend: met deze 5 tips maak je er een voor elke gelegenheid
Je hebt vast een aantal specerijenmixen in je keukenkastje staan. Van kerrie tot speculaaskruiden, veel gerechten worden nou eenmaal lekkerder met een ‘touch of spices’. Helaas zijn supermarkt-specerijen toch echt anders dan de duurzame variant. In de Nederlandse supermarkt koop je zelden specerijen van de hoogste kwaliteit. Veel specerijen worden namelijk gemengd met goedkopere specerijen uit andere landen, en soms zelfs met vulmaterialen. Zwarte peper wordt soms bijvoorbeeld vermengd met papaya zaadjes om het volume te verhogen. Veel unieke aroma’s gaan zo verloren wat zonde is, want goede specerijen kunnen jouw gerechten nog lekkerder maken.
Zo maak jij je eigen spice blend
Het is niet alleen leuk om in de wondere wereld van specerijen te duiken, maar het tilt je eten ook naar een hoger niveau. Wanneer je zelf gaat mixen, kun je de smaken helemaal afstemmen naar jouw eigen wensen. En met een goede basisset en specerijen kun je zo veel verschillende blends maken. Zo doe je dat:
1. Werk met hele specerijen
De smaak van specerijen wordt voor het grootste deel bepaald door de geurmoleculen die erin zitten. Hoe meer tijd er verloren gaat, des te meer van deze moleculen vervliegen en er dus minder smaak overblijft. Blootstelling aan zuurstof en licht zijn beide niet goed voor de kwaliteit van je specerijen. Zakjes of glazen potjes zijn dus niet zo handig en daarom is de eerste tip om zoveel mogelijk specerijen in hele vorm te kopen. Kardemom, venkelzaad, korianderzaad, kruidnagel en steranijs (om maar een paar voorbeelden te noemen) kun je prima in z’n geheel gebruiken of zelf thuis malen. Je kunt deze hele specerijen online bestellen, bijvoorbeeld via The Good Spice, dan heb je meteen een duurzame variant te pakken. Koop alleen specerijen die je zelf niet thuis kunt malen in poedervorm. Denk hierbij aan kaneel, gember, paprikapoeder en kurkuma. Zorg er dan wel voor dat je deze op een donkere plek bewaard en de potjes niet open laat staan om de kwaliteit zo goed mogelijk te houden.
2. Rooster de hele specerijen vóór het malen
Heb je die hele specerijen in huis? Om de geurmoleculen te activeren, kun je warmte toevoegen. Dat doe je heel gemakkelijk door ze in een droge koekenpan te verwarmen voordat je ze gaat malen. Zo haal je nog meer smaak uit de specerijen.
3. Hanteer de ‘3-2-1’ methode
Wil je zelf je eigen specerijenmix samenstellen? Of wil je wat aanpassingen maken in een recept zodat het beter aansluit bij jouw smaak? Gebruik dan de 3-2-1 methode van Sophie-Fleur van Spice First. Om ervoor te zorgen dat het smaakprofiel van jouw specerijenmengsel goed is opgebouwd, kies je ervoor om 3 delen van een basissmaak te kiezen, daar doe je 2 delen van een complementerende smaak bij en 1 deel is je topping (daarmee kan je een beetje ‘funkyness’ toevoegen). Klinkt ingewikkeld maar het is in feite heel gemakkelijk. Meng bijvoorbeeld 3 theelepels van een verwarmende specerij (kaneel of gember) met 2 theelepels van een
complementerend aroma, een meer ‘aardse’ specerij (kurkuma of komijn) en 1 theelepel van iets waarmee je diepte geeft. Denk aan pittig of zuur, sumak of spaanse peper bijvoorbeeld. Dit zijn smaken die je niet als basissmaak wilt hebben, maar die de specerijenmix wel complexiteit meegeeft.
4. Investeer
Goedkoop is duurkoop en zo zou je dat met specerijen ook kunnen zien. Dat plastic bakje bij de Toko lijkt misschien goedkoop, maar doordat er weinig smaak aan zit heb je er veel van nodig om je gerecht op smaak te brengen. Per maaltijd ben je dan alles behalve goedkoper uit dan wanneer je met kwalitatieve premium specerijen werkt. Ga dus voor kwaliteit, waarvan je weet dat het van goede komaf is. Daar help je niet alleen jezelf, maar ook de specerijen boeren mee die eerlijk worden betaald. Ook een goede investering: een fijne vijzel en een elektrische specerijenmolen (een koffiemolentje werkt ook prima). Een eenmalige aanschaf waar je jarenlang plezier aan zult beleven.
5. Specerijen blend op de juiste manier bewaren
Dit geldt in het algemeen voor het bewaren van specerijen: zorg dat je ze afgesloten van lucht, vocht en licht bewaart. Dus in een luchtdicht potje. Een glazen potje kan, als je deze maar in een donkere kast bewaard. Wil je ze liever zichtbaar op een plankje plaatsen? Kies dan liever voor een potje waar geen licht doorheen komt. Zorg er ook voor dat je de specerijen niet boven je fornuis bewaart. Daar komt namelijk vaak stoom vanaf tijdens het koken en dat wil je niet in de buurt van je specerijen hebben. Hetzelfde geldt voor de waterkoker. Als je deze regels volgt, blijft je zelf gemalen specerijenmengsel prima 6 maanden goed en vol smaak.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!