Ella Mills van Deliciouslyella.com is misschien wel de bekendste vegan foodblogger uit Londen. In haar Deliciously Ella vonden we het recept voor deze fluweelzachte roze red velvet cupcakes. In het kookboek staan naast 100 vegan recepten ook dagboekfragmenten, waarin Ella persoonlijke levenswijsheden deelt die verder gaan dan eten. De naam ‘Red Velvet’ stamt af van de Amerikaanse red velvet cake die in de jaren ’50 populair werd. Gelukkig voor ons waaide de taart al snel over naar Europa zodat wij er ook van kunnen genieten.
Recept uit Deliciously Ella: vegan red velvet cupcakes
Ella: “Wist je dat red velvet cakes van origine hun kleur te danken hebben aan cacao en niet aan een toegevoegde kleurstof? Vroeger werd de cacao namelijk minder bewerkt dan tegenwoordig. Er zat toentertijd nog een stofje in dat reageerde als een zuur. In samenwerking met het zuur van de karnemelk ontstond zo de rode kleur. Tegenwoordig zit het stofje niet meer in cacao en gebruikt men rode kleurstof om de cake na te bootsen”.
Ingrediënten voor 12 vegan cupcakes
- 4 el rode bietenpoeder
- 1 tl zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
- 1 tl bakpoeder
- 280 g boekweitmeel
- 200 g kokossuiker
- 300 ml amandelmelk
- 130 ml raapzaadolie
- Handvol frambozen of eetbare bloemen, ter versiering (optioneel)
Ingrediënten voor de frosting
- 15 g gevriesdroogde frambozen, plus een paar extra ter versiering
- 400 g naturel kokosyoghurt (zie de tip)
- 1 el ahornsiroop
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190 °C (heteluchtoven 170 °C). Bekleed een muffinvorm met 12 muffinbakjes.
- Roer het rode bietenpoeder, zuiveringszout, bakpoeder en boekweitmeel met de kokosbloesemsuiker goed door elkaar in een grote mengkom om klontjes te verwijderen. Voeg de amandelmelk en raapzaadolie toe en roer tot je een glad beslag hebt.
- Giet het beslag in de cupcakebakjes en bak het 20-25 minuten in de oven tot een in het midden gestoken mes er schoon uit komt; zet de vorm anders nog 5 minuten terug in de oven. Haal de vorm uit de oven en de cupcakes uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
- Stamp intussen de gevriesdroogde frambozen in een vijzel tot poeder. Klop in een grote kom de kokosyoghurt 10-15 minuten tot hij dik is. Roer de ahornsiroop en het frambozenpoeder erdoor en laat de frosting circa 1 uur opstijven in de koelkast.
- Schep de frosting met een lepel op de afgekoelde cupcakes en strijk hem glad met de achterkant van de lepel of spuit de frosting op met een spuitzak met een spuitmondje van 16 mm. Strooi er tot slot wat van de verkruimelde extra gevriesdroogde frambozen of eetbare bloemen over, als je die gebruikt.
Kokosyoghurt tip van Ella
Naturel kokosyoghurt kan goed worden opgeklopt. Kun je geen kokosyoghurt vinden, neem dan een flink dikke yoghurt, meng die met het frambozenpoeder en de ahornsiroop en strijk dit over de cupcakes. Je kunt de gevriesdroogde frambozen ook weglaten en de frosting gewoon zonder maken. Dat smaakt even lekker!
Deliciously Ella – Hét plantaardige kookboek, €26,99, verkrijgbaar via Bol.com.