Ben jij ook zo dol op roze koeken met een mierzoet laagje glazuur? Lees dan vooral verder, want dit recept uit het Funky Vegan Bakboek is makkelijk, snel én vegan. Wat wil je nog meer? Een muziekje bij het bakken? Ook daar heeft Emma Herngreen aan gedacht in dit boek! Leuk he?
Recept uit het Funky Vegan Bakboek: roze koeken
Emma Herngreen, auteur van het Funky Vegan Bakboek, heeft twee passies: bakken en vinyls verzamelen. Ze is een echte zoetekauw en houdt van zondig lekkere taarten, cakes, toetjes en verwenkoffies, maar dan alleen met plantaardige ingrediënten. Emma laat in het Funky Vegan Bakboek zien dat je, óók als je veganistisch wilt eten, kunt genieten van allerlei baksels. Elk hoofdstuk is gebaseerd op een muzikale stroming. Singing the blues bevat troostvoer als breakup brownies en comfort caramels. Voor een Poppy mood zijn er roze koeken en sugar bunny worteltaart. Find your soul geeft recepten voor de weg naar je hart met witte chocolademousse, een red velvet taart en een kersenkruimeltaart. En ook het hartige genot vergeet Emma niet met Spice it up with a little funk: knoflookbroodjes, miniquiches en ‘kaas’balletjes. Elk hoofdstuk eindigt met een korte playlist om te draaien tijdens het bakken of het genieten. Hoe leuk is dat!?
Ingredienten voor 12 cakejes
CAKEJES
- egg replacer (vegan ei poeder) + water ter vervanging van 3 eieren
- 150 g vegan boter
- 150 g witte basterdsuiker
- 150 g bloem
- snuf zout
- cupcakebakblik voor 12 cakejes of 12 papieren cupcakevormpjes
GLAZUUR
- 200 g poedersuiker
- 4 el limonadesiroop, framboos
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Vet het cupcake bakblik in. Indien je de papieren vormpjes gebruikt: plaats deze in de vorm, invetten is dan niet nodig.
- Roer de egg replacer met het water in een klein kommetje tot een papje.
- Mix in een ruime kom de boter met de suiker.
- Meng het egg-replacerpapje door het botermengsel.
- Voeg als laatste de bloem en het zout aan het mengsel toe en roer tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over de 12 vormpjes.
- Bak ongeveer 20 minuten, tot de cakejes goudbruin zijn.
- Laat de cakejes volledig afkoelen.
- Maak het roze glazuur door de poedersuiker en limonadesiroop te mengen.
- Bestrijk de cakejes met het glazuur en laat de roze laagjes hard worden.
Een paar variaties
- Roze is natuurlijk de kleur van het jeugdsentiment waar deze koeken voor staan. Je kunt het glazuur echter in allerlei kleuren maken. Probeer het eens met groene limonadesiroop, of met sinaasappelsap.
- Bestrooi de koeken na het glazuren met snoepdecoraties, zoals hartjes of pareltjes.
- Vul de koeken met aardbeienjam. Dit doe je door eerst een eetlepel beslag in de vormpjes te doen, gevolgd door een theelepel jam, in het midden. Top het af met nog een eetlepel beslag.