Maartje Borst bewijst met Taart ende Koeck dat 100% vegan taarten, cakes en koekjes minstens zo lekker zijn als oma’s ouderwetse appeltaart. Liefhebbers van hartig kunnen hun hart ophalen met deze spinazietaart. Het oorspronkelijke recept, op basis van eieren en crème fraîche, kreeg Maartje van haar tante Anneriek. Maar Maartje zou Maartje niet zijn, als ze deze verwarmende taart niet kon ‘veganizen’.
Recept: vegan spinazietaart voor een grauwe herfstdag
Maartje: ‘ Deze hartige taart met knapperige korst was vroeger mijn lievelingskostje. Het recept komt oorspronkelijk van mijn tante Anneriek. De originele versie wordt met eieren en crème fraîche gemaakt. Je kunt ze eenvoudig vervangen door sojakwark en een mengsel van rijst- en kikkererwtenmeel. De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig ook plantaardige geraspte kaas. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om vertrouwde gerechten te veganizen! De smaakmakers in dit recept zijn nootmuskaat en peper – wees hier vooral niet te zuinig mee!’
Ingrediënten
- 750 g diepvriesspinazie (fijngehakt), ruimschoots van tevoren ontdooid
- 400 g dikke sojakwark
- 50 ml sojasaus
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ bol nootmuskaat, geraspt
- flinke hoeveelheid versgemalen peper
- 35 g + 1 el wit rijstmeel (verkrijgbaar bij de toko en supermarkt)
- 35 g kikkererwtenmeel
- ½ tl bakpoeder
- 150 g vegan kaas, geraspt
- 6 el vegan paneermeel of panko
- 7 plakjes vegan diepvriesbladerdeeg
Benodigdheden: springvorm van ca. 24 cm doorsnede
Bereidingswijze
- Doe de ontdooide spinazie over in een zeef en laat een beetje uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 185 °C.
- Meng in een kom de kwark, sojasaus, het knoflookpoeder, de nootmuskaat en peper. Roer met een garde de twee soorten meel en het bakpoeder erdoor tot er een glad beslag ontstaat.
- Voeg 100 g kaas, 4 eetlepels paneermeel en de uitgelekte spinazie toe en meng alles.
- Bekleed een springvorm met het bladerdeeg. Verdeel 1 kleine eetlepel rijstmeel over het deeg, gevolgd door 2 eetlepels paneermeel; dit voorkomt dat de bodem te zompig wordt. Giet de vulling in de voorbereide taartvorm. Besprenkel de rest van de kaas met wat water (klinkt raar, maar hierdoor gaat de kaas beter smelten!) en verdeel hem over de bovenkant van de taart.
- Bak de taart in ca. 50 minuten goudbruin en krokant in de oven.
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95