Ja hoor, het begint erop te lijken dat het picknickseizoen van start is gegaan. En dat maakt ons (in het bijzonder redactie-lid Caroline) vrolijk. Niks leuker dan met een goed gevulde mand en grappig gezelschap op avontuur gaan. Of je nou naast het water neerstrijkt of in het park: deze rodelinzenköfte zijn een must take. Dit recept uit De bijbel van de Turkse keuken is trouwens ook nog eens vegan.
Perfecte picknick dish: Rodelinzenköfte
Kookboeken schrijver Hale Amus over de vegan köfte: “Ik heb nog nooit iemand ontmoet die dit niet lekker vond. Je eet dit gerecht uit de hand door een of twee köftes in een knapperig stuk slablad te stoppen. Vergeet niet wat citroen erover uit te knijpen, dat maakt het helemaal af.”
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
- 225 gram rode linzen, gewassen en uitgelekt
- 180 g fijne bulgur
- 120 milliliter olijf- of zonnebloemolie
- 1 ui, fijngesneden
- 60 gram tomatenpuree
- 25 gram Turkse peperpasta (zie p. XX) 3⁄4 tl komijnpoeder
- 1 theelepel pul biber
- 3⁄4 theelepel zout
- 20 gram bladpeterselie (alleen de blaadjes), fijngesneden
- 4 lente-uitjes, in fijne ringen
- 3 little gem sla, de bladeren los getrokken 1 citroen, in partjes
Bereidingswijze
1. Was de rode linzen onder koud stromend water en spoel na tot het water helder ziet. Breng de linzen in een ruime pan op middelhoog vuur met 650 milliliter water aan de kook. Schep zo nu en dan het bovendrij- vende schuim eraf. Zet zodra het water kookt het vuur laag en kook de linzen met het deksel op de pan en onder af en toe roeren in 20 minuten, tot al het water is opgenomen, gaar. Roer de bulgur erdoor en laat met het deksel op de pan in 30 minuten gaar stomen.
2. Verhit intussen in een ruime koekenpan op middelhoog vuur de olijf- of zonnebloemolie en fruit er de ui 8 à 10 minuten in. Voeg de tomatenpuree en de peperpasta toe en bak 2 minuten al roerend mee. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
3. Meng het uienmengsel met het komijnpoeder, de pul biber en het zout door de linzen en de bulgur en kneed het geheel 2 minuten stevig door. Voeg de peterselie en de lente-uitjes toe en kneed nog 1 minuut.
4. Bekleed een serveerschaal met de slabladeren. Kneed stukjes deeg ter grootte van een walnoot tot langwerpige, torpedovormige balletjes, verdeel ze met de citroenpartjes over de sla en serveer.