Recept voor een grauwe herfstdag: andijviestamppot met vegan gehaktballen

Recipes
Recept stamppot
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
18.10.2022

Een stamppot is het perfecte maaltje voor een gure herfstdag. Boordevol smaak en rijk aan vitamines en mineralen. Vandaag delen we een recept voor een andijviestamppot mét plantaardige gehaktballen. Zo geniet jij van een bord comfort food met respect voor mens, dier en planeet.

Recept voor een grauwe herfstdag: andijviestamppot met vegan gehaktballen

Andijviestamppot lijkt misschien een eeuwenoud maaltje, maar eten we nog helemaal niet zo lang. Het eerste recept stamt uit 1929. Een historicus kwam het tegen in het plaatselijke krantje van Scherpenzeel. Het gerecht bestond uit destijds aardappelen, groente, vlees en kuiltje verse jus. Door de tijd heen hebben we aardig wat geëxperimenteerd met de stamp. Varianten met rozijnen, ketchup (ja sommige mensen zweren hier écht bij) en appelmoes haalden menig bord.

Plantaardige stamppot

Op het gebied van vlees (en vooral geen vlees!) zijn we echter minder avontuurlijk. Uit onderzoek van Garden Gourmet blijkt dat 37% van de Nederlanders absoluut niet openstaat voor een plantaardige stamppot! De belangrijkste redenen: vlees hoort bij het gerecht of vleesvervangers zijn niet zo lekker. Hoog tijd om het tegendeel te bewijzen met deze heerlijke andijviestamppot mét plantaardige gehaktballen. Minstens zo smaakvol als ‘gewone’ gehaktballen, maar gemaakt van 100% vegan gehakt. Laat ze mooi gelijkmatig bruin bakken en – geloof ons – je wil nooit meer iets anders!

Andijvie superfood

Andijvie, de main groente van deze stamp, is onwijs gezond! Het is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor het proces van bloedstolling en voor de gezondheid van je botten. Daarnaast is deze groente ook nog eens ontstekingsremmend. Dat komt door de stof taraxasterol. Deze stof zorgt ook voor de bittere smaak. Let wel op welke andijvie je koopt. Bij commercieel geteelde andijvie is het taraxasterol gehalte afgenomen en is het gezondheidsvoordeel dus kleiner. Koop daarom biologisch geteelde andijvie, die bevat meer van deze bitter stof en is dus gezonder.

Ingredienten voor 3 – 4 personen

Voor de Garden Gourmet Vegan Gehaktbal

  • 200 gram Garden Gourmet Sensational vegan gehakt
  • 25 gram vegan witbrood (zonder korst)
  • 50 gram vegan melk
  • 3 gram gehakte verse peterselie
  • 3 gramFranse Dijon mosterd
  • 2 gram Maggi Aroma
  • 40 gram fijngesnipperde ui
  • 200 gram vegan roomboter

Voor de jus 

  • 1 zakje Maggi jus met uitjes (vegan)
  • 250 ml water
  • 25 gram braadjus (vanuit de pan met gehaktballen)

Voor de vegan andijviestamppot 

  • 1 kilogram kruimige aardappel
  • 3 sjalotten
  • 30 gram ongezouten vegan roomboter
  • 250 mililiter water
  • 100 mililiter vegan melk
  • 500 gram gesneden andijvie

Bereidingswijze

De vegan andijviestamppot 

  1. Schil de aardappelen, snijd deze in gelijke stukken en kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar.
  2. Snijd de sjalotten in halve ringen. Verhit de vegan boter in een koekenpan en bak de sjalot 10 minuten. Voeg het water en de mix voor jus toe en breng aan de kook. Laat 1 minuut op laag vuur koken.
  3. Giet de aardappelen af en stamp deze fijn. Voeg de plantaardige melk en andijvie toe. Verwarm 2 minuten al roerend op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Serveer de stamppot met de Garden Gourmet vegan gehaktballen en jus.

De garden gourmet vegan gehaktbal 

  1. Het witbrood in stukken snijden en samen met de melk mengen. Dit voor ongeveer 10 minuten laten slaan.
  2. De rest van de ingrediënten mengen en goed door elkaar kneden (ook het gedrenkte brood erbij).
  3. Afwegen op 45 gram en mooie gehaktballetjes rollen in de palm van je hand.
  4. De vegan boter laten smelten in een braadpan, daarin de gehaktballen mooi en rondom bruin bakken (ongeveer 5-8 minuten).
  5. Ondertussen de jus maken; water mengen met de Maggi juspoeder en deze al roerende aan de kook laten komen, de braadboter toevoegen en 1-2 minuten door laten koken.
  6. Zodra de gehaktballen mooi gelijkmatig zijn gebakken, deze in de jus verder laten garen (ongeveer 10 minuten).

Gratis proeven!

De plantaardige andijviestamppot met vegan gehaktbal van Garden Gourmet gratis proeven? Kom dan naar de speciale ‘stamp’-up store op de Vijzelgracht 49 in Amsterdam. De ‘stamp’-up store is alleen open op donderdag 20 en vrijdag 21 oktober 2022 van 16.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 22 oktober 2022 van 14.00 to 18.00 uur. Wees er snel bij, want op is op!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.