Frivool Frans kerstrecept: vijgentaart met pistachenootjes & halloumi

Food
Vijgentaart met pistache en haloumii
karlijn visser

Karlijn Visser
20.12.2018

Het nieuwe kookboek van sterrenchef Tony Kitous barst van de recepten die een feestje waard zijn. Comptoir Libanais – Feest! staat dan ook vol met traditionele en moderne recepten uit het Midden-Oosten waarmee je gemakkelijk een feestelijke maaltijd voorbereidt voor familie en vrienden. Comptoir Libanais is een populaire restaurantketen in Engeland. Het eerste Nederlandse restaurant is gevestigd in Utrecht. Founder Tony Kitous is inmiddels eigenaar van 31 restaurants en heeft al meerdere succesvolle kookboeken op zijn naam staan. Deze Frans geïnspireerde vijgentaart met pistache & halloumi staat regelmatig op de kaart in Comptoir Libanais. 

Frivool Frans kerstrecept: vijgentaart met pistache & halloumi (12 stukken)

Deze taart is geïnspireerd op een Franse taart, gevuld met frangipane en fruit. Kitous heeft er zijn eigen Midden-Oosterse draai aan gegeven door pistachenoten toe te voegen aan het frangipanemengsel en zoete, rijpe vijgen en plakken zoute, taaie halloumi te gebruiken. Tony: “Het is misschien een rare combinatie maar wel eentje die het heel erg goed doet.”

Deeg

  • 220 g tarwebloem, plus extra voor het bestuiven
  • 110 g roomboter op kamertemperatuur, in blokjes
  • Snufje zout
  • 1 middelgrote eierdooier 2-3 el koud water

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Frangipanevulling

  • 140 g pistachenoten 110 g zachte boter, 110 g fijne rietsuiker 1 tl rozenwater
  • 1 middelgroot ei, losgeklopt
  • 20 g zelfrijzend bakmeel 150 g halloumi, in dunne plakjes
  • 8 vijgen (ongeveer 120 g), in plakken

Voor erbij

  • 2 volle el vloeibare honing
  • 1-2 tl rozenwater grof gehakte
  • Pistachenoten eetbare rozenblaadjes

Bereidingswijze Vijgentaart met pistache & halloumiComptoir Libanais - Feest

1. Je hebt een ronde, taps toelopende bakvorm van 20 cm nodig en bakbonen. Maak eerst het deeg. Doe de bloem in een foodprocessor en voeg de boter en het zout toe. Mix tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Klop in een schaaltje de eierdooier en 2 eetlepels koud water door elkaar. Sprenkel dit mengsel over de kruimels en pulseer tot zich net een deegbal vormt. Ziet het deeg er wat droog uit, voeg dan nog een eetlepel water toe en pulseer nog een keer. Leg het deeg in een kom en kneed lichtjes door. Vorm er een grove schijf van, verpak deze in plasticfolie en leg 5 minuten in de vriezer.

2. Haal het deeg uit de vriezer en rol op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een schijf die net iets groter is dan de bakvorm, zodat ook de zijkanten ermee bedekt kunnen worden. Bewaar de plasticfolie om straks de taart mee af te dekken. Til de deegschijf voorzichtig op en leg in de taartvorm. Duw het deeg in de rand en de zijkanten van de bakvorm en snijd overhangend deeg af. Prik de bodem overal in met een vork, dek af met de plasticfolie die je bewaard hebt en zet weer 10-15 minuten in de vriezer. Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C/gasstand 6.

3. Haal de plasticfolie van de taart, leg er bakpapier op en vul de bodem met bakbonen. Zet 15 minuten in de oven. Til het bakpapier en de bakbonen voorzichtig uit de bakvorm en laat afkoelen. Zet de taart terug in de oven en bak nog 5 minuten zodat het deeg kan uitdrogen. Haal uit de oven en laat afkoelen.

4. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 °C/gasstand 4. Hak voor het maken van de frangipane de pistachenoten fijn in de foodprocessor. Klop met een elektrische handmixer de boter, suiker en het rozenwater in een kom tot het mengsel er licht en luchtig uitziet. Voeg geleidelijk het losgeklopte ei toe en klop goed om ervoor te zorgen dat het zich goed vermengt met het botermengsel. Voeg de bloem en fijngemalen pistachenoten toe aan de kom en vouw het mengsel door elkaar zodat je een pasta krijgt.

5. Besmeer de bodem zodra deze is afgekoeld helemaal tot aan de rand met de frangipane. Zet de taartvorm voor je neer en leg de vijgenplakjes in een cirkel in de frangipane. Doe hetzelfde met de halloumi en herhaal tot de hele bovenkant bedekt is. Bak 40 minuten in de oven tot de taart goudkleurig is. Roer de honing en het rozenwater door elkaar en bestrijk de bovenkant ermee. Bestrooi met de pistachenoten en rozenblaadjes. Laat in de bakvorm afkoelen tot de taart warm is, haal voorzichtig uit de vorm en zet op een taartplateau of plat bord. Snijd in 12 stukken en dien op. Comptoir Libanais Feest! €24,99, Uitgeverij Becht, verkrijgbaar via Bol.com.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link