Vegan recept: pita’s met oesterzwammenshoarma en homemade knoflooksaus

Recipes

Amber Biemans
02.06.2021

Pas geleden bracht Merel Wildschut van De Groene Meisjes een nieuw kookboek uit: Vegan voor iedereen. Wij voorspellen dat dit kookboek een regelrechte bestseller gaat worden! Er staan zoveel lekkere recepten in dat het nog lastig kiezen is. En dus verrassen we je deze week met nog een van Merel’s plantaardig recepten: pitabroodjes met oesterzwammenschoarma en zelfgemaakte knoflooksaus. Yummy!

Vegan recept: oesterzwammen shoarma met knoflooksaus

Vegan voor iedereen

Bij oesterzwammen denk je waarschijnlijk niet meteen aan shoarma. En toch zijn deze paddestoelen de perfecte vleesvervanger. De textuur voelt na het bakken namelijk net als een biefstuk. Merel: “Ik ben iedere keer weer verbaasd hoe oesterzwammen in een ‘vleesachtig’ product veranderen als je ze marineert en bakt.” Bovendien zijn ze hoog in eiwitten en ijzer en laag in vet en cholesterol. Dat oesterzwammen ook heerlijk smaken is daarbij mooi meegenomen. Je hebt twee bekende soorten oesterzwammen: de roze tongoesterzwam die qua smaak iets weg heeft van tong, en de grijsbruine kalfsoesterzwam die dankzij zijn stevige bite weleens wordt omschreven als vegetarische biefstuk. Voor dit recept zijn de grijze het lekkerst, maar voel je vrij om te experimenteren met deze gezonde zwam!

Pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 g oesterzwammen, in reepjes
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 flinke eetl. shoarmakruiden
  • 2 pita’s
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 50 g verse bladspinazie

Voor de knoflooksaus

  • 3 eetl. vegan mayonaise
  • 2 eetl. ongezoete soja-yoghurt
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 2 theel. citroensap
  • 5 g verse bieslook, in kleine stukjes geknipt

Bereiding

  • Marineer eerst de oesterzwammen. Doe de reepjes in een kom, besprenkel met olijfolie en strooi de shoarmakruiden erover. Schep goed door, zodat de kruiden goed verdeeld worden. Zet apart.
  • Roer alle ingredienten voor de knoflooksaus door elkaar in een kommetje. Zet apart.
  • Bak de pita’s af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpannetje en bak de oesterzwammen samen met de uienringen 5 minuten.
  • Snijd de pita’s doormidden en vul deze met (veel!) saus, bladspinazie en het oesterzwammen-uienmengsel.
  • Enjoy!
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
      Download nu jouw gratis Body Guide mini


        We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.