Op vrijdag 21 juni – om precies 15.54 uur – is het zover: dan begint de astronomische zomer. Als je het ons vraagt is de wisseling van de seizoenen iets om bij stil te staan én te vieren. Wij doen dat door een zomerse salade op tafel te zetten uit het gloednieuwe boek Salade in 6 stappen van de Deense foodie Ditte Ingemann. Met dit boek op je aanrecht tover je de ene na de andere felgekleurde verrassing op tafel. Onze favoriet is deze zomerse salade met eetbare bloemen.
Zomerrecept: oma’s groene salade met eetbare bloemen
Ditte: “Ik denk dat we allemaal het begrip ‘oma’s eten’ wel kennen. De term alleen al maakt me nostalgisch en roept de geuren en smaken uit de keuken van mijn eigen grootmoeder op. Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig en goed eten was belangrijk bij ons thuis. Ik heb ik mijn leven dan ook een ongelooflijke hoeveelheid groene salades gegeten, mét oma-dressing. Ik heb het originele recept enigszins aangepast en de salade opgepept met peer en radijs.”
Ingrediënten voor 4 personen
2 kroppen sla
Bosje radijs
200 g vers gedopte erwten, of gebruik diepvriesdoperwten
1 peer
Verse eetbare bloemen, naar wens (bijv. bieslookbloemen of wilde viooltjes)
Oma-dressing
100 ml slagroom
1 el suiker
2 el citroensap
zout en peper
- Klop de slagroom, suiker en het citroensap tot de room iets dikker begint te worden. Breng op smaak met zout, peper en naar smaak met extra citroensap.
- Maak de sla schoon en scheur de bladeren in grove stukken. Leg ze op een schaal en verdeel de erwten erover. Snijd de radijzen in dunne plakjes. Verwijder het klokhuis van de peer en snijd hem in smalle partjes. Meng ze met de sla en de erwten.
- Schenk voor het serveren de dressing over de sla en versier de salade naar wens met eetbare bloemen, zoals bieslookbloemen of wilde viooltjes.
Het boek Salade in 6 stappen kost €25 is een uitgave van Kosmos Uitgevers. Het boek is te bestellen via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!